Dependența copiilor de tehnologie poate duce la autism digital dobândit, avertizează cunoscutul medic neurolog Dr. Alexandru Vlad Ciurea.
Alexandru Vlad Ciurea este medicul neurochirurg care a înființat și coordonează Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, fiind Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. Totodată, Dr. Alexandru Vlad Ciurea a realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A condus și a fost implicat în aproximativ 20 de proiecte de cercetare naționale și internaționale. Pe parcursul vieții, a publicat 33 de cărți, cea mai importantă dintre ele fiind „Tratatul de Neurochirurgie”.
Specialistul a avertizează că dependența de tehnologie în rândul copiilor poate duce la autism digital dobândit.
Cum apare autismul digital dobândit
„Autismul digital dobândit este din cauza super-super intoxicării cu tehnologie, în care copilul nu se mai poate desprinde de telefon, tabletă, și devine dependent total cerebral de această tehnologie. Nu mai poate să iasă afară”, a declarat medicul Alexandru Vlad Ciurea, în cadrul emisiunii iTHINK cu Iusti Fudulu pe Antena3 CNN.
Conform cunoscutului medic neurolog, telefonul și tableta trebuie folosite doar pentru scris și informare, însă nu trebuie să petrecem foarte multe ore utilizându-le, deoarece apare „intoxicarea cu tehnologie”.
„Autismul este că tu ești în propria ta celulă, cameră, nu mai știi ce e în jurul tău. Este o izolare. (…) Autismul digital dobândit este din cauza super-superintoxicării cu tehnologie. Copilul nu se mai poate desprinde de telefon, tabletă, și devine dependent total cerebral de această tehnologie. Nu mai poate să iasă afară. (…) Îmi pare rău că este războiul din Ucraina. Cel mai bun tratament pentru autism este Delfinoterapia, iar în Odesa era un astfel de centru cu delfini. Delfinii sunt cel mai bun tratament, nu mai spun de cățeluși”, a precizat specialistul citat.
Citește și:
Copiii au dureri de cap frecvente din cauza ecranelor. Pe 57% dintre copii îi doare capul cel puțin o dată pe lună
Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri
Statul pe telefon noaptea, foarte grav
Medicul primar în Neurochirurgie a enumerat efectele negative ale timpului în exces petrecut în fața ecranelor: „Concentrează în anumite zone profunde din sistemul nervos aceste informații, iar toată activitatea creierului stă pe loc. Eu nu mă mai mișc, eu nu mai înot, nu mai vorbesc și stau numai și numai pe informații”.
„Nu trebuie să aveți adicție, să stați ore pe Facebook. (…) Dacă le lași copilașilor în mână o tabletă sau un telefon, nu se pot desprinde de ele. Am avut surpriza chiar cu nepotul meu. Și știți cum l-am convins să se desprindă de el? I-am pus o minge în brațe. A descoperit mingea și a plecat după ea”, a mai spus Dr. Alexandru Vlad Ciurea.
Acesta a explicat de ce statul la telefon noaptea este foarte grav pentru copii.
„Sunt copii care se joacă și noaptea pe telefon. Este foarte, foarte grav. Li se modifică ochii cu privirea concentrată, numai asta văd, nu mai știu nimic ce e în jur…(…) Vedeți că sunt tineri care trec strada uitându-se pe sms-uri, pe tabletă. Am văzut tinerii care merg la restaurant, la cofetărie, și stau față în față și se uită pe telefon, nu își vorbesc. Dar de ce ați venit? (…) Trebuie să fim creativi! Vrem să fim deștepți? Trebuie să ne punem creierul în funcțiune, să nu stăm să butonăm telefonul, să ieșim afară, să ne găsim verbele, cuvintele, să ieșim la aer curat, să ne plimbăm. Toate aceste lucrurile sunt benefice pentru creier”, a mai spus Dr. Alexandru Vlad Ciurea.
Citește și:
“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul
De ce să nu folosești telefonul pentru a liniști copilul mic. Riscurile sunt mai mari pentru băieți
Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte
Pentru mai multe informații, te invit să vizonezi înregistrarea emisiunii cu tema „Obiceiuri sănătoase pentru creier” din cadrul iThink cu Iusti Fudulu:
Dacă dorești să descoperi mai multe despre cărțile publicate de Dr. Alexandru Vlad Ciurea, iată două dintre acestea:
„Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor” de Alexandru Vlad Ciurea
Descoperă pas cu pas secretele unui creier sănătos și ale unei vieți echilibrate, cu ajutorul explicațiilor și recomandărilor unui profesionist în neurochirurgie.
Această carte îți va răspunde la aceste întrebări:
– Ce alimente ar trebui să consumăm pentru a sprijini performanțele intelectuale?
– Cât de eficiente sunt stimulente precum cafeaua? Cum și când ar trebui consumate?
– Cum ne putem antrena creierul pentru a fi cât mai sănătos?
– Ce se întâmplă atunci când visăm, dormim sau suntem stresați?
– Ce putem face pentru a ne ajuta creierul să se odihnească?
– Cum recunoaștem depresia și epuizarea nervoasă și ce putem face pentru a ne regăsi echilibrul?
– Ce impact au gândurile pozitive și negative asupra sănătății creierului nostru?
– Ce este neuroplasticitatea și în ce măsură se regenerează celulele nervoase?
Această carte este pentru persoanele care se simt obosite permanent sau se confruntă cu sindromul burnout și au nevoie de sfaturi avizate pentru a depăși această stare, precum și pentru cele care doresc să învețe să aibă grijă de creierul lor pentru a se feri de boli degenerative precum Alzheimer și Parkinson, sau de afecțiuni neurovasculare care pot duce la accidente vasculare grave. E de ajutor și dacă îți dorești să performezi mai bine la locul de muncă fără să sacrifici timpul petrecut cu prietenii sau familia, precum și dacă ești părinte și vrei să-i asiguri copilului tău mediul ideal pentru o dezvoltare armonioasă a sistemului nervos. Este o carte utilă și pentru cei interesați de un stil de viață sănătos care vor să descopere ce schimbări pot face pentru a-și menține creierul într-o stare optimă.
„Regăsirea ființei prin știință și credință” de Pr. Constantin Necula și Dr. Alexandru Vlad Ciurea
Lumea modernă încearcă să ne convingă că știința și credința sunt incompatibile, însă această carte ne reamintește că știința și credința nu pot exista una fără cealaltă, fiind, de fapt, două abordări complementare ce au la bază aceeași dorință profund umană de a înțelege lumea și locul nostru în ea.
Părintele Constantin Necula și Profesorul Alexandru Vlad Ciurea pornesc de la fundamentele teoretice ale specializărilor lor, teologia și neurochirurgia, pentru a arăta că oamenii sunt făcuți în egală măsură pentru cunoaștere și credință, pentru adevăr și iubire.
Știința are nevoie de credință pentru a fi cu adevărat de ajutor omenirii, iar credința de știință pentru a nu cădea în mit sau dogmatism periculos.
De aceea, Părintele Necula și Profesorul Ciurea explorează legăturile tainice dintre știință și credință îndemnându-ne să facem pace între acestea în inimile noastre, chiar dacă lumea se încăpățânează să le separe.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre efectele ecranelor asupra copiilor și despre autismul digital, te invit să descoperi această carte:
„Copiii în fața ecranelor. Cum îi protejăm” de Anne-Lise Ducanda
Impactul ecranelor asupra copiilor a devenit o problemă care nu mai poate fi pusă la îndoială, dând naștere tot mai multor întrebări și îngrijorări în rândul părinților.
Ecranele oferă plăcere fără a ne solicita vreun efort și creează o puternică dependență. În consecință, părinții, nepregătiți să-și crească și să-și educe copiii într-o lume digitală, se simt adeseori dezorientați și caută sprijin din partea psihoterapeuților sau a cărților de specialitate.
După ce a lansat un semnal de alarmă pe internet, prin realizarea unui video despre supraexpunerea copiilor la ecrane (430k vizualizări), Dr. Ducanda și-a dorit, prin publicarea acestei cărți, să contribuie la conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă acest aspect.
Sursa foto: Captură video iTHINK cu IUSTI FUDULU