„Copilul plânge atunci când îl las dimineața la grădiniță. Ce să fac?”

„Duc copilul de trei zile la grădiniță și plânge foarte tare dimineața. Ce să fac?”

În ultima perioadă, primesc constant întrebări de la mame îngrijorate, speriate de reacția emoțională a copiilor lor în procesul de acomodare la grădiniță sau la creșă. Mamele caută ajutor, deoarece nu știu care este cel mai bun mod de a gestiona plânsul puternic al copilului din fiecare dimineață.

Dacă și tu simți la fel, îți spun de pe acum că este firesc să te simți așa, deoarece situația prin care treci este bulversantă, mai ales dacă acum intră în colectivitate singurul copil sau primul copil. Indiferent dacă are sub doi ani, peste doi ani sau dacă a trecut de trei, stresul este la fel de mare. Este firesc ca, în acest context, să apară suferința legată de separarea mamei de puiul ei.

Înainte de a-ți propune soluții care să te ajute dimineața, când cel mic plânge tare, te invit să vedem mai în detaliu ce se întâmplă în sufletul mamei în această perioadă.

 

Iată ce se întâmplă mai exact în viața emoțională a mamei atunci când copilașul începe grădinița sau creșa:

 

1. Apar diferite temeri legate de noul mediu

În general, fricile mamelor țin de:

  • Siguranța spațiului
  • Alimentație
  • Comportamentul educatoarelor și/sau al îngrijitoarelor
  • Comportamentul activ sau agresiv al altor copii
  • Activitățile desfășurate etc.

Toate aceste temeri reprezintă o presiune pe care o resimte mama la începutul procesului de acomodare în colectivitate. Părintele are nevoie de o perioadă de timp până când simte că a dobândit încredere și că lucrurile sunt în regulă.

 

2. Apar îngrijorări legate de adaptarea copilului la schimbare

De regulă, părinții sunt îngrijorați că cel mic va avea dificultăți de acomodare la mediul de la grădiniță: la stilul de comunicare al educatoarelor, la mâncarea oferită, la ora de culcare, la programul activităților etc.

Tot în această categorie intră și îngrijorările legate de modul în care copilul integrează schimbarea. Aici cuprindem aspecte precum: gradul de implicare a copilului, daca și cum comunică cu educatoarea și cu colegii din grupă.

 

3. Apare teama ca cel mic să nu fie traumatizat

Mamelor le este teamă că cel mic s-ar putea simți abandonat, părăsit de părinții lui atunci când este lăsat la grădiniță. Această frică este foarte frecvent resimțită de mamele din generația noastră, care fie am fost crescute de bunici sau de alte rude, fie eram lăsate până târziu la grădiniță. Câteva decenii mai târziu, suferința cauzată de lipsa de conectare cu mama în primii ani de viață și de sentimentul de abandon iese la suprafață atunci când copiii noștri se desprind de noi pentru a intra în colectivitate.

Citește și:

Greșeala pe care mulți părinți o fac în procesul de adaptare a copiilor la grădiniță

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

În acest context, simți teamă, tensiune și încordare. Iar speranța că lucrurile se vor așeza cumva nu este suficient de puternică încât să contrabalanseze valul de emoții dificile pe care îl simți. Știm că emoțiile nu pot fi controlate de rațiune oricât am încerca. Niciun argument logic nu te ajută să te liniștești atunci când cel mic plânge și refuză să meargă sau să rămână la grădiniță.

 

Ce trebuie să știi înainte de a decide ce să faci

 

Înainte de a decide cum să răspunzi la plânsul de dimineață al copilului, este esențial să afli care este motivul pentru care plânge cel mic.

Așadar, este necesar să faci distincția între:

  • Plânsul normal din perioada de acomodare la grădiniță/creșă – acest plâns este normal pentru marea majoritate a copiilor în primele zile sau chiar săptămâni
  • Plânsul care indică prezența anumitor probleme reale

În funcție de răspuns, clarificând această diferență, poți decide ce să faci: să ai încredere în proces și să continui acomodarea la grădinița/creșa respectivă, chiar dacă cel mic plânge dimineața, ajutându-l să se adapteze, sau încercând să rezolvi problemele descoperite și, dacă nu ajungi la o soluție mulțumitoare, să muți copilul la o altă grădiniță.

Citește și:

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]

Cum îți dai seama dacă la grădiniță se întâmplă lucruri neplăcute pentru copil, care îl fac să aibă un plâns de suferință, nu un plâns normal în perioada de acomodare?

Pentru a răspunde la această întrebare, e important să știm că, pentru a se acomoda ușor într-un mediu nou, un copil are nevoie de un climat emoțional potrivit, de o comunicare adecvată și de educatoare capabile să stabilească limite ferme cu blândețe, să conțină emoțiile copiilor și să-i ajute să le gestioneze.

Acum, poți verifica în ce măsură regăsești aceste lucruri la grădiniță.

De pildă, una dintre mamele care mi-au scris a observat că, la grădinița unde își duce băiețelul de 3 ani și 7 luni, educatoarea ridică uneori tonul și le vorbește copiilor pe un ton răstit. De aceea, dimineața, majoritatea copiilor plâng mult. În plus, nici acomodarea treptată nu este gestionată adecvat. Toate aceste detalii duc la întârzierea acomodării copilului la grădiniță.

Apropo, dacă observi schimbări importante în comportamentul copilului, e important să verifici ce se întâmplă, deoarece se întâmplă mai frecvent decât ne imaginăm ca cei mici să fie agresați de educatoare.

Așadar, ce ai de făcut dacă micuțul tău plânge dimineața când îl duci la grădiniță este, în primul rând, să vezi dacă e ceva în neregulă la grădiniță, dacă este ceva ce nu îi place copilului sau chiar îi provoacă suferință. În funcție de asta, optezi pentru continuarea procesului cu încredere sau iei măsuri suplimentare pentru a-ți ajuta copilul să se acomodeze la grădinița respectivă sau la o altă instituție mai potrivită.

 

Sursa foto: Pixabay

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,034FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole