Psiholog Petronela Rotar: În lipsa acestor ingrediente, sistemul nervos al copilului rămâne blocat în modul „supraviețuire”

Atunci când copilul trăiește și se dezvoltă într-un mediu lipsit de siguranță, sistemul lui nervos este profund afectat, efectele negative putându-se prelungi pe parcursul întregii vieți.

Într-o postare pe contul său de Facebook, psihologul Petronela Rotar a vorbit despre ce se întâmplă cu sistemul nervos al acestor copii, despre nevoile copilului pentru a-și dezvolta capacitatea de autoreglare sănătoasă, precum și despre cum poate fi parcurs acest proces de vindecare a sistemului nervos la maturitate.

Petronela Rotar este psiholog, psihoterapeut în formare, autoare de cărți și facilitatoare de tabere de dezvoltare personală.

Potrivit acesteia, „un sistem nervos bușit, cum îi spun eu (și cum am și eu), e un sistem nervos care nu a avut șansa să se dezvolte normal, sănătos, într‐un mediu de siguranță. Sistemul nervos al copilului are nevoie de cîteva ingrediente absolut esențiale pentru a dezvolta capacitatea de a se autoregla sănătos (treabă pe care începe să o facă abia la 12 ani, atenție!)”.

Citește și:

Creierul plin cu rușine nu poate învăța. Gabor Maté: „Școlile îi rușinează pe copii, apoi se așteaptă ca ei să învețe”

Petronela Rotar: „Un copil parentificat e un copil orfan de părinți, din punct de vedere emoțional”

Petronela Rotar enumeră ingredientele esențiale de care au nevoie copii pentru a-și dezvolta capacitatea de autoreglare sănătoasă:

1. Siguranță fizică

Siguranța fizică presupune „un mediu liniștit, fără lipsuri materiale serioase, fără violență asupra lui sau asupra altcuiva din familie, fără țipete și răcnete sau alte tipuri de amenințări pe care copilul să le resimtă”, explică psihologul.

2. Siguranță emoțională

Potrivit acesteia, siguranța emoțională presupune prezența alături de copil a unor „părinți disponibili și ei înșiși reglați emoțional, care să poată “împrumuta” propriul lor sistem nervos copilului atunci cînd acesta trece prin distres – să îl coregleze, adică”.

Ce se întâmplă când copilul crește lipsit de siguranță fizică și emoțională?

„În lipsa acestor ingrediente, sistemul nervos va rămîne blocat în modul “supraviețuire”, în hipervigilență, iar asta va consuma enorm de multe resurse”, răspunde psihologul citat.

Potrivit acesteia, „e foarte dificil să trăiești în survival mode – obositor, epuizant chiar, cu reacții exagerate la orice tip de stimul, cu incapacitate sănătoasă de autoreglare, cu mecanisme distructive de încercare de reglare (dependențele, de exemplu)”.

Citește și:

Psiholog Petronela Rotar: Dacă mama nu se conectează la copil și nu-i îndeplinește nevoile, cel mic învață că lumea e un loc înspăimîntător, în care nevoile sale nu contează

Ce înseamnă coreglarea în parenting. Cum să o aplici cu copilul pentru a-l ajuta să-și autoregleze emoțiile

Tratamentul este siguranța

În ceea ce privește posibilitatea vindecării, Petronela Rotar îl citează pe psihologul și autorul Stephen Porges, specialist în neuroștiințe, profesor de psihiatrie la Universitatea din Carolina de Nord și creatorul Teoriei Polivagale:

„Stephen Porges, care și-a petrecut viața studiind sistemul nervos, spune un lucru esențial după părerea mea, iar în propoziția asta rezidă cheia înțelegerii și practicii vindecării: “siguranța este tratamentul”. Asta înseamnă în primul rînd că nu ne putem vindeca în aceleași medii care ne-au rănit, în abuz și nesiguranță, tocmai pentru că sistemul nervos va fi nevoit să rămînă blocat în hipervigilență pentru a ne proteja. În al doilea rînd, înseamnă că e nevoie să căutăm siguranța fizică și emoțională în mod programatic, intențional, conștient. Siguranță fizică și emoțională.”

Potrivit specialistei citate, orașele mari „nu sînt un mediu sigur pentru un sistem nervos bușit, care interpretează agitația, zgomotele, claxoanele, sirenele etc drept pericol. De fapt, toate sistemele nervoase interpretează cele de mai sus drept pericol”.

De aceea, Petronela Rotar spune că de ani buni, mai întâi inconștient, apoi tot mai conștient, caută să trăiască „în locuri cît mai liniștite și mai sigure, care sînt mîngîietoare, alinătoare (soothing e un cuvînt care îmi place mult, noi nu avem unul la fel de potrivit) pentru sistemul meu nervos. Locurile pe care le aleg pentru grupurile mele sînt locuri unde e multă liniște, natură, apă – lucruri dovedite științific că aduc alinare și reglează sistemul nervos.”

Citește și:

Psihoterapeutul Maria Verdi: 15 reguli de bază pentru sănătatea emoțională a copiilor

Petronela Rotar: Dacă mamele nu tratează depresia, copiii lor vor avea nevoie de psiholog

Nu poți simți liniște când ești în survival mode

Petronela Rotar spune că, timp de mulți ani, și-a dorit liniște, fără să știe, însă, că o persoană aflată în modul de supraviețuire nu poate simți liniște:

„Dacă mă întreba cineva în toți anii mei zbuciumați și triști ce îmi doresc, aveam pregătit un singur răspuns: liniște îmi doresc. Liniște. Nu știam atunci că nu poți simți liniște (în corp, deci nici nu o poți percepe cu mintea) cînd ești în survival mode. Nici măcar nu știam cum se simte cu adevărat, era doar ceva după care tînjeam cu toată ființa. Azi trăiesc multă siguranță (fiindcă siguranța e tratamentul, nu e așa?) pe toate planurile vieții mele, îmi aleg unde să trăiesc ca să fiu în natură, cît mai mult desculță și împămîntată, în conexiune cu oameni faini, și sistemul meu nervos se reface ușor ușor.”

Acest proces se numește „rewiring”. Iată ce spune despre el psihologul citat:

„Rewiring se cheamă acest proces și ne este tuturor disponibil. Orice sistem nervos se poate vindeca dacă îi dăm siguranță și conexiune, pe termen lung. Învață ușor să nu mai fie hipervigilent – însă nici asta nu vine ușor la început: vom simți și multă oboseală în procesul ăsta, fiindcă zeci de ani de încordare și veghe continuă vin cu un cost, presupun o cheltuială energetică enormă, iar cînd începem să ne relaxăm vom resimți și oboseala aferentă. Dar dacă ne dăm nouă timpul tihnit pentru a ne recupera, va deveni tot mai ușor, oră cu oră, zi cu zi”.

Citește și:

7 moduri în care trauma afectează copiii și adulții. Gáspár György: Trauma scade abilitățile de autoreglare

Cum ne vindecăm “copilul interior”. Sfaturi de la psiholog

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

 

 

Dorești să îți ajuți într-un mod eficient și empatic copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile? Te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Sursa foto: Facebook Petronela Rotar

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,279FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole