Somatizarea la copii: Bolile ca răspuns la situațiile de stres

Răspunsul copiilor la toate evenimentele care li se întâmplă este reprezentat de emoțiile și reacțiile somatice. Mofturile, isteriile, febra și în general afecțiunile corpului fizic, dacă sunt frecvente, recurente, este probabil să reprezinte o încercare a copilului de a folosi și de a exprima tensiunea pe care o simte prin intermediul corpului fizic. Este vorba de fapt de ceea ce este cunoscut drept somatizarea la copii.

„Acesta este un semnal: copilul nu este rău – el se simte rău. Tensiunea copiilor noștri a durat prea mult timp. Imunitatea psihologică și fizică a slăbit. Am observat în practică mea că virusurile sunt legate în mod direct de un fond de frică și anxietate”, scrie Svitlana Royz, psiholog pentru copii și familii din Kiev, Ucraina, într-un articol. Menționăm că, în contextul războiului din Ucraina, specialista a observat din ce în ce mai multe cazuri de acest gen.

Citește și:

Minciunile nevinovate ale părinților. Cum să spui adevărul astfel încât copilul să-l accepte

Stresul afectează sănătatea. 5 pași pe plan emoțional pentru a întări imunitatea copilului

Primul pas când copilul se îmbolnăvește

Atunci când copilul se îmbolnăvește la nivel fizic, primul lucru pe care îl facem este să mergem cu el la medic sau să chemăm salvarea, în funcție de gravitate. Însă mare grijă cum alegeți medicul: „Ne străduim să alegem un doctor care crede în potențialul sănătății, nu în potențialul bolii”, spune psihologul ucrainean.

„Febra este o modalitate rapidă de a „arde” tensiunile. Este o modalitate rapidă de a distrage atenția părinților de la orice altceva, de a o reorienta și de a o menține acasă. Copiii inconștient îi feresc pe părinți, dar și pe ei înșiși, de posibile pericole folosind metoda pe care o au la îndemână, cea corporală”, explică Svitlana Royz.

În cazul copiilor de 10-12-14 ani, care trec prin schimbări hormonale, pentru a-i detensiona, nu încerca să-i împiedici să se manifeste activ, ci alege mai degrabă să redirecționezi energia pe care o au în surplus către alte activități. În caz contrar, această energie în surplus fie va crește într-un protest, fie îl va duce în lumea virtuală a ecranelor.

Poți observa că, în condiții de stres, frică și încordare, adolescenții sunt atrași într-o măsură mai mare de jocurile electronice. În aceste situații, noi, ca părinți, putem să le dăm sarcini concrete și să avem grijă ca ei să-și consume o parte din energie și pe plan fizic, chiar și printr-o simplă gimnastică de dimineață.

Adolescenților le putem explica ce se întâmplă, de ce a apărut o anumită situație tensionată. Dacă micuților le spunem liniștindu-i, pe adolescenți îi provocăm la un dialog, pentru ca să aibă și ei o reacție la situație.

Citește și:

„11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”. Sfaturi de viață de la un pediatru celebru

Stresul adaptării la grădiniță. 6 conflicte emoționale care cauzează răceli

Ce să faci concret, în situații stresante, când copiii somatizează:

1. Creștem contactul fizic cu copilul prin mângâieri, masaj, îi pișcăm ușor pe copii și chiar și pe adolescenți.

2. „Construim” o căsuță din paturi, ne jucăm de-a v-ați ascunselea. Scopul este de a crea în casă metafora unui spațiu în siguranță. În acea „căsuță” puteți pune jucării mici, comparativ cu care copilul să se simtă mai mare.

3. O altă soluție este să alegeți același însemn pe care să-l purtați cu toții, care să accentueze apartenența de familie, de grup. Acesta poate fi un breloc, o brățară, o iconiță, un tatuaj temporar etc.

4. Înțelegem faptul că un copil de orice vârstă poate fi anxios, trist și poate să-i fie teamă. Atunci când copil își verbalizează sentimentele, nu le evaluăm, doar îl ascultăm și ne exprimăm susținerea. Cel mai grav pentru un copil este să vorbească despre lucrurile în care se simte vulnerabil și să nu fie acceptat.

5. În situațiile în care tatăl sau mama trebuie să plece de acasă, iar copilul plânge și nu vrea să-i lase să plece, recomandarea psihologului ucrainean este să lași copilul să se umple de iubire, de energie, înainte de a-și lua rămas bun. „Credeți-mă, această contribuție minimă de timp va însemna mai mult pentru relația cu copilul și pentru sănătatea copilului decât orice acțiune rațională. Poate fi o îmbrățișare lungă, plină de dragoste”, scrie Svetlana Royz. Puteți inventa o strângere de mână secretă, îi poți spune la ce oră vei reveni acasă și ce veți face atunci. Copilul, la fel ca și adulții, are nevoie să simtă că deține controlul.

Citește și:

Cum emoțiile pot afecta sănătatea. 4 sfaturi de la psiholog pentru a face față somatizării

Legătura dintre relația proastă cu părinții și problemele de sănătate. 7 sfaturi de la Gáspár György pentru construirea încrederii în relația părinte-copil

Psihoterapeutul Maria Verdi: 15 reguli de bază pentru sănătatea emoțională a copiilor

În concluzie, este important ca în situații dificile, tensionate, când are loc somatizarea la copii, să fii alături de copil și să-i arăți că îl înțelegi și că îi sunteți aproape. În cazul reacțiilor somatice pe fond de stres, acest lucru contează mai mult decât toate medicamentele și tratamentele alopate din lume.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Vitolda Klein, Unsplash.com

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,205FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole