Care sunt nevoile copilului. Gáspár György prezintă 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului

Pentru a se dezvolta sănătos, un copil are mai multe nevoi. Dacă unele dintre acestea nu sunt îndeplinite de către părinți sau îngrijitori, dezvoltarea armonioasă și echilibrată a copilului este afectată.

Cunoscutul psiholog Gáspár György prezintă, într-o postare publicată pe contul său de Facebook, o listă cu 10 nevoi ale copilului, echivalente cu 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării acestuia.

Gáspár György este psiholog clinician, psihoterapeut relațional și autor de cărți bestseller. De asemenea, el este președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și președintele Academiei Imago România.

Iată care sunt, potrivit psihologului Gáspár György, cele 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului:

1. Fiecare copil are nevoie să se simtă „bine-venit“ în această lume

Existența umană presupune o existență relațională, în care adultul invită copilul să existe exact așa cum este – cu particularitățile și unicitatea sa.

Citește și:

Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György

Când copilul pierde conexiunea cu părintele, simte că îi este amenințată supraviețuirea. 10 sfaturi pentru părinți de la Gáspár György

2. Fiecare copil are nevoie de experiențe peri- și postnatale liniștitoare

Perioada de sarcină și primii ani de după naștere însumează un timp esențial atât pentru crearea conexiunii de atașament, cât și pentru dezvoltarea neurobiologică optimă.

 

3. Fiecare copil are nevoie de atingere liniștitoare constantă

Obiceiurile de relaționare prin ținere în brațe, atingere și mângâiere nu favorizează doar dezvoltarea corp-minte, dar și orientează copilul spre iubire și siguranță. Atingerea sigură este mama tuturor simțurilor. Pielea este primul mijloc de comunicare al copilului cu lumea exterioară.

 

4. Fiecare copil are nevoie de sprijin și suport din partea părinților și a celorlalți adulți

În primii ani de viață, niciun copil nu ar trebui să fie lipsit de iubire și sprijin. Însingurarea este dureroasă, conectarea fiind esența noastră și sursa de vitalitate.

 

5. Fiecare copil are nevoie să se joace într-un mod expresiv

Joaca aduce în existența copilului bucuria de „a fi“, reprezentând o sursă infinită de energie, de creație și de conectare cu fluxul vieții.

Citește și:

Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la părinții lui

Oana Moraru: Umbra vechilor noastre traume nu trebuie să fie cea în care ne creștem copiii

6. Fiecare copil are nevoie de acordaj emoțional

Emoțiile sunt combustibilul vieții și reprezintă substanța prin care ne conectăm cu ceilalți și cu lumea din jur. Valorizând emoțiile copilului și ghidându-l spre acceptarea propriilor trăiri, îi cultivăm grija de sine.

 

7. Fiecare copil are nevoie să fie în legătură cu Natura

Relaționarea conștientă implică mai mult decât legăturile interpersonale: se referă și la conexiunea cu toate celelalte elemente ale Naturii. Respectul de sine implică adesea respectul față de Natură și față de planetă.

 

8. Fiecare copil are nevoie să simtă că aparține acestei lumi

Conexiunea și atașamentul față de familie sunt asigurate prin prezență fizică, alăptare, atingere, joacă etc. Dar, dincolo de sinele individual și relațional, fiecare copil are și un sine metapersonal – care îi asigură apartenența la tot și toate.

 

9. Fiecare copil are nevoie să-și atingă potențialul personal

Să ajungă un adult conectat atât cu emoțiile, simțurile, gândurile, cât și cu comportamentele sale. Familia, școala și comunitatea sunt responsabile deopotrivă de atingerea potențialului personal.

 

10. Fiecare copil are nevoie de o „practică a vindecării, reîntregirii, reconectării“

Vindecarea este parte integrantă din viața umană. Dincolo de procesele implicite ale vindecării, este important pentru ființa umană să dețină o rutină a reîntregirii și reconectării – corp-minte, eu-tu.

Citește și:

15 jocuri care îi ajută pe copii să depășească stresul și traumele

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Primul pas că să ai mai multă răbdare cu copilul

 

Dacă rezonezi cu abordarea psihologului Gáspár György s-ar putea să dorești să afli mai multe despre cărțile pe care le-a scris:

 

„Copilul invizibil”

Nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim. Cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.

„Cartea îmbină perspicacitatea clinică și inteligența analitică, fiind o neprețuită sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale, dar mai ales pentru părinți. O recomand cu căldură”, spune Dr. Frank M. Dattilio, profesor asociat în Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină de la Harvard, specialist în terapie cognitiv-comportamentală.

 

„Suflete de sticlă. Traumele celor rătăciți în trecut”

În această carte, „psihologia științifică și narațiunea se iau de mână, pentru a descoperi o parte din sensul vieții. Am pornit la drum cu intenția să dezvălui lumii povestea a doi oameni: simțirile, gândurile, atitudinile, dialogurile, comportamentele, obiceiurile și destinul lor. Un „el“ și o „ea“, la fel ca noi toți – cu îndoieli și frici, cu amintiri dureroase și regrete care nu mai mor odată, cu pete pe suflet și măști care ascund traume. Apoi am realizat că, în narațiunea acestei cărți, am cuprins nenumărate povești auzite în cabinet, am dat voce durerii sfâșietoare și am aprins flacăra curajului și a asumării. Vei găsi în paginile cărții, o sumă de învățăminte. (…) O altă parte reprezintă concluzii ale cercetărilor făcute în ultima jumătate de secol, de oamenii de știință din zona psihologiei relaționale și a psihogenealogiei”, spune autorul despre această carte.

 

„Mindfulness urban. Exerciții de curaj, compasiune și conectare”

Suntem oameni și avem nevoie de un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță, în care să ne refugiem pentru scurt timp, ca mai apoi, ghidați de curaj, compasiune și conectare, să revenim în lumea exterioară pentru a ne trăi viețile din plin. Această carte te poate ajuta să descoperi că dincolo de emoții, gânduri și provocările vieții nu se află sfârșitul lumii, ci chiar începutul ei.

Starea de prezență conștientă ne ajută să vedem ceea ce este invizibil – durerea noastră. Iar când îți vezi durerea, este greu să mai fugi de tine. Atunci începe vindecarea și pornești pe calea care te duce spre adevărata pace interioară.

Cartea este un ghid – personal și practic în același timp – pentru a ne îmbrățișa temerile, îngrijorările și durerea. Astfel, purtați de starea de prezență conștientă, ajungem la Sinele nostru real.

 

„Revoluția iubirii. O altfel de poveste despre atașament și relații”

„Cartea este o pledoarie pentru reciprocitate, autorul folosind teorii explicative și date științifice, experiențe personale – dând cărții nuanțe convingătoare preluate din capitalul relațional personal – amintind mereu nevoia de a lupta pentru construirea și menținerea unei vieți sănătoase de relație. (…) Gaspar Gyorgy a ales iubirea, cea mai delicata, misterioasă, complicată și dificilă realitate a domeniului relațiilor. El se definește ca fiind un „reparator”, doritor de a evalua, verifica și ajusta relațiile, cerând în psihoterapia de cuplu pe care o practică luciditate și dorința de schimbare spre bine. Cartea lui este dedicată celor care ajung să creadă/știe că o relație trebuie cultivată cu multă grijă pentru că altfel, asemenea unei plante, ea se usucă și piere”, spune despre această carte Aurora Liiceanu, doctor in psihologie și autoare a volumului „Ea și El. Biografia unei relații”.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Captură video YouTube Pagina de Psihologie

 

Dacă vrei să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,736FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole