Părintele ca reflector de lumină al copilului. Cum să-l schimbi fără să-i arăți greșelile

În viață, sunt persoane care văd în oameni defectele, răul, nereușitele, la fel cum sunt și persoane care văd în ceilalți calitățile, potențialul chiar și atunci când acesta încă este ascuns nemanifestat.

Persoanele care fac parte din cea de-a două categorie sunt mai puține și, de regulă, le vedem în rolul de mentori, de lideri, de profesori foarte iubiți de elevi sau de părinți care reușesc să le insufle copiilor lor suficientă încredere în sine ca să zboare liberi și cu curaj în viață.

Și tu, acum, în timp ce citești aceste rânduri, poate că te gândești la rolurile pe care anumite persoane le joacă în viața ta și cine anume te-a ajutat cel mai mult să-ți crești încrederea în tine, cine a crezut că vei reuși, cine te-a ghidat către reușită.

Cu toții avem nevoie în viețile noastre de persoane care să reflecte lumina interioară pe care o avem din naștere, iar aceste momente ne inspiră cel mai mult. Și așa ar trebui să fie un părinte: să fie reflectorul luminii interioare a copilului său, spune autoarea americană Rebecca Eanes, fondatoarea comunității „Positive Parenting: Toddlers and Beyond” și mamă a 2 copii, într-un articol publicat pe site-ul CreativeChild.com.

„Trebuie să căutăm mereu să vedem lumina copiilor noștri, să o păstrăm sacră și să le-o arătăm atunci când au nevoie să o vadă”, explică autoarea.

Potrivit acesteia, atunci când le arătăm copiilor lumina lor, ei sunt întotdeauna capabili să-și găsească drumul potrivit.

O altă autoare a unui best-seller New York Times, Rachel Macy Stafford, numește foarte frumos acest lucru: să păstrăm mâinile protectoare în jurul luminii lor interioare.

Citește și:

Limbajul respingerii sau limbajul acceptării? 6 exemple cum poți reacționa când copilul refuză să facă ce îi ceri

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]

Cum putem deveni reflectoarele luminii interioare a copiilor noștri

Dacă până acum teoria sună bine, poate că începi să te întrebi cu ce te ajută asta în mod practic?

Lumina interioară a copilului tău reprezintă acele calități, bogății și frumuseți care sunt acolo și pe care, de multe ori, din cauza supărărilor și tensiunilor, poate că nu le vezi. Dimpotrivă, ceea ce vezi mai mult s-ar putea să fie nereușitele, defectele, greșelile.

Și, pentru că îți dorești o schimbare pentru copilul tău, este foarte posibil să acționezi încercând să schimbi acele defecte, încercând să elimini acele greșeli. Însă, rezultatul este că atragi atenția ta și a copilului asupra acelor greșeli, ceea ce face ca și mai multă frică și emoții dificile să se adune în jurul lor, menținând cercul vicios.

Totuși, știind că poți reflecta lumina interioară a copilului tău, poți simți că deții puterea să dezvolți în copil calitățile și darurile pe care le are, indiferent de ceea ce nu face bine acum. Și, oglindindu-i calitățile și frumusețea interioară, vei pune lupa atenției tale pe ele și atât tu, cât și copilul veți începe să le hrăniți cu atenția voastră și le veți dezvolta.

De aceea, dacă îți dorești să începi și tu să fii reflectorul de lumină al copilului tău, primul pas este să iei decizia de a vedea lumina în propriul tău copil. Este o schimbare de mod de gândire de la ce vrei să schimbi la copilul tău către ce vrei să dezvolți la el.

Asta nu înseamnă că trebuie să lași comportamentele neadecvate să treacă neobservate. Însă, chiar și în momentele în care discutăm despre acele comportamente și căutăm soluții, putem alege să reflectăm lumina copilului, calitățile sale interioare.

Citește și:

Dr. Lawrence J. Cohen: Cele două limbaje care ne ajută să construim o legătură strânsă cu copiii

3 moduri să previi comportamentul negativ al copilului + Soluția de avarie

Rebecca Eanes oferă câteva exemple de cum arată schimbarea gândirii aplicată la limbajul părintelui:

1. Reflector de întuneric: „M-am săturat de atitudinea asta a ta negativă de astăzi. Ai fost excesiv de morocănos de când ai ajuns acasă.”

vs.

Reflector de lumină: „De obicei, ai o dispoziție bună. Se pare că azi te deranjează ceva. Cum te pot ajuta?”

 

2. Reflector de întuneric: „Ai dat de belea pentru că ai lovit-o pe sora ta, obraznicule!”

vs.

Reflector de lumină: „Ohh, nu este în regulă să-ți lovești sora. Știu că nu ai vrut să o rănești. Hai vino lângă mine și te voi ajuta să-ți depășești frustrarea.”

 

3. Reflector de întuneric: „Nu-mi vine să cred ce note văd în carnetul de note. În mod evident, ai fost total iresponsabil în acest semestru.”

vs.

Reflector de lumină: „Până acum ai arătat că ești un elev bun care se străduiește mult, așa că aceste note mă surprind. Îmi poți explica ce s-a întâmplat?”

Citește și:

Copilul greșește și criticile nu ajută? Cu ce să înlocuiești critica pentru a-i schimba comportamentul

3 greșeli de comunicare care îndepărtează copilul de părinți

Pentru a aplica acest nou mod de comunicare, este nevoie în primul rând să-ți dorești să schimbi felul în care comunici și apoi să practici noul mod de comunicare. Scopul tău este să aduci lumină asupra trăsăturilor pozitive ale copilului, în mod special atunci când acestea nu sunt ușor de întrezărit.

Atunci când faci asta, îți ajuți copilul să se ridice la acel nivel de bunătate. Când ai o încredere de neclintit în copil, el învață să aibă o mare încredere în el însuși.

Transformarea defectelor în calități

Poți aplica această strategie de fiecare dată când îți vine în minte orice trăsătură a copilului pe care o percepi drept negativă. De exemplu, încăpățânarea poate fi recadrată ca determinare, ambiție. Atunci când copilul face pe șeful, poate însemna că are calități de lider, iar o sensibilitate crescută poate fi considerată o calitate, și nu o slăbiciune.

Atunci când recadrăm în acest mod trăsăturile copilului, îl ajutăm să și le transforme în calități și în resurse. Acest lucru îl va scuti de multe lupte inutile, în care copilul se va strădui să lupte împotriva naturii sale.

Când îi vorbești copilului, folosește cuvinte pozitive, frumoase. Copiii se văd prin ochii părinților lor, așa că asigură-te că ceea ce reflectă ochii tăi este lumina și binele din copil. Asigura-te că îi arăți copilului că îi înțelegi valoarea, că este important pentru tine.

Amintește-i de calitățile lui, de părțile sale puternice atunci când se simte slab. Amintește-i de succesele lui atunci când cade, susține Rebecca Eanes.

Ea ne mai spune să le reamintim copiilor despre cât de buni sunt atunci când se simt rău. „Fii acea persoană care niciodată nu-și pierde încrederea în ei, care niciodată nu se concentrează pe partea întunecată din ei, care niciodată nu arată către ceea ce este în neregulă cu ei. Fii reflectorul lor de lumină. Arată-le toată frumusețea pe care o au înăuntrul lor”, adaugă Rebecca Eanes.

Cu toții avem în noi atât lumină, cât și întuneric, potențialul pentru bine și pentru rău. Din nefericire, mulți nu și-au realizat potențialul de bine doar din cauză că nu au avut un reflector de lumină în viața lor atunci când au avut nevoie, conchide autoarea articolului.

 

La final, te invit să descarci gratuit Advent Calendarul nostru, care te va ajuta să te conectezi mai mult cu copilul tău pe parcursul acestei luni. Calendarul de Crăciun cuprinde 25 de teme și activități pe tema comunicării, menite să vă apropie până la finalul anului:

ADVENT CALENDAR 2024 PENTRU PĂRINȚII CU COPII FERICIȚI
(pdf printabil)

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul și dorești să te alături misiunii noastre de a promova creșterea sănătoasă a copiilor, astfel încât să nu transmitem mai departe copiilor noștri rănile emoționale cu care a crescut generația noastră, ne poți susține aici. Cu ajutorul tău, misiunea Parenting 2.0 merge mai departe și tot mai mulți copii au șansa să primească o educație echilibrată, cu limite cu blândețe:

SUSȚINE PARENTINGUL CONȘTIENT

 

Sursa foto: Freepik.com

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,827FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole