Nu ești de acord cu Halloween-ul, dar copilului îi place? 5 moduri în care îl poți folosi în avantajul tău

Dupa cum vedem, în ultimii ani, Halloween-ul a început să fie sărbătorit tot mai mult și în România. Pe măsură ce se apropie data de 31 octombrie, încep petrecerile pentru copii dedicate acestei sărbători de origine celtică.

Nu putem ignora acest lucru, chiar dacă unii părinți decid să nu le permită copiilor lor să participe la aceste evenimente la grădiniță, la școală sau la after school. Totuși, dacă cel mic percepe acest lucru ca pe o excludere forțată din colectivitate, s-ar putea ca efectul să fie exact invers celui dorit și să-și dorească și mai mult să participe la activitățile de Halloween, conferindu-le o importanță deosebită.

Citește și:

Psiholog Isabela Georgescu: 7 programe subconștiente distructive pe care le formează expunerea copiilor la Halloween-ul contrafăcut

Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui

În acest caz, care este abordarea care te-ar putea ajuta atunci când nu ești de acord cu evenimentele prilejuite de Halloween, dar copilul este dornic să participe la ele?

Având în vedere că nu putem ignora existența Halloween-ului și atâtea discuții și campanii de marketing în jurul acestuia în această perioadă, putem căuta modalități de a ne folosi de acest context pentru a contribui la educația copilului și la insuflarea anumitor valori și obiceiuri, deoarece ne dorim să educăm o persoană cu gândire critică, cu anumite valori și calități precum echilibru, curaj sau creativitate.

5 moduri în care poți folosi oportunitatea Halloween-ului în avantajul educației copilului tău:

1. Povestește-i copilului istoria Halloween-ului

Într-un context în care toți se costumează în scheleți și vrăjitoare, câți copii mai au curiozitatea să se întrebe ce reprezintă, de fapt, această sărbătoare?

Aceasta își are originea în sărbătoarea celtică Samhain, marcată toamna târziu, la vremea recoltei, pentru a serba începutul unui nou an. Din cauză că druizii se temeau că, în noaptea de Samhain, ar putea apărea spirite rele, oamenii aprindeau focuri mari în aer liber. Vechii celți credeau că granița dintre lumea viilor și cea a morților se subțiază în această noapte, fapt ce permite spiritelor, atât bune, cât și rele, să o traverseze. 

O descriere detaliată a istoriei Halloween-ului poți găsi pe Historia.ro, iar alta pe Descopera.ro. Caută informații relevante și povestește-i copilului tău despre semnificația originară a sărbătorii, despre adaptarea ei la creștinism și semnificația sărbătorii creștine a tuturor sfinților. În felul acesta, copilul va avea o imagine mai clară și mai complexă despre ce presupune această sărbătoare, cu explicațiile tale referitoare la valorile și personajele pe care le presupune.

Citește și:

Nevoia „negativă” vs. nevoia „pozitivă”. Cum să formulăm cerințele astfel încât copiii să ne asculte

40 de activități faine de toamnă pentru părinți și copii

2. Stimulează-i dragostea de carte cu cărți de aventură și mister

Putem profita de această perioadă impregnată cu o atmosferă de magie și mister pentru a stimula dragostea de lectură. Astfel, în această perioadă, putem să-i oferim copilului să citească sau să citim împreună cu el cărți care au legătură cu această zonă de mister și aventuri, despre care se vorbește atât de mult.

Depinde foarte mult de tine dacă și în ce măsură copilul îndrăgește lectura. Iar perioada în care se discută atât de mult despre Halloween poate fi un bun prilej să afli acest lucru. De altfel, mulți adulți pasionați de lectură au îndrăgit cărțile nu datorită lecturilor din programa școlară, ci abia dupa ce au citit cărți de aventură și mister. 

Așadar, poți căuta cărți despre aventuri, mister, detectivi, magi, vrăjitoare și eroi care înfruntă toate greutățile supranaturale pentru ca binele să învingă, într-un final!

Seria „Cronicile din Narnia” este foarte frumoasă, fiind potrivită pentru copiii de la 8-9 ani.

„De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură” de Adina Rosetti și Cristiana Radu este o altă carte pe care o puteți explora în această perioadă, mai ales că are niște ilustrații fascinante.

De asemenea, în caz că nu le-ați citit deja, poți deschide apetitul copilului tău pentru cărțile autorului Michael Ende.

Dacă nu ai nicio idee sau nu îți place ce găsești în oferta de cărți de pe piață, basmele populare românești bifează toate criteriile. 

Citește și:

Copilul nu citește? 10 idei simple pentru a educa dragostea de carte

Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească

3. Vizionați împreună filme cu magie, aventură și mister

O altă modalitate frumoasă de a profita de Halloween pentru a petrece timp de calitate cu copilul tău și a-i transmite valorile tale este să vizionați împreună filme cu și despre magie, aventură, mister și ființe supranaturale.

O serie pe care aș recomanda-o pentru copiii de la 8-9 ani este Harry Potter. Conform Commonsensemedia.org, primele două filme („Harry Potter și Piatra Filozofală” și „Harry Potter și Camera Secretelor”) pot fi vizionate de copiii de 8+ ani.

Mi-a plăcut foarte mult un lucru pe care Albus Dubledore i-l spune lui Harry Potter, în ultimul film, „Harry Potter și Talismanele Morții”:

„Cuvintele sunt, în opinia mea nu chiar umilă, cea mai inepuizabilă sursă de magie pe care o avem. Capabile atât să provoace răni, cât și să le vindece.”

Cred că este important să-i transmitem copilului câtă putere au cuvintele noastre și, astfel, să-l ajutăm să înțeleagă importanța îmbunătățirii modului în care comunicăm.

O altă serie de filme sunt ecranizările după câteva dintre cărțile din seria „Cronicile din Narnia”, printre ele numărându-se „Cronicile din Narnia: Leul, vrăjitoarea și dulapul” (vârsta recomandată 8+).

Un alt film simpatic în care un băiețel învinge o adunare întreagă de vrăjitoare este „Vrăjitoarele”, după romanul cu același nume al lui Roald Dahl.

Puteți descoperi împreună și alte filme, însă cu atenție la vârsta recomandată pentru vizionare. 

Citește și:

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

4. Cine sunt personajele promovate de Halloween

Un alt lucru pe care îl poți face în această perioadă de final de octombrie este să discuți cu copilul tău despre personajele promovate în campaniile de marketing, la televizor și pe rafturile magazinelor.

De exemplu:

  • Ce înseamnă un schelet, cum apare, câte oase are omul etc. De aici, puteți studia împreună scheletul uman și corpul uman, puteți explora curiozități despre oase etc.
  • Ce sunt fantomele? Ce este un zombi? Ce se spune despre aceste personaje? Cum se consideră că apar? Cât de periculoase sunt? În cazul personajelor legate de lumea morților, este foarte important să verifici dacă nu cumva acestea îi generează copilului o stare de frică și nesiguranță. Asigură-l că asemenea personaje nu există în realitate și că, orice s-ar întâmpla, tu îi ești alături și îl protejezi. 
  • Ce sunt vrăjitoarele? Ce se spune despre ele? Sunt sau nu periculoase? Ce este, de fapt, magia? Cum se poate proteja copilul când îi este frică de pericole nevăzute?
  • Discutați despre păianjeni, spune-i curiozități despre aceste ființe. Puteți face activități creative legate de păianjeni și pânza de păianjen.
  • Sculptarea dovlecilor etc.

În funcție de interesul și curiozitatea copilului, discută cât mai realist despre aceste subiecte, având grijă să clarifici lucrurile, să faci diferența între bine și rău și să te asiguri că celui mic nu îi este frică de aceste lucruri.

Citește și:

Ajută-ți copilul să respecte regulile și limitele. Soluția simplă care face diferența

Principiul celor 5 secunde de tăcere. Cum să spui cuvintele potrivite în situații delicate

5. Clarificări legate de valori și viața reală

Noi, părinții copiilor din ziua de astăzi, am crescut fără ecranele la care au acces copiii noștri astăzi și am crescut puternic ancorați în lumea offline (joacă pe afară, cu alți copii sau în interior cu jucării, cărți, păpuși, soldăței, mașinuțe, desenat, colorat, scris etc.). Din acest motiv, percepția pe care noi o avem despre cum înțeleg copiii noștri lumea s-ar putea să fie eronată. 

Iată ce scrie în cartea sa „Copiii în fața ecranelor. Cum îi protejăm” autoarea franceză Dr. Anne-Lise Ducanda, specialistă în Protecție Maternală și Infantilă, membră fondatoare a COSE – Colectivul Supraexpunere la Ecrane, Doctor în Medicină la Universitatea Paris VI,  unde deține și Certificat universitar în Sănătatea și Dezvoltarea Copilului:

„O educatoare de grădiniță îmi semnalează că un băiețel a vrut să decapiteze un alt copil cu un cuțit la cantină. Din fericire, o persoană adultă i-a blocat gestul. Era în 2005, când am vorbit și am identificat la televizor scene ale decapitării prizonierilor occidentali de către Al-Quaeda.”

Potrivit autoarei Anne-Lise Ducanda, expunerea copiilor la ecrane duce deseori la apariția comportamentelor agresive și violente și la „incapacitatea de a conștientiza distincția sine-celălalt, care are ca rezultat o non-percepere a limitelor propriului corp, o incapacitate de a descifra emoțiile și intențiile celorlalți și, uneori, o absență totală a empatiei: celălalt nu există”.

Așadar, nu plecăm de la premisa că ai noștri copii percep lumea reală și pe ceilalți oameni în modul în care îi percepem noi. Și îi ajutăm să facă diferența clară dintre lumea reală și lumea pe care o văd online sau la televizor atât prin explicații, cât, în mod special, prin activități offline și cât mai mult timp petrecut afară, în natură.

În acest context, vorbește-i despre valorile tale, valori bine ancorate în lumea reală și află ce crede și el, la rândul lui, pe acest subiect.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Monstru manipulator sau ființă demnă de iubire? Copilul devine așa cum îl vede părintele

Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă

 

Sursa foto: Thirdman, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,279FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole