Cum le dăm „disconnect” copiilor fără să vrem. Ajută-l pe copil să-și încarce bateriile [VIDEO]

În ultimii ani, specialiștii în parenting vorbesc mult despre conectarea cu copilul.

Dar, ce presupune mai exact conectarea cu copilul?

De ce este ea atât de importantă?

Și cum știm că ne-am conectat suficient cu copilul, astfel încât el să se simtă încărcat datorită acestei conectări?

În acest articol, mi-am propus să răspund la aceste întrebări inclusiv prin a-ți oferi o metaforă cu scopul de a te ajuta să înțelegi mai clar cum funcționează conectarea și de ce anume are nevoie copilul pentru a se conecta cu tine, părintele lui.

Să începem cu definiția verbului „a conecta”, preluată din Micul Dicționar Academic (2010):

A conecta – A lega între ele două sau mai multe persoane, obiecte, conducte electrice.”

În limbajul de zi cu zi, folosim verbul „a conecta” și atunci când ne referim la conectarea oamenilor cu tehnologia. Spunem, astfel, că o persoană este conectată la tehnologie.

Cu alte cuvinte, atunci când două persoane, două obiecte sau o persoană și un obiect se conectează, între ele se formează o legătură, ele fiind legate între ele.

Citește și:

Întrebarea care oprește instant isteria copilului. Funcționează de la 5 ani în sus

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

De ce este importantă conectarea dintre copil și părinte

Acum, te invit să vedem de ce conectarea în relația dintre părinți și copii este atât de importantă.

Atunci când între copil și părinte se formează această conectare, între ei se stabilește un canal de comunicare dincolo de cuvinte. Este un mod de comunicare cu ajutorul căruia știi ce gândește copilul, ce trăiri are, chiar simți ce simte el. O persoană empatică are abilitatea de a se conecta cu ușurință la alte persoane și, astfel, de a simți ce simt ele.

Atunci când copilul se simte conectat cu părintele său, se întâmplă lucruri minunate. Iată câteva dintre ele:

  • Tu simți emoțiile pe care le simte copilul. La rândul lui, și copilul simte trăirile tale.
  • Copilul este deschis în fața ta. Asta îl face să fie mai cooperant, să te asculte. Astfel, îi poți transmite informații, învățături, credințe, valori, sfaturi, principii de viață etc., iar copilul va fi atent la ele.
  • Copilul își umple rezervorul interior de iubire. În acest fel, el nu mai simte nevoia să aibă comportamente neplăcute sau enervante pentru a atrage atenția adultului
  • Copilul se simte iubit și acceptat. Asta îl ajută să-și formeze o imagine bună despre sine și să-și întărească încrederea în sine.
  • Copilul parcurge rapid și sănătos pașii către dobândirea autonomiei. El are curajul să se desprindă mai ușor de tine și să faca lucruri pe cont propriu.

Citește și:

Ziua mondială fără telefon. Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte

PARENTING ÎN VACANȚĂ: Deconectarea de tehnologie și conectarea cu copilul

Cum știi că ai reușit să te conectezi cu copilul?

Știi că te-ai conectat cu copilul atunci când simți ca ești acolo 100%, că îi conții stările, emoțiile până la nivelul la care simți ce trăiri are. Nu este întotdeauna ușor de făcut, deoarece presupune să îți lași deoparte propriile tale gânduri, griji sau probleme. Numeroși părinți consideră că, daca fac asta, e suficient pentru a se conecta cu copiii lor. totuși, în realitate, nu este suficient. Citește în continuare pentru a afla de ce.

În acest scop, te rog să îți amintești de un moment în care îți doreai să descarci ceva de pe internet. Poate că aveai nevoie de un program, de un soft, de un ebook, de o înregistrare audio sau de o aplicație pe telefon. Pentru a descărca ceva de pe internet, ai nevoie de conexiune la internet, fie Wireless, fie 4G pe telefon. Și, ai apăsat pe butonul „DOWNLOAD”, a început să se descarce și aștepți cu nerăbdare să folosești programul / să citești ebook-ul / să asculți înregistrarea. Doar că… surpriză! A picat netul!.. :((  Și procesul de descărcare s-a întrerupt. Te enervezi, însă nu ai ce să faci altceva decât să aștepți să își revină netul. După ce își revine, dai din nou „DOWNLOAD” și procesul se reia de la capăt (nu de unde a rămas). Dacă se întâmplă să pice netul și a doua oară, s-ar putea să renunți dacă te-ai enervat rău sau, dacă îți dorești foarte mult ceea ce descarci, vei încerca din nou. Cel mai probabil, te-ai confruntat cel puțin o dată cu o asemenea experiență.

Am povestit-o atât de detaliat, deoarece un proces asemănător are loc și cu copilul atunci când se conectează la tine în timp ce vorbești cu el, te joci cu el sau desfășurați o activitate împreună, iar după doar câteva minute, mintea îți fuge în altă parte. Sau ești distrasă de un mesaj pe telefon, Facebook sau Whatsapp.

Fiind conectat la tine, copilul tocmai ce începuse să download-eze de la tine starea de iubire și prezență, pentru a-și umple rezervorul interior, când, brusc, „a picat netul”. Adică, te-ai deconectat de la el pentru a te conecta la gândurile tale sau la tehnologie. Copilul simte când se produce deconectarea și reacționează cerându-ți să te joci cu el, încercând să-ți atragă atenția.

De fiecare dată când te lași distrasă de gânduri sau de tehnologie, îi dai copilului tău „disconnect” fără să-ți dai seama și fără să vrei, iar procesul de conectare este întrerupt și e nevoie să fie reluat de la zero. Cu cât mai des este întrerupt, cu atât mai nervos și mai frustrat devine copilul. Este o reacție firească, după cum ai văzut mai sus.

Depinde de tine, părintele, să-i oferi copilului tău șansa de a se bucura de beneficiile conectării.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii

Pentru aceasta, este necesar să te asiguri că faci aceste 3 lucruri de fiecare dată când ești cu copilul și faceți împreună o activitate:

  1. Să fii prezentă 100% în activitatea respectivă, punând tot restul lumii pe pauză
  2. Să conții starea, emoția și trăirile copilului, oricât de neplăcute ar părea la prima vedere
  3. Să menții conectarea neîntreruptă atâta timp cât are nevoie copilul

Îți poți imagina starea ta de conectare ca pe banda de internet pe care o folosește copilul pentru a se conecta cu sufletul tău, de unde să-și ia resursele emoționale de care are nevoie.

Cu cât starea ta de prezență este mai puternică și cu cât reușești mai mult să îl accepți fără să-l judeci, cu atât viteza de download este mai mare și copilul își va umple mai repede rezervorul cu iubire și cu resurse emoționale.

Citește și:

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham

La final, te invit să vizionezi acest video pe care l-am filmat pe această temă:

 

Sursa foto: Anastasia Shuraeva, Pexels 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,734FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole