Noul an școlar a început, astăzi, în mod oficial, cu festivitățile organizate de fiecare școală. De mâine, începe trezitul dimineața pentru elevii din schimbul 1, pentru a ajunge la timp la ore.
Dacă trezirea copilului dimineața reprezintă o provocare pentru copilul tău, te invit să descoperi în acest articol câteva sfaturi utile de la Oana Moraru, unul dintre cei mai cunoscuți consultanți educaționali din România. De asemenea, Oana Moraru este pedagog cu o experiență de predare de peste 30 de ani și autoare de carte. De asemenea, ea este fondatoarea sistemului privat de educație Helikon, fiind implicată constant în procesul educațional atât la clasă, cât și în tabere școlare.
6 sfaturi de la Oana Moraru pentru treziri ușoare dimineața
„De luni încep trezirile cu cântec!”, treziri grele, „de care o să duceţi dorul muult, când copiii voștri vor avea 20 de ani :)”, scrie Oana Moraru, mama unei fete în vârstă de 20 de ani, într-o postare pe contul de Facebook.
Sfatul nr. 1: Nu îi băgăm în jocuri de putere de la primul minut al zilei!
„Trezirea trebuie să nu fie cu „Hai, te rog, hai, mami!”. Să nu simtă copilul că, la trezire, faci deja un joc de putere cu el. Că el intră imediat în joc de putere: mai stă un pic… dar nu că vrea, pur și simplu, tu îl bagi acolo automat. E ca și cum apeși pe un buton”, explică specialista în educație.
Citește și:
Relația cu copilul este o luptă? 10 moduri prin care să-ți manifești autoritatea de părinte
Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri
Sfatul nr. 2: Nu desene animate dimineața, nu tabletă, nu jucării!
„În niciun caz desene animate. Nu dați drumul la televizor dimineața”, spune Oana Moraru.
Ea avertizează în legătură cu acest „efect vizual: după ce doar a deschis ochii, să se ducă în virtual este drog. Crearea unei ierarhii a plăcerii de tipul multe imagini pe secundă și multă satisfacție – am nevoie de starea aia de hipnoză toată ziua”.
Sfatul nr. 3: O energie bună a părintelui când trezește copilul
„Trezirea trebuie să fie pe o energie foarte bună, deoarece copilul, la trezire, se amprentează cu energia celui care-l trezește”, precizează consultantul educațional, în videoul postării.
Sfatul nr. 4: Construim un plan de viață cu copiii
Potrivit expertei citate, trezirea dimineața va fi mai ușoară atunci când copilul include această acțiune într-un plan de viață mai cuprinzător:
Construim un plan de viață cu copiii:
- De ce ne trezim?
- Unde mergem?
- De ce?
- Care e scopul?
- Care e ţinta zilei?
- Cum depăşim greul?
Sfatul nr. 5: Să privim școala ca pe un loc interesant
„Vindem” școala ca pe un loc plin de interes și pentru noi, adulții!”, ne sfătuiește Oana Moraru.
Citește și:
Oana Moraru: Cea mai mare sursă de anxietate a copiilor în colectivitate, că trebuie să fie acceptați și plăcuți. Ce mesaj să le transmitem copiilor
9 tehnici de calmare a surescitării copiilor predispuși la neatenție și agitație de la Oana Moraru
Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru
Sfatul nr. 6: Pregătim copilul pentru noul program
Un alt sfat al specialistei este să „pregătim bioritmul copilului pentru schimbarea de rutină cu ceva zile înainte”.
Vizionează videoul publicat de Oana Moraru despre cum putem face trezirea dimineața mai ușoară:
Mai multe despre pregătirea pentru începerea noului an școlar, în primul episod din sezonul 2 al podcastului Părinţi CuMinţi, cu Simona Gherghe.
Dacă rezonezi cu abordarea Oanei Moraru și vrei să descoperi mai multe despre ea, o poți face citind cărțile sale:
„Copilul tău scrie”
În anii de școală, exercițiile de scriere sunt printre cele mai eficiente mecanisme de dezvoltare a gândirii, cu antrenarea etajelor ei, de la recunoaștere și memorare la ordonare, clasificare, analiză, sinteză și creație. Abilitatea copiilor de a scrie text devine o competență fundamentală pentru viitorul lor. Dar uneori copiii, indiferent de nivelul de inteligență sau de competență în alte arii ale dezvoltării, se confruntă cu dificultăți sau neplăcere în privința scrisului. Cum pot fi sprijiniți acești copii la școală? Ce pot face părinții acasă, încă din primii ani de viață ai copilului lor, pentru a-i dezvolta inteligența emoțională, imaginația și creativitatea, pentru a-i cultiva reziliența și determinarea?
În cartea aceasta, Oana Moraru le propune părinților și profesorilor informații și soluții practice despre cele mai eficiente metode de învățare a scrisului. Ultimul capitol este povestea fetiței Oanei, de la naștere la anii studenției, cu exemple inedite despre cum scrisul a propulsat-o pe o linie școlară de succes.
„Copilul tău citește”
Sursa foto: Pexels