Săptămâna trecută, un elev în vârstă de 15 ani din Târgu Mureș a amenințat-o cu moartea și a lovit-o de mai multe ori pe diriginta sa. Incidentul a avut loc la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, chiar în prezența mamei elevului. Ieri, conducerea unității de învățământ a anunțat ce decizie a luat în privința tânărului.
Astfel, conducerea Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș a anunțat că, în urma cercetărilor efectuate și ținând seama de prevederile legale, a hotărât exmatricularea elevului agresor cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă instituție de învățământ.
„Este regretabil faptul că, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, o școală care a avut mereu porțile deschise pentru cei care au dorit un mediu academic elevat, prietenos și incluziv, astăzi închide o ușă în fața atitudinilor lipsite de normalitatea care ar trebui să guverneze școala românească”, se arată în comunicatul conducerii unității de învățământ, citat de Radio Mureș.
Citește și:
Părinții, obligați să plătească daune morale de 30.000 lei unei profesoare insultate în online de copiii lor
Oana Moraru, despre violența în școli: „Urâțenia asta este sub ochii noștri din anii de dinainte de ’89”
Diriginta, amenințată cu moartea și bătută de față cu mama elevului
Polițiștii mureșeni au fost sesizați luni, 11 martie, în jurul orei 10:00, de către reprezentanții Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș în legătură cu faptul că, în timpul unei ore de la clasa a VIII-a, are loc un conflict.
„Polițiștii de ordine publică (proximitate), alături de polițiștii Biroului Siguranță Școlară s-au deplasat la fața locului, stabilind faptul că un elev de 15 ani, din clasa a VIII-a, s-a urcat în timpul orelor de curs pe un dulap și a arătat gesturi obscene cadrului didactic. Tânărul a manifestat un comportament necooperant față de polițiști, fiind imobilizat și condus la sediul Poliției municipiului Târgu Mureș, unde a fost invitată și mama acestuia, pentru clarificarea stării de fapt și lămurirea situației”, a informat, la acel moment, Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.
După ce a fost amendat cu 500 lei pentru „sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”, tânărul a revenit la colegiu împreună cu mama lui. Cei doi au așteptat-o pe dirigintă pe hol, au amenințat-o cu moartea și, „într-o răbufnire violentă, elevul i-a aplicat acesteia mai multe lovituri”, în urma cărora „diriginta a fost transportată la IML și SMURD”, a declarat inspectorul școlar general al județului Mureș, Paula-Maria Dărăban, într-un comunicat de presă.
Citește și:
Ioana Chicet Macoveiciuc (Prințesa Urbană): Copiii care omoară alți copii „nu sunt crescuți cu blândețe”
Ce le-a spus anchetatorilor elevul care a atacat o profesoară cu cuțitul. Riscă 7 ani de închisoare
După incident, tânărul a petrecut 24 de ore în arest
În continuare, iată faptele descrise de polițiștii mureșeni: „În jurul orei 12.35, polițiștii au fost sesizați de către reprezentanții aceleiași unități de învățământ cu privire la o faptă de agresiune. La fața locului, polițiștii au stabilit că același tânăr ar fi aplicat lovituri cu pumnii și picioarele cadrului didactic îndrumător, manifestându-se recalcitrant în continuare. Tânărul a fost imobilizat și condus la sediul unității de poliție alături de părintele său, în vederea continuării cercetărilor și luării măsurilor legale care se impun”.
În aceste condiții, la finalul zilei de 11 martie, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, a anunțat Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliție Mureș: „Ca urmare a cercetărilor efectuate de către polițiștii Biroului Siguranță Școlară și în baza probatoriului administrat, față de tânărul de 15 ani a fost dispusă măsura preventivă a reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore. Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, în vederea executării măsurii.”
Polițiștii au precizat că „tânărul a fost testat cu privire la posibila prezență a substanțelor interzise, rezultatul fiind negativ”.
Citește și:
Ce l-a făcut pe elevul sârb de 13 ani să-și împuște colegii. Detalii despre masacrul din Belgrad
Primul proces pentru bullying în școli din România s-a încheiat după 2 ani. Ce verdict a dat instanța
Potrivit acestora, continuă cercetările „în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș”.
Profesorilor le este frică să vină la ore
În urma incidentului, directoarea Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, Cristina Ligia Someșan, a declarat că va solicita modificarea legislației, în sensul adaptării Legii Educației la realitatea din teren, întrucât în actuala formă aceasta expune cadrele didactice unor riscuri.
Potrivit acesteia, Colegiul pe care îl conduce are o tradiție de peste 100 de ani, numărându-se printre școlile foarte performante din România, și nu este firesc ca profesorilor să le fie frică să mai intre la ore.
„Nu se poate ca acest colegiu să ajungă în situația în care profesorii să aibă spaime, profesorii să aibă frică să intre la ore. Puteți să spuneți orice, puteți să acuzați profesorii și ne asumăm orice parte de vină, dar toată rânduiala actuală nu este spre folosul societății și nu este spre binele nimănui, nici al copiilor, nici al părinților, nici al profesorilor”, a declarat Cristina Ligia Someșan, citată de ArdealNews.ro.
Citește și:
Drepturile și obligațiile elevilor. Ce sancțiuni li se aplică elevilor care încalcă regulile
Care sunt abaterile disciplinare pentru care pot fi sancționați profesorii
Ea și-a manifestat disponibilitatea de a se lupta „ca să se obțină o normalitate, un adevăr și o realitate. Și sunt dispusă să mă lupt să nu las ca un asemenea incident să terfelească munca atâtor alți copii, munca și susținerea părinților din spatele acelor copii. Și nimeni să nu-și închipuie că acesta este un lucru definitoriu pentru școală. Acesta este un lucru pe care societatea adultă trebuie să-l privească cu răspundere și să ne întrebăm cu toții cum am permis să se ajungă aici”.
Potrivit directoarei Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, acest incident se putea întâmpla în orice școală, astfel încât trebuie analizate principiile de bază, în special legislația.
„Nu mai avem voie să facem cutare lucru, mai avem voie să facem doar cutare lucru și, până la urmă, toate aceste atitudini fac să nu mai fie nici profesori. Există o stare de temere în școală, de spaimă (…) Mâine poate vine înapoi pentru că este în învățământul obligatoriu și are toate drepturile. Credeți că mi-e confortabil să mă gândesc cum să procedez cu această legislație? Mâine cum va fi? Da, astăzi putem foarte bine să condamnăm pe oricine, elev, profesor, director, pe oricine, dar mâine cum va fi? Mă străduiesc să mă fofilez printre articole de lege care să pună lucrurile în ordine, dar sunt mulți alți directori de la alte școli care n-au reușit. Sper să reușesc”, a precizat aceasta.
Referitor la comportamentul acestui elev, conducerea școlii afirmă că au fost abordate toate posibilitățile, însă un copil are voie să vorbească cu psihologul școlar doar cu acordul scris al părintelui.
Citește și:
Elev de 15 ani din Bacău, reținut după ce a amenințat cu cuțitul un profesor
Sondaj: Pericolele cu care se confruntă copiii în mediul online: revenge porn, grooming, cyberbullying
Studiu Salvați Copiii România: Jumătate dintre elevi sunt victime ale bullying-ului
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Radiomures.ro