Ajută-ți copilul să respecte regulile și limitele. Soluția simplă care face diferența

„Pune odată jocul ăla pe pauză!”

„Gata, episodul s-a încheiat, joacă-te și cu altceva”

„Mai mănâncă și mâncare sănătoasă!”

„Doar am stabilit: un singur desert pe zi!”

„Te joci după ce îți termini temele”

Părinții se străduiesc să stabilească anumite reguli și limite spre binele copiilor lor și au grijă ca acestea să fie respectate. Ceea ce nu se întâmplă de foarte multe ori, cum, probabil, ai constatat din propria ta experiență.

Despre motivele pentru care copilul nu respectă regulile și limitele am scris în acest articol care are și un video la final:

De ce mulți părinți cedează și nu reușesc să impună limite? Soluția simplă care să te ajute | VIDEO

Astăzi, vreau să-ți prezint o soluție simplă care face diferența chiar în cel mai tensionat moment, atunci când copilul vrea mai mult, dar tu nu ești dispusă să îi oferi, deoarece acest lucru ar însemna încălcarea limitei cu care, culmea, copilul a fost de acord (citește în articolul de mai sus pașii cum stabilești o regulă pe care și copilul să o respecte și cum o aplici).

În primul, rând, e important să nu îți judeci foarte tare copilul atunci când vrea mai mult, chiar dacă a fost și el de acord cu regula pe care ați stabilit-o. Atunci când face ceva care îl atrage mult, sau la care are acces mai rar, sau când are dulciurile în față, îi este foarte greu să se abțină, să se oprească.

Pur și simplu ia în calcul și faptul că un copil învață în timp să aibă răbdare, să aștepte, să poată se oprească. Și cu fiecare moment în care reușește să facă asta, el face un pas înainte pe acest drum, ceea ce este minunat!

Citește și:

Încercarea de a forța copilul să fie autonom prea devreme poate duce la dependențe. 9 sfaturi de la Gáspár György

15 jocuri care îi ajută pe copii să depășească stresul și traumele

Lista de alternative

O soluție care te ajută să eviți scandalul și să reduci supărarea copilului care apare atunci când e pus în situația să aplice limita, să pună stop activității plăcute pe care pare că ar face-o la nesfârșit, este lista de alternative.

Este o listă pe care o gândiți și o întocmiți împreună și care reprezintă cât mai multe alternative la acel lucru sau la acea activitate care reprezintă obiectul regulii.

De exemplu, pentru a-mi ajuta copilul să se desprindă mai ușor de desenele preferate, am pus pe hârtie, cu el alături, o listă de activități, numită „Ce pot face”, care era întrebarea pe care o punea de fiecare dată când îi reaminteam de limita privind ecranele. După ce am făcut această listă, când se termină episodul, își alege singur din lista de activități. Sau face altceva ce i se pare interesant pe moment, însă întrebarea „Ce pot face?” nu a mai apărut de atunci.

Citește și:

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane

Dacă aveți dificultăți în a aplica o regulă legată de consumul de dulciuri pe care le consideri nesănătoase, faceți împreună o listă cu deserturi sănătoase, din care copilul își poate alege atunci când nu are voie să mănânce anumite dulciuri.

Pentru fiecare limită pot fi găsite mai multe alternative cu care, foarte important, copilul să fie de acord. De fapt, cu cât mai mult contribuie copilul la această listă, cu atât mai mare este probabilitatea ca el să aplice mai ușor regula, deoarece știe că, în locul activității plăcute la care trebuie să renunțe, poate face altceva care îi place. Poate nu chiar la fel de mult, mai ales că nu este fructul interzis :), dar îi place cât de cât și el ales-o.

Te poți gândi deja de pe acum la care este regula sau limita pe tema căreia aveți cele mai multe discuții și poți contura deja în mintea ta câteva alternative care îi vor plăcea copilului. Ce îți rămâne de făcut este să discuți cu el și să scrieți împreună această listă.

În felul acesta, vă veți bucura de mai multă liniște în casă, investind mai puțin timp în conflicte și mai mult timp în conectare și iubire!

Citește și:

„Oricâtă atenție i-aș da, tot nu-i ajunge!” Cum poate rezolva un părinte ocupat problema lipsei de atenție a copilului

„Nu plânge! Nu mai urla!” Cum să-ți ajuți cu adevărat copilul să-și regleze emoțiile

 

Sursa foto: Karolina Grabowska, Pexels

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole