Gáspár György: Să nu punem performanțele adolescenților mai presus de starea lor de bine. „Indiferent de rezultat, noi rămânem alături de tine!”

Înainte de Evaluarea Națională și probele de la BAC, este important să ne amintim că nu ajută pe nimeni să punem performanțele adolescenților mai presus de starea lor de bine, ne reamintește cunoscutul psiholog Gáspár György.

Gáspár György este psiholog clinician, psihoterapeut relațional și autor de cărți bestseller. De asemenea, el este președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și președintele Academiei Imago România.

Având experiența de lucru în cabinet, el spune că elevii din familiile de elită își sacrifică sănătatea mintală, suferind de depresie și anxietate:

„În prea multe familii și școli de elită, elevii își sacrifică sănătatea mintală pentru perfecțiune. Unii dintre elevii din școlile foarte bune ale țării – cu care am lucrat în calitate de psihoterapeut – sufereau de depresie și anxietate. Între presiunea de a performa și numărul exagerat de ore de studiu, înainte de examene, mulți dintre elevii pe care-i cunosc menționează că se simt nefericiți, panicați și triști”, scrie psihologul într-o postare pe contul său de Facebook.

Citește și:

Încep examenele școlare. 7 moduri în care îți poți ajuta copilul să le treacă mai ușor

Mesaj pentru elevi înainte de Evaluarea Națională: „Nu știm ce loc veți prinde la liceu, dar locul de acasă e garantat”

Elevii au nevoie să trăiască și după examene, nu doar până la ele

Potrivit lui Gáspár György, „în timpul pregătirilor, pe lângă studiu, creierul uman are nevoie de mișcare, somn, hrană și relaționare interumană de calitate; pentru a-și păstra bugetul de energie corporală. Elevii au nevoie să trăiască și după examene – nu doar până la aceste probe”.

Specialistul aduce în discuție, alături de inteligența individuală, și pe cea colectivă: „Când vine vorba despre rezultatele obținute, acestea nu se limitează doar la inteligența individuală a elevului. Este vorba despre implicarea și inteligența colectivă – a familiei, a școlii, a comunității și a națiunii.”

Rezultatele nu sunt decisive pentru succesul în viață

Este adevărat că rezultatele la examene contează pentru admiterea la următoarea etapă de studii, însă nu și pentru atingerea potențialului maxim sau pentru succesul în viață, susține psihologul citat. Iată argumentele pe care le prezintă în acest sens:

„Da, rezultatele sunt importante pentru examenele de admitere, dar nu sunt decisive și pentru atingerea potențialului personal sau a succesului în viață. În mai multe studii de referință (Bloom, B., 1985; Grant, A., 2023), psihologii au descoperit că puțini dintre marii savanți, artiști, muzicieni sau sportivi ai lumi au fost genii, olimpici sau copii-minune. Cei mai mulți dintre aceștia au fost elevi cu rezultate modeste la școală, dar au avut alături oameni care i-au ajutat să rămână perseverenți și să tolereze disconfortul.”

La finalul postării sale, psihologul și autorul Gáspár György conturează mesajul-cheie prin care îi putem susține pe fiecare dintre adolescenții noștri:

„Indiferent de rezultat, noi rămânem alături de tine! Obiectivul nostru comun este să devenim mai buni la a deveni mai buni”.

 

Citește și:

Mirela Retegan: „Există viață și după examen! Nu cred că un examen este definitoriu pentru viitorul unui copil”

Psiholog Mirela Horumbă spune cum să ne ajutăm copiii stresați de Evaluarea Națională din clasa a VIII-a

Absolventă de 10, despre Bacalaureat: „Societatea a creat în jurul lui o bulă de stres care pune presiune pe tine la fiecare pas”

 

La final, te invit să descoperi o strategie de a-ți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, descărcând un scurt ghid pdf de o pagină și abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Sursa foto: Captură YouTube Pagina de Psihologie

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole