Se schimbă data de plată a burselor școlare. Ministerul Educației a anunțat mai multe schimbări legate de burse

Ministerul Educației a anunțat schimbări în metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul de studiu 2024-2025. Documentul a fost trimis la Monitorul Oficial spre publicare.

Între timp, reprezentanții Ministerului au anunțat, într-o postare pe contul de Facebook, câteva dintre modificările care se vor aplica burselor școlare începând din această toamnă.

Iată câteva dintre noutățile din metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul de studiu 2024-2025:

1. Noul termen de plată a burselor școlare

„Noul termen de plată a bursei este data de 20 a fiecărei luni”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației. Până acum, termenul de plată a burselor era data de 15 a lunii.

Citește și:

Se introduce bursa de reziliență. Modificările burselor pentru elevi din anul școlar 2024-2025, anunțate de ministrul Ligia Deca

Ești părinte singur? Ce trebuie să conțină dosarul pentru bursa monoparentală de 300 lei

2. Bursa de reziliență și bursa de merit

Potrivit acestora, „așa cum am anunțat deja, a fost introdusă bursa de reziliență, care se acordă elevilor care au cel puțin media anuală 7. În ceea ce privește bursa de merit, aceasta se acordă tuturor celor care au cel puțin media anuală 9.50. Cele două burse se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase”, au arătat reprezentanții Ministerului Educației.

Prin excepție, în clasele în care elevii ce îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și de reziliență (minimum 7) nu reprezintă cumulat 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.

 

3. Bursa de excelență olimpică

„De bursa de excelență olimpică I și II beneficiază și elevii aflați în mobilitate internațională, pe durata mobilității, dar nu mai mult de anul școlar în care a fost acordată bursa”, precizează instituția.

Bursa de excelență olimpică I recompensează elevii care obțin premiile I, II și III și mențiune sau medalii la olimpiadele școlare internaționale, campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației, Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret.

Bursa de excelență olimpică II recompensează elevii care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale, organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Citește și:

Rezultate finale Evaluarea Națională 2024. Notele au fost scăzute pentru peste 9.600 de elevi

Top licee din București cu cele mai mari medii la Bacalaureat

4. Perioada de acordare a burselor de merit, reziliență și tehnologice

„Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale”, arată Ministerul Educației.

Bursa de merit se acordă:

  • Elevilor ale căror medii generale/ de admitere/ media primelor două module în cazul clasei a V-a sunt cel puțin 9,50
  • Premianților (I, II sau III) la olimpiadele școlare județene
  • Premianților (I, II sau III) la concursurile școlare și extrașcolare naționale recunoscute de Ministerul Educației
  • Premianților (medalii de aur sau locul I) la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice.

Bursa de reziliență se acordă:

  • Elevilor care se află în primii 30% din clasă și ale căror medii generale anuale/medii de admitere/ media primelor două module (clasa a V-a) sunt cel puțin 7
  • Elevilor cu afecțiuni oncologice

Bursa tehnologică susține participarea și reușita școlară a elevilor înmatriculați la specializările învățământului tehnologic. De această bursă vor beneficia doar elevii de la specializările în învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

Citește și:

Rezultate Bacalaureat 2024: Cea mai mare rată de promovare din ultimii 15 ani și cele mai puține medii de 10

Top județe după rata de promovare la Bacalaureat 2024

5. Bursă pentru elevii cu afecțiuni 

O altă noutate pentru anul școlar 2024-2025 este că „beneficiază de bursă elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, precum și cei reintegrați în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior, după o perioadă de spitalizare mai mare de 4 săptămâni”. Elevii aflați în această situație vor primi bursă de reziliență.

 

6. Bursele în anii terminali

„Pentru elevii din anii terminali, bursele sociale se acordă și în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale”, precizează Ministerul Educației.

Citește și:

Bifează lista. 10 întrebări pe care să ți le pui înainte să cerți copilul

40 de idei ieftine sau gratuite cum să-ți petreci vacanța de vară cu copilul

Metodologia integrală va fi disponibilă pe site-ul ministerului după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,222FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole