Dubla sinucidere de la Hunedoara. Psih. Mihai Copăceanu: „Încetați să mai minimalizați strigătul de ajutor al unui tânăr”

Două adolescente de 15 ani, prietene și foste colege din județul Hunedoara, s-au sinucis, sâmbătă după-amiază, aruncându-se de pe o clădire înaltă de 20 de metri.

Ipoteza suicidului este susținută de faptul că una dintre fete i-a trimis mamei sale un mesaj înainte de a face gestul spunându-i despre intenția sa. Tatăl fetei a mers 7 km cu mașina, încercând să o salveze, însă a ajuns prea târziu.

Polițiștii au demarat o anchetă. Înainte de tragedie, fetele au participat la o petrecere, unde au consumat alcool și, posibil, și substanțe interzise.

Potrivit psihologului Mihai Copăceanu, fenomenul sinuciderilor este mai frecvent în lunile de iarnă: „Că au fost la un chef înainte, că au consumat alcool, că au lăsat un bilet, că într-un SMS scria ” nu mai suport” sunt doar câteva detalii, insuficiente pentru a înțelege tragedia. Un lucru este cert: fenomenul este în creștere mai ales în aceste luni de iarnă”.

Citește și:

Risc crescut de suicid pentru adolescentele care petrec mult timp pe rețelele de socializare (Studiu)

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

El prezintă, într-o postare pe contul de Facebook, câteva adevăruri și câteva convingeri false răspândite în societate în legătură cu sănătatea mintală a adolescenților.

Mihai Copăceanu este doctor în medicină, specialist în dependențe și autor. Este dublu licențiat în psihologie și teologie și și-a aprofundat cunoștințele în cadrul unor burse de cercetare la Bologna, Oxford și la Institutul de Psihiatrie Kings College London.

Mihai Copăceanu: Adolescenții sunt mult mai vulnerabili decât adulții

Potrivit specialistului citat, „adolescenții sunt prin natura lor mult mai vulnerabili decât adulții. Adolescenții prin situațiile prin care trec (personale, familiale, școlare, sociale) experimentează deseori sentimente de tristețe, neputință, nesiguranță, stres, confuzie, teamă, angoasă, frustrare, furie și au un sentiment de pierdere a controlului. Viața li se pare atât de grea. Și este grea pentru ei.”

Iată 5 adevăruri prezentate de psihologul Mihai Copăceanu despre suferința adolescenților:

 

1. Adolescenții suferă mai mult decât noi adulții și decât ne-am putea da seama

Viața lor li se pare insuportabilă: „Nu mai suport” (mesajul transmis de una dintre cele două adolescente sinucigașe). „Iar noi adulții considerăm false motive acuzele lor. Îi ignorăm”, spune specialistul.

 

2. Adolescenții suferă de cele mai multe ori în tăcere

Conform acestuia, adolescenții „își pot ascunde foarte bine sentimentele, de aceea adulții și cei din jurul lor aproape în toate cazurile declară că n-au văzut niciun semn de îngrijorare și de fapt n-au habar de ceea ce este in sufletul lor.

Se ascund foarte bine, zâmbesc când îi întâlnim, însă în inima lor e multă tristețe și multe conflicte, răzvrătire și iar suferință. Adolescenții plâng mult. Și plâng în singurătate”.

Citește și:

Psiholog Bianca Pescaru: Copiii ajung la psiholog în principal din cauza neînțelegerilor cu părinții

Psiholog Mihai Copăceanu: Copiii au nevoie de abilități de a refuza consumul drogurilor atunci când sunt la risc!

3. Deseori le ignorăm strigătele, deseori nu le putem recunoaște semnele suferinței

„Declarațiile primarilor, profesorilor, vecinilor cum ca erau ”copiii fără probleme” sunt atât de banale. Și mai mult ne fac să înțelegem că nu există un profil al persoanei care este în suferință psihică, nu se vede pe fața ei. Ar trebui să renunțăm la aceste prejudecăți”, subliniază Mihai Copăceanu.

Acesta avertizează că depresia, de exemplu, „este extrem de atipică la copii și adolescenți!”

 

4. Ideile suicidare sunt foarte frecvente în rândul adolescenților

Specialistul citează o o cercetare pe care a realizat-o și a publicat-o nu demult, conform căreia 49,3% dintre tineri au recunoscut că au avut gânduri de suicid.

 

5. Când adolescenții doresc să nu mai trăiască, ei de fapt NU vor să moară, ci să oprească suferința

„Când adolescenții doresc să nu mai trăiască, ei de fapt NU vor să moară, în profunzimea lor, vor să pună stop suferinței pe care o simt. O suferință pe care nu știu și nici nu pot să o gestioneze singuri”, explică psihologul.

Citește și:

Psiholog Mihai Copăceanu: „Mall-urile au confiscat copilăria și adolescența copiilor”

Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György

Iată și câteva credințe false pe care le prezintă Mihai Copăceanu:

 

1. „Vrea doar atenție”

Potrivit psihologului citat, una dintre credințele false este că adolescentul „vrea doar atenție”. „E atât de crunt, e atât de greșit să nu crezi pe cuvânt un adolescent, să-i ignori suferința, să-l desconsideri, să-i anulezi sentimentele, să-l consideri mincinos sau să spui ”vezi că te manipulează”. Actele de autorănire, tăieturile pe brațe sau picioare, de exemplu, sunt expresia explicită a suferinței, nu a ”dorinței de a atrage atenția”, spune acesta,

Potrivit specialistului, nicio persoană fericită nu-și va face rău cu intenție. „Încetați să mai minimalizați strigătul de ajutor al unui tânăr”, îi îndeamnă el pe adulți.

 

2. Să vorbesc despre sinucidere, să discutăm, să-l întreb direct înseamnă să-i dau idei 

Aceasta este o altă credință falsă, din punctul de vedere al psihologului Mihai Copăceanu, „Să vorbești despre sinucidere nu îi face pe oameni să se gândească să se sinucidă. Dimpotrivă, oferă posibilitatea de a vorbi despre ceea ce se întâmplă în mintea lor și arată că ne pasă de ei! Din păcate, este un subiect tabu!”, spune acesta,

În plus, continuă specialistul, „a nu vorbi poate agrava și escalada problema. Să vorbești deschis îi demonstrezi că îl tratezi cu seriozitate și că îți pasă”.

Citește și:

„Băiatul de 15 ani îmi limitează accesul la lumea lui.” 4 soluții ca să intri în lumea adolescentului

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

3. Sinuciderea a fost un act spontan, fără nicio bănuială

„Chiar și când pare un gest impulsiv, imprevizibil, neplanificat, de cele mai multe ori există câteva semne de avertizare (unii chiar își exprimă această idee „mai bine aș muri”, „nu mai pot trăi așa”, „viața voastră ar fi mai bună fără mine”), alteori tendințe”, arată Mihai Copăceanu.

El susține: „Nu ne jucăm cu sentimentele copiilor, cu trăirile lor, cu ceea ce simt autentic și profund în sufletul lor, cu rănile, confuzia și suferința lor!”

Nu avem un program de screening al suicidului la copii și adolescenți

Specialistul reamintește faptul că în Romania nu există niciun program de screening al suicidului la copii și adolescenți și că nimeni, nicăieri nu vorbește despre asta, nici măcar în familie.

În ceea ce privește situația la nivel internațional, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) preciza că doar 50% dintre cei cu tentative de suicid ajung să fie tratați. Restul suferă în tăcere și singurătate și fără sprijin specializat sau fără sprijin din partea apropiaților.

„Și noi a doua zi ne vedem de viața noastră ignorând cazurile acestea, problematica aceasta și mai ales familiile care rămân în suferință mulți ani din viață!”, conchide psihologul Mihai Copăceanu.

Citește și:

De ce sunt adolescenții egoiști? Explicațiile psihologului Corina Lupău

Creștere dramatică! Mihaela Dinu, psiholog Salvați Copiii: Semnele depresiei și anxietății la copii și adolescenți

Dacă dorești să afli mai multe informații care să te ajute să îți înțelegi mai bine copilul adolescent și să-ți îmbunătățești relația și comunicarea cu el, iată câteva cărți utile:

 

1. „Adolescența. Când educarea nu mai e posibilă” de Jesper Juul

Avem sute de cărți pentru părinții de copii mici, iar pentru părinții de copii mari avem atât de puține. Și asta în condițiile în care pubertatea și adolescența sunt perioade de tranziție foarte încărcate de emoții și nesiguranță atât pentru copii, cât și pentru părinții lor. Această carte de Jesper Juul își propune să le ofere părinților o înțelegere profundă a copiilor lor ajunși la vârsta pubertății, dar mai ales o cale de a transforma relația dintre ei dinspre ghidaj și educare înspre parteneriat și încredere. Volumul conține o serie de conversații intre Jesper Juul și membrii a 10 familii formate din părinți și copii de toate vârstele. Citindu-le, vei înțelege multe despre ce trebuie să le cerem și să le oferim copiilor noștri mari când vine vorba despre școală, responsabilitate, relații, alcool, pedepse, comunicare și comunitate.

 

2. „Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți” de Gary Chapman

Doctorul Gary Chapman este unul dintre cei mai renumiți consilieri de cuplu din lume. A absolvit mai multe masterate, inclusiv în antropologie, și deține un doctorat în filozofie. De aproape jumătate de secol, susține conferințe pe tema mariajului și a educației copiilor. A publicat zeci de cărți, printre care cele din seria „limbajelor iubirii”, devenite bestselleruri, fiind vândute în zeci de milioane de exemplare în întreaga lume.

„Mi-aș dori să pot înmâna personal această carte tuturor părinților de adolescenți, spunându-le: „Am scris-o pentru dumneavoastră. Știu că vă iubiți copilul. Însă nu sunt sigur că el vă simte iubirea. Nu presupuneți că totul e bine. Învățați limbajul primar de iubire al adolescentului și vorbiți-l frecvent. Nu este ușor. Știu. Am trecut prin asta. Dar merită efortul. Roadele le va culege adolescentul, dar și dumneavoastră.” Nimic nu este mai important pentru generațiile viitoare decât eficiența cu care îi iubim pe adolescenții de acum”, scrie autorul Gary Chapman despre cartea sa.

 

3. „Mintea și creierul adolescentului” de Daniel J. Siegel

Un ghid necesar despre pericolele și promisiunile adolescenței și o analiză proaspătă și profundă a acestei etape de viață. Cartea conține sfaturi practice pentru dobândirea fericirii și a succesului în această perioadă furtunoasă, oferite de un specialist de renume în domeniul funcționării creierului.

Folosind un ton colocvial captivant, Daniel Siegel dărâmă miturile despre „adolescenții înnebuniți de hormoni” și le înlocuiește cu o perspectivă mai constructivă despre „reconfigurările cerebrale” specifice vârstei. El prezintă informații edificatoare despre activitatea cerebrală și oferă instrumente practice pe care adolescenții le pot folosi pentru a naviga prin vâltoarea emoțională, prin transformările mentale și cerebrale precum și în relațiile de zi cu zi. Motivele pentru care adolescenții fac toate acele lucruri din cauza cărora părinții ajung în pragul disperării pot fi întâmpinate cu mai multă claritate dată de informarea neuroștiințifică și psihologică ce ne ajută să dobândim cu toții, adolescenți și părinți sau mentori, mai multă compasiune și răbdare să descoperim puterea, curajul și creativitatea pe care le aduce adolescența.

 

4. „Cum să fii un părinte bun pentru adolescentul de azi” de John Duffy

Niciun părinte din ziua de azi nu a trăit adolescența așa cum o trăiesc copiii zilelor noastre. Lumea s-a schimbat atât de mult! Ne confruntăm toți cu situații neașteptate, noi și greu de prevenit.

Nu știm cum e pentru copiii noștri să fie adolescenți în ziua de astăzi, iar cartea aceasta ne ajută să aflăm cu ce se confruntă, ce simt și de ce, dar și cum le putem fi alături.

Dr. John Duffy, psiholog clinician, terapeut, expert în relații și autor, lucrează de peste 20 de ani cu adolescenți, cupluri și familii, ajutându-i să găsească împreună strategii de intervenție și sprijin pentru ca toți membrii familiei să fie în echilibru.

 

La finalul acestui articol, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină care îți va fi de ajutor în procesul de ghidare al copilului tău atunci când simte emoții dificile:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

Sursa foto: RDNE Stock project, Pexels

 

 

Alătură-te canalului Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,736FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole