Cum ne ferim copiii de abuzatorii sexuali? Sfaturi de la psihologul Gáspár György

Opinia publică din România este încă șocată după ce au ieșit la iveală mai multe cazuri în care profesorii au agresat și au abuzat sexual elevi și studente.

Mai întâi, au apărut informații despre doi profesori care lucrau cu copii adolescenți. Este vorba despre Lajos Kristof, supranumit „antrenorul de genii”, care a fost reținut după ce a fost prins în timp ce viola un minor, și despre Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Colegiul Național „Sfântul Sava”, împotriva căruia doi băieți adolescenți, de 16 și 17 ani, au depus plângeri vizând acte de natură sexuală, profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanelor vătămate. Mai multe detalii despre aceste cazuri am scris în acest articol.

Instanța a decis cercetarea lui Sorin Spineanu Dobrotă în stare de libertate. Însă, în aceeași zi, profesorul a încercat să-și pună capăt zilelor, la ora redactării acestui articol aflându-se în stare de comă la Spitalul Floreasca din București.

Alte două cazuri de abuzuri sexuale despre care s-a aflat săptămâna aceasta sunt cele ale profesorilor de la SNSPA sociologii Alfred Bulai și Marius Pieleanu. Până la această oră, împotriva lui Alfred Bulai au fost depuse 20 de plângeri la autorități din partea fostelor studente. O investigație amplă cu mărturii aduse de victime a fost publicată de Snoop.ro.  După publicarea investigației, Alfred Bulai (61 de ani) a depus o cerere de pensionare. În ceea ce-l privește pe Marius Pieleanu, împotriva acestuia a fost formulată o singură acuzație, în urma căreia profesorul a întrerupt contractul de muncă cu SNSPA.

Citește și:

Doi profesori pedofili au fost reținuți. La ce abuzuri sunt expuși copiii

Gáspár György: Să nu punem performanțele adolescenților mai presus de starea lor de bine. „Indiferent de rezultat, noi rămânem alături de tine!”

Ce înseamnă abuz sexual?

În acest context, este firesc să ne gândim, ca părinți, cum ne putem proteja copiii de prădătorii și abuzatorii sexuali de la catedră, care, de multe ori, au putere și influență asupra copiilor și în societate.

Psihologul Gáspár György oferă, într-o postare pe contul său de Facebook, câteva informații care clarifică ce anume trebuie să știe un copil când vine vorba de pericolul unui abuz sexual,

Gáspár György este psiholog clinician, psihoterapeut relațional și autor de cărți bestseller. De asemenea, el este președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și președintele Academiei Imago România.

Iată definiția abuzului sexual:

„Abuzul sexual reprezintă orice moment în care oricine profită de poziția sa de încredere, vârstă sau statut, pentru a conduce un copil/adolescent/adult la o stare de neputință reală sau percepută, legată de aspecte sexuale sau de umilință”, clarifică Gáspár György, citându-l pe Peter Levine, specialist în psihologia traumei.

Citește și:

Psiholog Petronela Rotar: Să ne intre bine în cap, copiii nu pot să-și imagineze sau să proiecteze abuzuri sexuale. Ei nu mint despre așa ceva

„Atât intruziunea, cât și neglijarea pot fi abuzive”. Gáspár György, despre două surse de suferință ale copiilor

Ce e nevoie pentru prevenirea abuzului sexual

Potrivit psihologului citat, „pentru a preveni și a reducere riscul de abuz sexual, copiii au nevoie să fie echipați mental și relațional cu informații care să acționeze precum centurile de siguranță„.

Gáspár György afirmă că, de mici, copiii își formează realitatea în funcție de ce simt și de informațiile pe care le primesc, care nu întotdeauna sunt complete:

„În funcție de ceea ce simt și de mesajele pe care le primesc, copiii își formează propria realitate în care trăiesc. Din familie învață „ce este OK” și „ce nu este OK”. Iar dacă le lipsesc anumite informații – cum ar fi cele despre educația relațională și sănătatea sexuală/fizică – sunt nevoiți să descopere singuri cum se deosebește normalul de anormal.”

Citește și:

Cifre oficiale în România: A crescut alarmant numărul de cazuri de violență împotriva copiilor. Simptomele abuzului

Gabor Maté: Psihologia de parenting din cultura noastră este anti-copil. Câteva sfaturi pentru părinți

De aceea, este foarte important ca părinții să-și învețe copii să facă diferența între atingerile bune, atingerile rele și atingerile ambigue, subliniază psihoterapeutul relațional.

Iată cum deosebim atingerile bune de cele rele și ambigue:

  • Atingerile bune sunt acelea în care copilul simte că a primit ceva. De exemplu, o îmbrățișare, mângâierea unui animal de companie, este învelit cu o pătură moale, i se face masaj la spate sau la tălpi de către mama sau tata etc.
  • Atingerile rele sunt acelea în care copilul simte că i s-a luat ceva. Iată câteva exemple oferite de Gáspár György: când copilul este lovit, îmbrâncit, tras de păr, gâdilat agresiv etc.
  • Atingerile ambigue sunt acele în care copilul se simte confuz. De exemplu: sărutul pe buze, mângâieri în zonele intime, stimularea genitală etc. Este genul de atingere care poate trezi stări de spaimă sau de copleșire pe care copiii le tolerează, pentru că atingerea vine din partea unei persoane mai mari ca vârstă, putere sau statut.

Totuși, nu este suficient ca un copil să poată face diferența dintre aceste tipuri de atingeri. Conform cunoscutului psiholog, copii mai au nevoie să învețe câteva lucruri importante despre limite și despre oameni.

Citește și:

7 moduri în care trauma afectează copiii și adulții. Gáspár György: Trauma scade abilitățile de autoreglare

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Potrivit lui Gáspár György, pe lângă conștientizarea senzorială legată de atingeri, copiii mai au nevoie:

1. Să învețe să pună limite

E important să învețe să pună limite chiar și persoanelor din familie, de la grădiniță sau de la școală.

„În peste 80% din cazurile de abuz sexual, făptașul este cineva din sistemul relațional al copilului”, atrage atenția psihoterapeutul.

 

2. Să învețe că oamenii sunt buni, dar pot avea comportamente rele

Copiii trebuie să știe că unele cereri sau manifestări ale oamenilor pot să fie periculoase și nu trebuie tolerate.

„Orice cerere care pare ciudată, care îi desparte de alți copii, care încalcă regulile familiei, care implică un secret sau o „favoare” specială este de refuzat și trebuie anunțată unui adult de încredere”, susține Gáspár György.

Citește și:

Copilul nu poate să pună limite? 7 moduri în care părinții încalcă limitele copiilor

„Te accept pe tine, nu și comportamentul tău”. De ce nu funcționează această abordare [VIDEO]

3. Să învețe să spună „Nu”

Copiii vor putea să oprească un comportament nepotrivit și să se ferească de abuzuri dacă exersează și dacă le este respectat dreptul de a refuza, susține specialistul citat.

 

4. Să învețe să-și anunțe părinții și să ceară ajutor

„Așa cum îi învățăm să traverseze pe trecerea de pietoni și să recunoască mesajele semaforului, tot așa îi putem încuraja să facă diferența între variatele forme de atingeri și să ne comunice când ceva, oricât de mic, li se pare ca fiind în neregulă”, precizează psihoterapeutul Gáspár György.

Citește și:

„Aici greșesc incredibil de mulți părinți!” Ce spune tatăl lui David Popovici despre felul în care a fost crescut campionul olimpic

15 jocuri care îi ajută pe copii să depășească stresul și traumele

Cea mai sigură metodă pentru a-ți proteja copilul de traumele emoționale

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Captură YouTube Pagina de Psihologie

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,222FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole