Vânzarea de energizante și țigări electronice, interzisă minorilor (Proiecte de lege)

În curând, copiii ar putea să nu mai aibă voie să cumpere niciun fel de băutură energizantă și nici țigări electronice. Două proiecte de legi au fost depuse în Parlament la inițiativa preşedintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, deputat PSD Timiș.

„Am depus în Parlament două inițiative legislative prin care dorim să interzicem comercializarea către minori a băuturilor energizante și a țigărilor electronice. Energizantele conțin substanțe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central și reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor”, explică Alfred Simonis, într-o postare pe contul său de Facebook.

Acesta continuă: „Cât despre țigările electronice, acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuții pe care le-am purtat în special cu reprezentanți ai sistemului de învățământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în școli. Ușurința cu care se pot procura aceste țigări este uluitoare”.

Citește și:

Tot mai mulți copii cu probleme cardiace. Medic: Părinții le dau bani în loc să le pună pachețel la școală

Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele

După anunțarea acestei inițiative legislative, unele persoane au adresat întrebarea: Cum se vor aplica măsurile?

Parenting 2.0 a consultat documentele depuse în Parlament pentru a-ți oferi mai multe detalii.

Amenzi și închiderea unităților care vând energizante minorilor

Prin noile modificări propuse, constituie contravenție săvârșirea acestei fapte: „comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante”.

Iată cum sunt definite băuturile energizante: „băuturi energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.”

Magazinele care nu respectă legea vor fi primi o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

În cazul în care faptele sunt săvârșite în incinta unei instituții de învățământ, amenzile cresc, urmând să fie cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

În cazul repetării contravenției, activitatea localului public va fi suspendată pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

De asemenea, pot fi sesizate și organele de ocrotire socială.

Citește și:

Sunt periculoase pentru copii! ANPC: „TREBUIE să aibă avertismente pe etichete ca în cazul pachetelor de țigări”

Psiholog Mihai Copăceanu: Copiii au nevoie de abilități de a refuza consumul drogurilor atunci când sunt la risc!

În prezent, vânzarea de energizante către minori NU este reglementată

Această propunere legislativă a apărut „ca urmare a nevoii de a reduce expunerea minorilor la produse ce le pot afecta sănătatea, cum ar fi băuturile energizante”, se arată în nota de fundamentare care însoțește propunerea de lege.

Potrivit documentului, în ultima perioadă, consumul de energizante de către minori a luat avânt, lucru care le pune în pericol sănătatea. Mulți copii nu rezistă tentației de a-și cumpăra băuturi energizante, în condițiile în care acestea sunt comercializate fără nicio restricție.

Documentul citează un studiu realizat de INSP în 2016, conform căruia „74% dintre subiecții având vârsta de 16-18 ani și 42% din cei cu vârsta peste 55 ani au consumat băuturi energizante.”

„În acest moment, vânzarea băuturilor energizante către minori nu este în niciun fel reglementată. Minorii își pot cumpăra de oriunde astfel de băuturi care, nu de puține ori, le pun în pericol sănătatea. Au fost chiar și situații extreme în care s-a ajuns la decesul minorilor pe fondul consumului unor astfel de produse”, precizează inițiatorii acestui proiect de lege, deputații PSD Alfred-Robert Simonis și Ciprian-Constantin Șerban.

Citește și:

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Elevii ar putea fi testați antidrog în școli

Țigările electronice nu vor mai putea fi primite în easybox

Cel de-al doilea proiect de lege, privind țigările electronice, a apărut cu scopul de a reduce expunerea minorilor la tutun, un produs care le poate afecta sănătatea.

„În vederea reducerii expunerii copiilor și tinerilor la produsele din tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate și interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru: țigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru țigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului”, se arată în nota de fundamentare, semnată de Alfred-Robert Simonis și de încă 89 de parlamentari social-democrați.

Potrivit proiectului legislativ, „se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului tinerilor cu vârsta sub 18 ani.”

Pentru a preveni comenzile online a acestor produse de către tineri, proiectul prevede și interzicerea vânzării „tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului prin dispozitive de tipul easybox/locker”.

Citește și:

Conturi pe Social Media pentru copiii sub 16 ani, cu acordul explicit al părinților (Proiect)

Psiholog Corina Lupău: Drogul care a ucis-o pe fata de 16 ani e la un click distanță de copiii noștri

Modificări ale regulamentelor interne ale școlilor

În cazul în care comanda online este cu livrare la client, pe colet trebuie să fie tipărit mesajul „ATENȚIE! ACEST PACHET CONȚINE PRODUSE DIN TUTUN ȘI/SAU PRODUSE CARE CONȚIN NICOTINĂ”. Iar în momentul predării coletului astfel marcat, angajatul firmei de curierat trebuie să verifice datele de identificare și vârsta destinatarului prin compararea datelor trecute pe colet cu cele din buletin.

Dacă datele de identificare nu corespund, curierul „va returna coletul firmei expeditoare, aceasta urmând a restitui contravaloarea achitată, în cazul efectuării plății în avans, minus cheltuielile de transport, destinatarului.”

Potrivit inițiativei legislative, „instituțiile de învățământ au obligația introducerii în regulamentele interne a unor măsuri coercitive aplicate elevilor, pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora.”

Firmele care încalcă prevederile acestei legi vor primi o amendă de 10.000 de lei și suspendarea activității pentru 30 de zile, pentru prima abatere. La a doua abatere, societatea comercială va trebui să plătească o amendă de 20.000 de lei, cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Citește și:

Ți-e frică de influența lui Gheboasă și a muzicii trap asupra copilului? 4 sfaturi de la psihologul Otilia Mantelers

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

 

Sursa foto: Nery Zarate, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,761FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole