5 lucruri esențiale în relația părinte-copil

Părinţii sunt cei care stabilesc stilul de viață pe care îl va avea un copil, alimentaţia lui și comportamentele pe care le adoptă.

Din nefericire, într-o societate în care toate activitățile se desfășoară contra cronometru, părinților le este greu să le acorde atenția cuvenită copiilor. Psihologul Lenke Iuhoș afirmă că acest lucru poate fi extrem de nociv pentru sănătatea emoțională a copilului, ceea ce va avea efecte negative pe termen lung, inclusiv în viața lui de adult.

 

Psihologul citat prezintă 5 acțiuni eficiente cu ajutorul cărora putem îmbunătăți relația dintre părinte și copil prin activități comune:

 

1. Să stăm la discuţii

„Juniorii înţeleg, chiar înţeleg ce spun adulţii. Copilul, în inocenţa lui nu e pregătit mental să ia decizii singur, însă poate înțelege, dacă i se explică pe înțelesul lui, de ce trebuie să adopte un anumit stil de viață sau altul”, a explicat psihologul Lenke Iuhoș, într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, „discuţiile simple, concrete, despre ce e bine şi ce e rău aduc mult îl vor ajuta foarte mult și i se va da încredere să facă pași în acea direcție, astfel încât să intre în rutina lui zilnică. În acel context, comunicarea atinge în profunzime relaţia dintre părinte şi copil. Exersaţi cu transparenţă, cu informaţii adevărate îmbrăcate pentru copilăria lui. Copiilor le place să fie ghidaţi”.

Citește și:

3 moduri să previi comportamentul negativ al copilului + Soluția de avarie

Dr. Shefali Tsabary: “Să fii un părinte bun înseamnă să-l înveți pe copil să gândească singur”

2. Să le oferim suport

„Copiilor le place să se coopereze cu ei. Sănătatea stă în modul de viaţă, iar aceasta se formează în primii 7 ani. Obiceiurile alimentare, obiceiurile de mişcare se adoptă în anii educaţionali. În aceşti ani, copilul primeşte educaţie atât din partea familiei, cât si de la şcoală”, precizează psihologul.

Ea explică ce este suportul și cum îl simte copilul: „Suportul este un context în care trăieşte copilul, un mediu, un moment în care în neputinţă primeşte încurajare înnăbuşită de iubire. Suportul înseamnă şi o apreciere acordată copilului în momentul în care el a efectuat paşi corecţi în a dezvolta propriul stil de viaţă, care aduce beneficii clare în sfera sănătăţii sale”.

 

3. Să îi încurajăm să acţioneze

„Acţiunea ne face să trăim. Programul unei zile se poate discuta împreună cu copilul, nu doar impune, deoarece nu se va simți confortabil să facă unele lucruri”, avertizează Lenke Iuhoș.

Ea evidențiază care este secretul cooperării copilului: „Discuţiile eficiente atrag acţiuni imediate. Acesta este secretul implicării copilului în a face ceva. Copiii pot participa la gătitul în familie, atunci când pregătim masa, să o facem împreună cu ei, să implicăm copiii în cumpărarea alimentelor sănătoase etc. Acţiunile devin astfel automatisme. Imaginea viitorului adult se creează în copilărie, iar regulile de viaţă învăţate în copilărie devin principii trăite în viaţa de adult. La acea vârstă nu e imposibil, dar e destul de greu să schimbi stilul dezordonat de viaţă al unui om fără implicaţii şi cu costuri considerabile”.

Citește și:

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

Ce cuvinte să-i spui copilului tău pentru a deveni un adult încrezător și puternic

4. Să fim modele pentru ei

„Părinţii sunt responsabili de ce modele de viaţă absorb copiii lor, aspect care din păcate a dispărut la Generația Z și Alpha și care erau la mare căutare și chiar extrem de eficiente pentru Generația Y. Modelele apar cu rapiditate, însă au o calitate de preţuit, sunt selectabile. Le acceptăm sau nu. Copiii sunt în creştere, ei se agaţă de tot ce pot prinde uşor. Aceste modele venite din famile, şcoală, societatea restrânsă sunt captivante, devin reguli pentru ei. Ei nu remarcă corect comportamentele dăunătoare stilului de viaţă. E preferabil ca părinţii să selecteze ce fel de comportamente sunt benefice pentru copiii lor, care sunt obiceiurile care pot apărea zi de zi în viaţa acestora”, consideră psihologul.

 

5. Să facem sport împreună

„Mișcarea e libertate pentru copii. E recomandat să fie adus cu înţelepciune în programul copilului un program de sport eficient pentru vârsta lui”, sugerează specialista citată.

Și explică riscurile forțării copilului să facă sport: „E riscant atunci când mişcarea prin sport este introdusă forţat sau dacă alegem sportul pe care nu-l înțelege sau nu i se potriveste. Nereuşita acceptării programului de sport poate fi prevenită prin colaborare cu un medic specialist, care poate da indicaţii din punct de vedere fizic şi mental. E indicat ca sportul şi şcoala să se îmbine armonios”.

Citește și:

Cum schimbi comportamentul copilului în doar 3 zile. Strategia eficientă a Laurei Markham

Viața sănătoasă începe din copilărie. 7 obiceiuri sănătoase recomandate de medici pentru copii

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Petrucy, Pixabay

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole