Ziua mondială a sănătății mintale. Curs gratuit Pagina de Psihologie despre sănătatea minții

Ziua mondială a sănătății mintale este marcată în fiecare an, pe data de 10 octombrie, la inițiativa Federației Mondiale a Sănătății Mintale, cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Scopul Zilei mondiale a sănătății mintale este creșterea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate mintală din întreaga lume și de a mobiliza eforturile în sprijinul rezolvării acestora.

Tulburările mintale și de comportament aproape s-au dublat în 10 ani

În ceea ce privește situația din România, prevalența tulburărilor mintale și de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la aproximativ 1.566 cazuri la 100.000 de persoane, în 2012. la circa 2.890 cazuri la 100.000 de persoane (3 cazuri la 100 de persoane) în 2021, au anunțat reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

„Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și teama de stigmatizare. Persoanele care suferă de afecțiuni mintale au nevoie de suport și asistență medicală, dar stigmatizarea, discriminarea și încălcările drepturilor oamenilor cu afecțiuni mintale sunt larg răspândite în comunitățile de pretutindeni”, afirmă specialiștii INSP.

Potrivit acestora, crizele în curs de desfășurare în întreaga lume justifică tot mai mult prioritizarea sănătății mintale.

Citește și:

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Petronela Rotar: Dacă mamele nu tratează depresia, copiii lor vor avea nevoie de psiholog

10 alegeri pe care le putem face pentru sănătatea mintală, de la psihologul Gáspár György

În această lună octombrie, luna sănătății mintale, psihologul Gáspár György ne propune, într-o postare pe contul de Facebook, să facem câteva alegeri care să ne ajute la susținerea sănătății mintale.

Gáspár György este psiholog clinician, psihoterapeut relațional, autor de cărți bestseller, președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și președintele Academiei Imago România.

Aceste alegeri pe care ni le propune cunoscutul psiholog contribuie la asigurarea sănătății mentale atât de necesară părinților. Odată integrate de către părinți, ele vor fi transmise în mod firesc mai departe copiilor lor, astfel încât generația pe care o educăm astăzi să fie mai echilibrată din punct de vedere psiho-emoțional.

Alegerile pe care le putem face luna aceasta pentru sănătatea noastră mintală:

1. Aleg să înlocuiesc autocritica cu exprimarea compasiunii de sine

2. Aleg să văd ce este de apreciat la cei din jur, evitând să-i mai judec sau disprețuiesc

3. Aleg să-mi conștientizez emoțiile și sentimentele, fără să mă biciuiesc pentru ce simt

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Trimisul copilului la colț, o dovadă a lipsei de umanitate. 5 pași pentru părinți în timpul furtunilor emoționale ale copiilor

7 moduri în care trauma afectează copiii și adulții. Gáspár György: Trauma scade abilitățile de autoreglare

4. Aleg să accept că nu voi fi mereu în echilibru și să recunosc că flexibilitatea este cheia sănătății mintale

5. Aleg să fac loc în agenda mea pentru odihnă, somn și învățare, fără să mă las pradă perfecționismului și neîndestulării

6. Aleg să fac mai multă mișcare și să mă apreciez pentru orice efort în acest sens, fără să mă mint spunând că „nu este suficient”

7. Aleg să fac din relațiile de suflet o prioritate, fără să cad în capcana de a crede că acestea sunt menite să funcționeze de la sine

8. Aleg să fiu suficient de matur încât să le spun celor din jur dacă acțiunile lor sunt nedorite sau dacă mă rănesc, renunțând la comparații

9. Aleg să accept greșeala ca făcând parte din procesul de maturizare, fără să-mi consum energia încercând să schimb trecutul sau să controlez viitorul

10. Aleg să respect Natura și să-mi exprim recunoștința pentru viață, fără să iau lucrurile de-a gata sau să cred că totul mi se cuvine

Citește și:

Sărbătorește greșelile copilului tău. Dr. Shefali Tsabary spune cum să abordăm constructiv greșeala

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Curs gratuit lansat de Pagina de Psihologie: „Sănătatea minții – Lecții pe care nu le învățăm la școală”

O veste bună pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea mintală a venit astăzi din partea Paginii de Psihologie, al cărui fondator este cunoscutul psiholog Gáspár György: lansarea cursului online gratuit „Sănătatea minții: lecții pe care nu le învățăm la școală”.

Acest program de psihoeducație conține 21 de lecții create de psihoterapeutul relațional având în minte atât dovezile bazate pe studii științifice, cât și pe experiențele de viață ale clienților cu care lucrează în cabinetul de psihoterapie.

Aceste teme sunt utile pentru fiecare persoană, dar mai ales pentru noi, părinții care dorim să ne educăm copiii frumos într-o lume care, de multe ori, este lipsită de echilibru.

Iată câteva exemple de teme prezentate în cadrul cursului: 

  • Ce este mintea?
  • Educația emoțională
  • Puterea relațiilor
  • Îmblânzirea fricii
  • Darurile furiei
  • Arta relaxării
  • Copilul invizibil
  • Traume cu „t” mic

Cursul gratuit poate fi parcurs de oricine dorește după crearea unui cont pe platforma Pagina de Psihologie. Pentru a accesa cursul gratuit despre sănătatea minții, apasă pe butonul de mai jos:

Curs online gratuit „Sănătatea minții: lecții pe care nu le învățăm la școală”

 

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

 

Sursa foto: Nataliya Vaitkevich, Pexels

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole