Niciun părinte nu poate să rămână indiferent atunci când bebelușul în vârstă de doar câteva săptămâni plânge, deși este hrănit, iar scutecul e proaspăt schimbat, își freacă piciorușele, e agitat, se înroșește la față, este balonat și nu poate dormi.
Cel mai probabil, bebelușul are colici, o problemă care îi chinuie pe mulți sugari în primele trei luni de viață. Însă atunci când micuțul suferă, părinții sunt și ei afectați, mai ales că încă nu s-a descoperit un remediu medicamentos eficient în toate cazurile. Altfel spus, unele picături împotriva colicilor îl ajută pe un sugar, însă pot să nu aibă niciun efect în cazul altui bebeluș.
Vestea bună este că nu trebuie să vă grăbiți să cheltuiți banii pe picături despre care nu știți cât de eficiente sunt. Puteți încerca o metodă gândită de doctorul pediatru american Harvey Karp, autorul cărții „Cel mai fericit bebeluș din lume”. Acesta sfătuiește părinții sugarilor care au colici să aplice tehnica celor „5S”.
Citește și:
Secretul care te ajută să adormi rapid un bebeluș
Capul turtit la bebeluși, un risc frecvent. Cum prevenim plagiocefalia și torticolisul muscular
În ce constă această tehnică a celor „5S” care l-a făcut pe Harvey Karp cunoscut în toată lumea și care a scăpat milioane de bebeluși de colici?
Această tehnică presupune aplicarea a cinci pași care au ca scop calmarea durerilor bebelușului și creșterea gradului său de confort.
1. Înfășarea (Swaddling)
Chiar dacă nu mai este la modă printre părinții moderni, cercetătorii au ajuns la concluzia că înfășarea copilașului în primele trei luni de viață are rolul de a face o trecere mai lină de la starea de făt aflat în uterul mamei la starea de mic om nou-născut într-un mediu extrem de spațios. În primele zile și chiar săptămâni, micuțul nu are capacitatea de a-și coordona mișcările, nu vede și nu aude bine și, deseori, se sperie chiar de mișcările pe care le face el însuși. Înfășatul are rolul de a-i recrea nou-născutului senzația pe care o avea când stătea ghemuit în burta mamei fără să-și poată mișca foarte mult membrele. Pediatrul american Harvey Karp afirmă, în cartea sa, că înfășatul îl ajută pe bebeluș să se simtă mai calm și mai în siguranță.
2. Legănatul (Swinging)
Autorul cărții „Cel mai fericit bebeluș din lume” susține că nou-născuții sunt obișnuiți încă din uter cu mișcările legănate. Iar intrarea în lumea noastră dominată de legea gravitației îi face să se simtă precum un marinar nevoit să se readapteze pe uscat, după nouă luni petrecute pe mare. Acest lucru nu li se pare natural și în dezorientează, spune doctorul Harvey Karp. Astfel, atunci când părinții îl leagănă pe bebeluș în brațe, în cărucior, în leagăne, în landou sau când acesta se simte legănat în timpul mersului cu mașina, el se simte confortabil și se calmează mai repede.
Citește și:
Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun
Psiholog Petronela Rotar: Dacă mama nu se conectează la copil și nu-i îndeplinește nevoile, cel mic învață că lumea e un loc înspăimîntător, în care nevoile sale nu contează
3. Suptul (Sucking)
„Suptul are efecte adânc înrădăcinate în sistemul nervos. Acesta activează reflexul de calmare și eliberează anumite substanțe naturale în creier”, spune pediatrul american. Cu siguranță, orice proaspătă mămică a observat că bebelușul se calmează de îndată ce este pus la sân sau ia biberonul cu lapte sau suzeta.
4. Sunetele de tip „Șșșșș…” (Shushing sounds)
Aceste sunete pe care le pot face părinții îl vor ajuta și ele pe micuț să se simtă ca în burta mamei, unde auzea încontinuu sunetele produse de circulația sângelui prin artere, precum și alte sunete din organismul mamei. Deseori, bebelușii se calmează când aud aspiratorul, mașina de spălat sau uscătorul de păr. O altă variantă este să le puneți să asculte sunetele unei cascade.
5. Poziția pe burtică sau pe o parte (Side/Stomach position)
Atunci când puneți nou-născutul pe partea stângă, îl ajutați să aibă o digestie mai ușoară și, implicit, reduceți colicii. O altă poziție care îl calmează este pe burtă. „Însă niciodată nu puneți bebelușul la somn în poziția culcat pe burtă”, avertizează doctorul Karp. Dacă, totuși, sugarul a adormit în această poziție, supravegheați-l mereu până se trezește.
Citește și:
Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol
Bebe nu vrea să facă baie? 10 soluții de la părinții care au rezolvat problema
Sursa foto: Pixabay