Psiholog Mihai Copăceanu: Copiii au nevoie de abilități de a refuza consumul drogurilor atunci când sunt la risc!

Copiii au nevoie de abilități de a refuza consumul de droguri atunci când sunt la risc, susține psihologul Mihai Copăceanu.

Mihai Copăceanu este doctor în medicină, specialist în dependențe și autor. Este dublu licențiat în psihologie și teologie și și-a aprofundat cunoștințele în cadrul unor burse de cercetare la Bologna, Oxford și la Institutul de Psihiatrie Kings College London.

Psihologul a publicat, într-o postare pe contul său de Facebook în care împărtășește perspectiva sa despre fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor.

Sâmbătă dimineață, un șofer de 19 ani a intrat într-un grup de opt tineri pietoni, în localitatea 2 Mai. Doi dintre tineri au decedat, în timp ce alți trei au fost răniți. Deși a fugit de la locul accidentului, făptașul a fost prins de autorități, care au descoperit că aceasta consumase 3 tipuri de droguri.

A fost făcut public și numele tânărului. Este vorba despre Vlad Pascu, fiul unui om de afaceri din domeniul imobiliar din București.

Citește și:

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

Psiholog Corina Lupău: Drogul care a ucis-o pe fata de 16 ani e la un click distanță de copiii noștri

„Drogurile ucid! Noi ce facem? Stăm și comentăm pe FB?

Un tânăr șofer de 19 ani a lovit un grup de 8 tineri care se plimbau de dimineața la mare. Doi tineri (18 si 20 de ani) au murit pe loc, alții au ajuns la spital. Consumase un „cocktail de droguri”, cocaină, amfetamină și metamfetamină, spun primele surse.

Presa a vrut imediat să afle cine este băiatul, cum arată, cine sunt părinții, cât costă mașina de colecție pe care a condus-o, i-au identificat conturile de socializare și au publicat numele acestuia, pozele și un tricou pe care era scris „Drogurile sunt viața mea”.

Okey, putem mai mult decât atât? Mai mult decât superficialitate?”, își începe Psih. Mihai Copăceanu postarea.

Citește și:

Ți-e frică de influența lui Gheboasă și a muzicii trap asupra copilului? 4 sfaturi de la psihologul Otilia Mantelers

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Drogurile NU afectează doar băieții de bani gata!

Potrivit acestuia, „nu ne ajută cu nimic să aruncăm cu ură, blesteme și lovituri asupra familiei. Drogurile nu afectează doar „băieții de bani gata”. E un mit. Și o eroare să gândim așa!”.

Mihai Copăceanu atrage atenția asupra faptului că, în general, părinții își iubesc copiii și sunt dispuși să facă orice pentru ei, însă fenomenul consumului de droguri trebuie privit cu maturitate și responsabilitate:

„Există situații care se pot preveni și altele nu. Aproape toți părinții își iubesc copiii și ar face orice pentru sănătatea și bunăstarea lor. Dar asta e altă discuție! Nu despre părinți e vorba!

Vreau însă să vedem fenomenul consumului de droguri cu mai multă maturitate, cu responsabilitate și prin abordări eficiente”, propune specialistul în adicții.

Conform acestuia, nici faptul ca tânărul va fi condamnat la 20-30 de ani de închisoare nu schimbă cu nimic problematica gravă a drogurilor în România. „Toți cei care consumă droguri nu se gândesc la accidente rutiere, la violență, la situații care să le pună viața lor și a altora în pericol.”

Citește și:

„Prea multă iubire de părinți strică. De ce este periculoasă dependența emoțională de părinți”

Cum dorința părinților de a crește copii puternici și independenți îi duce, de fapt, în dependență 

Ce măsuri eficiente propune psihologul Mihai Copăceanu pentru reducerea consumului de droguri de către tineri

În opinia psihologului citat, „măsurile eficiente nu sunt cele care abordează și tratează doar cazurile individuale”.

Indiferent de legi sau de numărul anilor de condamnare, tot vor exista consumatori de droguri, iar dintre aceștia unii se vor urca la volan.

O abordare eficientă înseamnă, din punctul de vedere al specialistului citat, mai multe aspecte:

1. Familia să interzică accesul consumatorului de droguri la mașină

„Dacă cineva are o problemă de consum (și aspectul acesta deseori este cunoscut), o familie responsabilă nu îi mai permite să dețină acces la mașină, la nicio mașină. I-ai luat cheile și continui cu restricțiile (chiar de ar însemna luni de zile)”, scrie specialistul în dependențe.

 

2. Prietenii trebuie să-i oprească pe consumatori să urce la volan

„Dacă l-ai văzut în seara aceasta pe prietenul tău că a consumat, îl oprești să urce la volan, chiar dacă se supără pe tine, chiar dacă devine violent și chiar dacă ești forțat să suni la 112.

Prefer un prieten supărat pe tine, un tânăr cu dosar penal pentru conducere și consum, decât un tânăr condamnat pentru omor. I-ai luat cheile”, afirmă psihologul.

Citește și:

Oana Moraru, despre oamenii antiparenting, care se declară „realizați” chiar dacă „au mâncat ceva bătaie de la părinți”

Copilul e agresiv cu tine? O soluție simplă să-l calmezi prin joc

3. Responsabilitate civică și umană

Potrivit acestuia, majoritatea tinerilor care consumă droguri o fac într-un context social, cu cel puțin un martor de față sau cu prietenii apropiați. Asta înseamnă că cel puțin în unele situații, consumatorii pot fi opriți să urce la volan și asta poate salva vieți.

„Cred că aici mai putem lucra. La responsabilitate civică și umană! Vreau mai mult decât „nu e treaba mea, nu mă bag!””, susține Mihai Copăceanu.

 

4. Perioadele critice pentru consumul de droguri: seara, în weekend și în vacanță

Conform acestuia, seara, în weekend și în vacanță se consumă mult mai multe droguri. În aceste condiții, creste numărul consumatorilor, precum și numărul deceselor. Datele Comisiei Europene indică peste 1.200 de decese pe an cauzate de consumul de droguri la volan, în 16 state membre.

 

5. Testarea pentru droguri de către polițiști

Potrivit lui Mihai Copăceanu, Comisia Europeană recomandă testarea șoferilor pentru consumul de droguri de către polițiști instruiți în acest sens. Sunt folosite metode ușoare, rapide și noninvazive, care necesită confirmare prin probe de sânge.

„Am zis-o la un moment dat: FIECARE POLIȚIST RUTIER CARE A IEȘIT PE STRADĂ are nevoie să dețină teste antidrog. Am tot avut ani la rând povestea cu fiola. Fiola e învechită. Drogurile au luat locul alcoolului!„, avertizează acesta.

Din păcate, acest lucru încă nu se întâmplă în țara noastră. „MAI are obligația de a suplimenta testele la fiecare echipaj rutier din orașele sau satele României. Testare, Testare, Testare Ministerul Afacerilor Interne, România”.

Citește și:

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

„Nu are cum să iasă ceva frumos dacă e presiune și rigiditate”. Sfaturile lui David Popovici pentru părinți

6. Consumul de droguri, un fenomen generalizat în România

„Consumul de droguri în România nu mai reprezintă o excepție, ceva de speriat, de care auzim și ne facem cruce.

Este un fenomen generalizat. Tinerii nu se rezumă la niște iarbă ieftină, consumul de substanțe psihoactive noi este în creștere, cocaina, amfetamina, pastile (Ecstasy etc.), putem găsi orice în România în mai puțin de 30 de minute”, relatează psihologul.

 

7. Copiii au nevoie de abilități de a refuza consumul când sunt la risc

Faptul că accesul la droguri în România este atât de facil înseamnă că „nu e îndeajuns doar să trimitem polițiști și psihologi prin școli să le vorbească copiilor despre cât de rele sunt drogurile. Prezentări inutile, desene antidrog, imagini cu dependenți.

Copiii care ascultă știu deja treaba asta! Ei au nevoie de abilități de a refuza consumul atunci când sunt la risc!”, insistă Mihai Copăceanu.

 

8. Avem nevoie de abordări sistematice, constante, în tot sistemul educațional

Conform specialistului citat, „avem nevoie urgentă de abordări sistematice, constante, în întreg sistemul educațional de la primar la liceu, de abordări social-psihologice, nu doar de pedepse, de poliție și antidrog.

Avem nevoie de o societate sănătoasă și responsabilă, iar sănătatea mintală să reprezinte o prioritate.”

9. Cel mai des tinerii consumă droguri din motive psiho-emoționale

„Cele mai dese motive pentru care tinerii consumă sunt de natură psiho-emoțională, tocmai aceste aspecte necesită abordare responsabilă. Și avem nevoie de o societate sănătoasă!”, spune psihologul specializat în adicții.

 

10. Dependența nu se rezolvă cu pedepse

„Tinerii devin mult mai rapid dependenți, uneori și după o singură doză, iar dependența nu se rezolvă cu amenințări, pedepse, nici cu o ședință, două la psiholog”, conchide psihologul Mihai Copăceanu.

Citește și:

7 pași pentru o relație bună cu adolescentul

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

Studiu: 1 din 2 români se confruntă cu probleme psihoemoționale. Românii nu merg la psiholog, deși au nevoie de ajutor

Sursa foto: Olia Danilevich, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole