Cea mai sigură metodă pentru a-ți proteja copilul de traumele emoționale

Trauma și efectele sale este un subiect despre care se vorbește tot mai mult în ultimii ani. O contribuție valoroasă la răspândirea cunoștințelor despre traumă o are cunoscutul medic și psiholog canadian de origine maghiară Gabor Maté.

Cărțile pe care le-a publicat și care au devenit bestsellere la nivel internațional explică pe înțelesul tuturor cum apare traumele din copilărie și cum traumele neînțelese și nevindecate ajung să afecteze viața persoanei chiar și la vârsta adultă prin diferite dependențe sau prin probleme de sănătate.

Chiar dacă multe persoane cred că trauma reprezintă un eveniment stresant major care i s-a întâmplat unei persoane, așa cum este divorțul părinților, o calamitate naturală sau abuzul fizic sau sexual, Gabor Maté subliniază că acestea sunt evenimente traumatice care nu reprezintă în mod obligatoriu trauma. Potrivit medicului, „trauma nu este ceea ce ți se întâmplă ție. Trauma este ce se întâmplă în interiorul tău”. Cu alte cuvinte, trauma este răspunsul individual al persoane la un eveniment traumatic. 

Potrivit specialistului, trauma la copii apare, de regulă, atunci când li se întâmplă un eveniment traumatic care le depășește capacitatea de rezistență și procesare și în care se simt singuri, fără susținere și fără protecție, într-un climat nesigur și amenințător.

Citește și:

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

7 moduri în care trauma afectează copiii și adulții. Gáspár György: Trauma scade abilitățile de autoreglare

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Vrem să ne protejăm copiii de traume

În activitatea mea de coach cu NLP specializat pe lucrul cu emoțiile și organizatoare de programe pentru părinți, am întâlnit mulți părinți foarte stresați să nu-și traumatizeze copilul și să-l protejeze de eventuale traume care pot surveni în urma interacțiunilor cu alte persoane.

În egală măsură, am cunoscut, indirect, prin părinții lor, copii traumatizați cu părinți depășiți de situații pe care nu le pot gestiona.

Foarte mulți dintre părinții de astăzi au descoperit cât este de importantă lumea emoțiilor și cât de puternic ne influențează emoțiile viața. În acest context, desigur, părinții își doresc ca odraslele lor să trăiască în siguranță emoțională, în echilibru emoțional, fiind autonomi emoțional și având un grad ridicat de inteligență emoțională.

Citește și:

Gabor Maté: Cele 2 gânduri traumatizante ale copilului mic când părintele nu-i satisface nevoile

Urmează divorțul? 7 mesaje pe care să i le spui copilului ca să-l protejezi de traumă

Totuși, părinții riscă să ajungă dintr-o extremă în alta, adică de la nepăsare față de lumea emoțiilor copilului, așa cum am crescut mulți dintre noi, la o supraprotejare emoțională.

De altfel, supraprotejarea copilului nu este deloc sănătoasă, din cauză că îl privează pe cel mic de posibilitatea de a învăța să rezolve probleme, să ia decizii, să își asume responsabilități, să gestioneze conflicte. Și ne dorim să creștem copii independenți, autonomi emoțional și puternici, capabili să facă față provocărilor vieții și atunci când nu le suntem alături, adică începând cu prima zi în care intră în colectivitate.

De aceea, este important să clarificăm faptul că, oricât ne-am strădui să ne ferim copiii de traume, nu avem de unde să știm ce anume l-ar putea afecta și, cu atât mai mult, care sunt experiențele prin care urmează să treacă.

Citește și:

Legătura dintre emoții și sistemul muscular: cum rețin mușchii traumele emoționale

Gabor Maté: Psihologia de parenting din cultura noastră este anti-copil. Câteva sfaturi pentru părinți

Observă copilul zi de zi

Singurul lucru concret și de mare ajutor pe care îl putem face pentru a ne proteja copiii de traumă este să îi observăm constant, zi de zi.

Acest lucru înseamnă să ai în permanență pentru copil ochi pregătiți să-l vadă, urechi pregătite să-l audă și o inimă pregătită să-l primească. Oricând, la orice oră din zi sau din noapte. Fiind conectată cu copilul tău, vei simți ce i se întâmplă, astfel încât să-l poți ajuta la timp să depășească momentele dificile.

Totodată, oferindu-i la timp conectare, iubire, acceptare, adică ceea ce are nevoie de la tine, reduci cât poți de mult riscul să acumuleze frustrări în relația cu tine. În plus, făcând acest lucru, îi asiguri stabilitatea emoțională și echilibrul emoțional, astfel încât copilul tău va fi mai greu de destabilizat decât un copil care nu se simte conectat cu mama lui, cu părinții lui.

Așadar, dragă părinte, ascultă-ți copilul/copiii!

Este cea mai sigură metodă care te ajută să-ți protejezi copilul de eventuale traume emoționale și, dacă apare cumva o traumă, poți descoperi rapid acest lucru și îți poți ajuta copilul să o depășească, eventual cu suport specializat, dacă este necesar.

Vom reveni, în perioada următoare, cu un articol cu mai multe activități și jocuri menite să-i ajute pe copii să depășească rănile emoționale și traumele.

Citește și:

Dr. Lindsay Gibson: Trăsăturile părinților imaturi emoțional. Cum sunt afectați copiii acestor părinți

Cum le dăm „disconnect” copiilor fără să vrem. Ajută-l pe copil să-și încarce bateriile [VIDEO]

 

Dorești să afli mai multe despre cercetările lui Gabor Maté despre traumă? Descoperă cărțile pe care le-a scris și care se găsesc traduse în limba română:

 

1. „Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței”

În bestsellerul său, Dr. Gabor Mate ne introduce în lumea promiscuă, greu accesibilă a dependenței, în suburbiile lumii, printre dependenții de droguri. Prezentându-ne această lume, el ne arată că nu este vorba o condiție medicală ce poate fi tratată în clinici și spitale. De la formele sale mai benigne, dependențele comportamentale, la cele mai maligne, care cauzează ravagii în viața intimă și socială și în corp, dependența este mai degrabă un continuum, fiecare dintre noi căzându-i pradă sub diverse forme. Este rezultatul unei istorii de viață în care mediul a influențat genetica mai mult decât vrem să acceptăm ca societate. Împletind detalii din povestea personală cu poveștile pacienților săi și cu concluziile studiilor științifice din domeniul neurobiologiei adicției, Mate invită la compasiune, flexibilitate și acceptare. El ne vorbește despre durere, despre traumă, dar și despre puterea autenticității și a relației umane.

O lucrare de o luciditate extremă, în care atât specialiștii din domeniul sănătății mintale, cât și cei implicați la nivel social în politicile de sănătate vor descoperi multă inspirație. Familiile celor afectați de dependențe severe vor găsi multe răspunsuri edificatoare.

 

2. „Minți împrăștiate. Originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție”

În stilul său original, Gabor Mate ne apropie din nou de natura umană, ne face să ne simțim acasă în mintea și în corpul nostru și ne ajută să-i cunoaștem și să-i înțelegem pe cei afectați de tulburarea de deficit de atenție, cunoscută ca ADD și ADHD. Această carte este un ghid pentru părinți și pentru toți cei afectați, care a schimbat milioane de vieți. Cartea oferă informații despre originea și substratul neurofiziologic al tulburării, despre cum să creăm un mediu propice ameliorării și vindecării, despre tratamentul medicamentos și psihologic, despre adulții cu AD(H)D. Și ne dă speranță: tulburarea nu este o sentință pe viață. Este un deficit de dezvoltare. Și stă în puterea noastră să creștem și să ne ajutăm și copiii să o facă.

 

3. „Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns”

Această carte reprezintă un studiu aprofundat, revelator, plin de informații utile despre stres și influența lui asupra sănătății noastre psihice și fizice.

Nu există oameni care să nu fi trecut prin episoade de stres acut, fie el provocat de fenomene exterioare, fie produs din cauze interioare. Boala secolului al XXI-lea ne-a făcut pe toți să simțim măcar de câteva ori în viață că am ajuns la capătul puterilor, determinându-ne să luăm măsuri urgente pentru a restabili echilibrul. După câteva decenii de carieră medicală, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Mate a adunat laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu studiile clinice recente și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.

 

4. „Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică”

Acest volum semnat de Gabor Mate în colaborare cu fiul său, Daniel Mate, este o investigație revoluționară a surselor bolilor, o critică încurajatoare a modului în care societatea poate favoriza dezvoltarea afecțiunilor cronice, dar și o cale către sănătate și vindecare. Cartea tratează: tensiunea dintre atașament și autenticitate exprimată prin deconectarea de sine; amprenta traumei și a stresului cronic în societate; modurile în care ideea de normalitate a culturii occidentale moderne subminează bunăstarea și dezvoltarea; conexiunile dintre emoții și sistemul nervos si imunitar; aspectele profunde ale compasiunii și calea spre reconectare.

 

 

Sursa foto: Pixabay

 

Îți dorești să îți ajuți copilul în momentele în care se confruntă cu emoții dificile? Abonează-te la newsletterul nostru și primește un scurt ghid pdf cu o strategie din 5 pași care te va ajuta să-ți ghidezi copilul în momentele în care simte emoții dificile:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole