Jocurile video de război multiplayer de tipul Call Of Duty pot provoca aritmii cardiace care pun în pericol viața copiilor cu afecțiuni cardiace nediagnosticate, arată un raport științific.
Cercetătorii declară că au descoperit un tipar neobișnuit specific copiilor care își pierd cunoștința în timp ce joacă jocuri video.
Ei avertizează că jocurile de război multiplayer au fost cele mai frecvente declanșatoare pentru asemenea episoade.
Astfel, într-un raport publicat în revista “Heart Rhythm”, oamenii de știință i-au îndemnat pe părinții ai căror copii se confruntă cu episoade de pierdere de cunoștință să meargă cu ei la un specialist în sănătatea inimii.
“Jocurile video pot reprezenta un risc serios pentru unii copii cu aritmie cardiacă; ele ar putea fi letale la pacienții predispuși la aritmie cardiacă nerecunoscută anterior”, a declarat cercetătoarea care a coordonat studiul, Dr. Claire M Lawley, citată de SkyNews.
Potrivit acesteia, “copiii care își pierd brusc cunoștința în timpul jocurilor video ar trebui să fie evaluați de un specialist în cardiologie, deoarece acesta ar putea fi primul semn al unei probleme grave de inimă”.
Citește și:
“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul
Sondaj: Peste un sfert dintre elevii de gimnaziu și liceu declară că li s-au cerut fotografii nud
Jocurile video nu sunt “alternativa sigură” pentru sporturile competitive
Dr. Claire M Lawley și colegii din echipă au realizat o revizuire sistematică a literaturii de specialitate, alături de alte studii, pentru a descoperi cazurile de copii cu pierdere bruscă a cunoștinței în timpul jocurilor video.
Dintre cele 22 de cazuri identificate, jocurile de război multiplayer au fost cel mai frecvent declanșator. Unii copii au murit în urma unui stop cardiac.
Afecțiunile ritmului cardiac, inclusiv tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminergică (CPVT) și sindromul QT lung congenital (LQTS) de tipurile 1 și 2, au fost cele mai frecvente cauze.
Totodată, studiul a constatat o incidență mare a variantelor genetice potențial relevante (63%) în rândul pacienților. Cazurile unor copii care și-au pierdut cunoștința în timpul jocului video au dus la diagnosticarea mai multor membri ai familiei cu o problemă de ritm cardiac.
“Familiile și echipele de asistență medicală ar trebui să se gândească la măsurile de siguranță legate de jocurile video la copiii care au o afecțiune pentru care ritmurile cardiace rapide periculoase reprezintă un risc”, spune Dr. Lawley.
Citește și:
Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi
9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]
Oamenii de știință sugerează că jocurile video nu sunt întotdeauna “alternativa sigură” pentru sporturile competitive, așa cum au fost considerate deseori.
Conform acestora, în momentul incidentelor cardiace, mulți dintre pacienți erau în stări de entuziasm: fie tocmai câștigaseră, fie pierdeau meciuri, fie erau într-un conflict cu ceilalți jucători.
Oamenii de știință cer examene de sănătate pentru eSports ca pentru sporturile tradiționale
“Știm deja că unii copii au afecțiuni cardiace care îi pot pune în pericol atunci când fac sporturi de competiție, dar am fost șocați să descoperim că unii pacienți aveau întreruperi care puneau viața în pericol în timpul jocurilor video”, adaugă un alt cercetător din echipă, Christian Turner.
Acesta continuă: „Am considerat anterior că jocurile video ar fi o “activitate sigură” alternativă. Aceasta este o descoperire cu adevărat importantă. Trebuie să ne asigurăm că toată lumea știe cât de important este să fie verificată atunci când cineva a avut un episod de pierdere a cunoștinței în aceste circumstanțe.”
Chiar dacă acest fenomen nu este unul obișnuit, studiul a constatat că devine din ce în ce mai răspândit.
“După ce am îngrijit copii cu tulburări de ritm cardiac timp de peste 25 de ani, am fost uimit să văd cât de răspândită este această prezentare emergentă și să constat că unii copii chiar au murit din cauza ei”, spune cercetătorul Dr. Jonathan Skinner.
Potrivit acestuia, persoanele care se înscriu în competiții în eSports ar trebui să fie examinate pentru potențiale probleme de sănătate în același mod ca sportivii care participă la competițiile sporturilor tradiționale.
Citește și:
Copilul își face rău pe termen lung și nu te ascultă? 5 pași pentru a-l ajuta să ia decizii bune
1 din 5 tineri își dorește să devină celebru. Efectele social media asupra Generației Z
Sursa foto: Monika Baechler, Pixabay