6 lucruri pe care medicii și-ar dori ca toți părinții să le știe la început de an școlar

Odată cu începutul noului an școlar, părinții fac eforturi pentru a pregăti în cele mai mici detalii toate cele necesare. Cu toate acestea, înainte de a-i trimite pe cei mici la școală, există câteva aspecte importante pe care medicii și-ar dori ca fiecare părinte să le cunoască și să le respecte pentru ca noul început să fie lipsit de griji.

Astfel, specialiștii Medikali le recomandă părinților, într-un comunicat de presă, să fie atenți la 6 lucruri pentru a asigura o tranziție lină și un an școlar cât mai bun pentru cei mai mici membri ai familiei.

6 lucruri pe care medicii și-ar dori să le știe părinții la început de an școlar

 

1. Starea emoțională

„Pentru fiecare elev, fie că este în clasa pregătitoare, pentru care școala este o experiență total nouă, fie că începe clasa a VIII-a, de exemplu, când are în fața sa un examen foarte important pentru viitor, întâlnirea cu ai săi colegi provoacă gânduri diferite în funcție de experiențele plăcute sau neplăcute trăite anterior. Aceste gânduri produc, la rândul lor, emoții corespunzătoare, fie de bucurie, fie de tristețe, de furie sau anxietate”, spune psihologul Steliana Lefter.

Potrivit acesteia, „e important să acceptăm că fiecare dintre noi este unic, iar o legătură pozitivă cu copilul este cea mai bună cale pentru a preveni apariția problemelor afective și de comportament”.

Psihologul îl citează pe autorul Lawrence Shapiro, care vorbește despre cuburile de construit legătura cu copiii noștri și ne invită, în acest sens, să folosim o voce calmă, caldă pentru a le transmite copiilor că suntem interesați, să folosim o postură „deschisă” și să stăm la același nivel cu copilul nostru, să stabilim o distanță confortabilă între noi și copil atunci când interacționăm cu el.

Citește și:

Viața sănătoasă începe din copilărie. 7 obiceiuri sănătoase recomandate de medici pentru copii

Neatenția sau notele mici se pot vindeca la oftalmolog. 11 indicii că cel mic ar putea avea probleme cu vederea

2. Alimentația

Timpul este una dintre principalele probleme atunci când vine vorba despre micul dejun, iar tendința este să sărim peste această masă atât de importantă și să compensăm mai târziu cu junk food, afirmă nutriționistul Alexandra Alexandru.

Iată ce îi sfătuiește ea pe părinți:

„În cazul copiilor noștri, micul dejun este înlocuit cu cornuri cu ciocolată, alimente procesate sau cu o încărcare a mesei de seară, ceea ce nu este deloc în regulă din punct de vedere nutrițional. Și dacă tentația este de a cumpăra ceva de la chioșcul din curtea școlii, unde se găsesc mai ales produse de patiserie, sandwich-uri cu șuncă și cașcaval și fel de fel de alimente foarte procesate, recomandarea este ca ele să rămână cu titlul de excepție, astfel încât copilul tău să aibă o sănătate optimă și să reușească să își păstreze greutatea normală”.

 

3. Intrarea în comunitate

În fiecare an, reîntoarcerea copiilor în colectivități, la grădiniță sau școală, duce la creșterea numărului de copii cu boli acute, majoritatea dintre acestea fiind respiratorii, avertizează Dr. Victor Miron, medic specialist Pediatrie.

Potrivit acestuia, „este important ca pe lângă sănătatea propriul copil să fim preocupați și atenți și la riscul de a transmite boala către colegii de clasă și chiar profesori”.

El enumeră semnele și simptomele care indică faptul că ar fi bine să nu ducem copilul la școală:

  • Febra
  • Tusea cu debut brusc sau recent
  • Obstrucția nazală sau congestia nazală importantă cu debut recent
  • Scaunele diareice
  • Durerea în gât cu debut brusc sau recent
  • Greață și vărsături
  • Erupții cutanate cu debut recent

„De cele mai multe ori o boală acută respiratorie sau digestivă de cauză infecțioasă are o durată de aproximativ 5-7 zile. Însă, perioada de contagiozitate variază în funcție de virusul sau bacteria care a determinat boala. De aceea, medicul pediatru sau medicul de familie pot să stabilească în urma consultului diagnosticul și tratamentul corect, dar și recomandări cu privire la momentul oportun al reîntoarcerii în colectivitate”, declară medicul Victor Miron.

El mai menționează că, „deseori, în urma unei viroze respiratorii, tusea și obstrucția nazală pot persista pentru perioade îndelungate, de 2-3 săptămâni. În majoritatea cazurilor, copiii nu mai sunt contagioși în această perioadă și se pot reîntoarce în colectivitate fără riscul de a transmite altor persoane infecția virală pe care au avut-o”.

Citește și:

Accesul părinților în școli a fost restricționat. În ce condiții va putea intra un părinte în școală, din toamnă

Copilul are dificultăți de adaptare la școală? 7 sfaturi pentru părinți pentru a-l ajuta să se acomodeze

4. Postura corectă

„Odată cu începutul anului școlar, și copiii vor petrece mai mult timp pe scaun, în bancă și este important ca părinții să discute despre importanța unei posturi corecte cu cei mici într-un mod deschis și educativ. Este important să subliniați că postura corectă nu este doar pentru aspectul fizic, ci și pentru buna funcționare a corpului lor pe termen lung”, afirmă Cezara Macovei, kinetoterapeut în cadrul Medikali.

Ea le spune părinților să-și încurajeze copiii să fie conștienți de propriile lor corpuri și să facă mici ajustări în timpul zilei pentru a-și menține postura corectă.

„De asemenea, puteți implica copiii în alegerile privind mobilierul și setările biroului sau a spațiului de învățare pentru a încuraja o postură sănătoasă”, ne sfătuiește ea.

 

5. Expunerea la ecrane

Dependența de ecrane reprezintă un factor semnificativ cu impact asupra sănătății noastre, cu copiii aflați într-un risc crescut, deoarece sunt direct conectați la universul virtual, avertizează medicul oftalmolog Dr. Oana Budileanu.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, copiii cu vârsta între 2 și 5 ani ar trebui să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor la o oră pe zi, iar cei cu vârsta între 5 și 18 ani ar trebui să nu depășească 2 ore pe zi.

„Dacă această limită este depășită, copiii pot experimenta scăderea atenției, izolare socială și pot suferi de oboseală vizuală sau chiar de afecțiuni oculare, cum ar fi miopia. Miopia școlară este cel mai frecventă și poate apărea în jurul vârstei de 6-7 ani, evoluând până la 21-22 de ani”, atrage atenția specialistul oftalmolog.

Potrivit acesteia, „părinții ar trebui să fie atenți la semnele precum vedere neclară la distanță, dureri de cap, fotofobie sau obiceiul copilului de a strânge ochii pentru a vedea mai bine sau de a se apropia excesiv de ecrane”.

„În plus, se observă o legătură tot mai evidentă între apariția și progresia miopiei și activitatea vizuală prelungită la distanță mică, precum cititul, scrisul, utilizarea dispozitivelor electronice și timpul petrecut în spații închise”, mai spune Dr. Oana Budileanu.

Citește și:

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Copiii au dureri de cap frecvente din cauza ecranelor. Pe 57% dintre copii îi doare capul cel puțin o dată pe lună

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

6. Starea generală de sănătate

Începerea unui nou an școlar se apropie și grijile părinților cresc în această perioadă, atât pentru a le asigura copiilor toate cele necesare pentru școală, cât și în ceea ce privește starea de sănătate a acestora, având în vedere că, odată cu revenirea în colectivitate, copiii riscă să contacteze viroze de sezon, spune Dr. Georgiana Cosneanu, medic de familie în cadrul Medikali.

Potrivit medicului, ar fi util să le fie efectuat copiilor un set de analize care să ofere o imagine de ansamblu asupra stării generale de sănătate.

Iată ce fel de analize ar fi utile, conform recomandării medicului: hemoleucogramă, fierul și calciul seric, ASLO, TGP, glicemia, imunoglobulinele E și G, 25 hidroxi-vitamina D, exudatele faringian și nazal și examenul coproparazitologic.

 

Sursa foto: Max Fischer, Pexels 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole