5 lucruri pe care să le faci astăzi în relația cu copilul ca să nu regreți mai târziu

3. Comunicarea cu copilul

Dacă atunci când este mic, copilul se află mereu sub ochii noștri, odată cu intrarea în colectivitate, încep să se întâmple lucruri pe care nu le putem afla decât dacă el ni le spune. Așadar, comunicarea este o componentă esențială inclusiv din perspectiva asigurării siguranței copilului mai ales la școală și la vârsta adolescenței.

Abilitatea de a comunica și obiceiul de a comunica în familie se construiesc în timp. Și mulți părinți care au copii adolescenți regretă că nu le-au cultivat de mici această abilitate și acest obicei, pe care să le mențină în timp. Și se trezesc rupți complet de lumea copilului.

Tu nu vrei să ți se întâmple asta. De aceea, e foarte important să cultivi, zi de zi, o comunicare conștientă, blândă, deschisă și pozitivă cu copilul tău. În acest fel, cel mic va simți că are încredere în tine, că poate să-ți spună orice gânduri și întâmplări și că se poate baza pe tine în momentele dificile.

Un moment foarte bun pentru discuții sincere este cel de dinainte de culcare. Am scris în acest articol câteva idei de întrebări care te vor ajuta să comunici mai mult cu copilul.

Citește și:

Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui

Regula celor 3 minute pentru părinții care vor o comunicare eficientă cu copiii

4. Coreglarea emoțiilor

Emoțiile reprezintă o dimensiune esențială a ființei umane. De emoțiile pe care le experimentează copilul depinde starea lui de bine și șansele lui de a avea succes. Chiar dacă multe persoane ignoră importanța emoțiilor, ele sunt cele care fac diferența între nefericire și fericire, între frică și curaj, între eșec și reușită.

Când se nasc, copiii nu știu ce să facă cu emoțiile pe care încep să le simtă. Pentru aceasta, au nevoie de noi, părinții și ghizii lor, să le vorbim despre emoții, să le numim emoțiile, să le validăm emoțiile, fără să le judecăm spunând că o emoție e bună și alta e rea. Nu există emoții bune și rele – toate emoțiile sunt firești și toate vin și pleacă dacă ne raportăm în mod sănătos la ele.

Până când ajung să învețe să-și regleze singuri emoțiile, copiii au nevoie să și le regleze cu ajutorul nostru – acest proces se numește coreglarea emoțiilor.

Din păcate, în ciuda numeroaselor cărți și cursuri dedicate emoțiilor, disponibile în ziua de astăzi, sunt în continuare atâtea familii în care anumite emoții nu sunt permise, iar alte emoții dificile (frica, rușinea) sunt stimulate intenționat în copil în scop educativ.

Realitatea este că îi vei transmite copilului tău propria ta strategie de reglare a emoțiilor și propriile tale tipare emoționale. De aceea, dacă simți că modul în care îți gestionezi tu emoțiile nu este unul benefic, ai putea lua în considerare să înveți moduri mai potrivite. În acest fel, vei putea să-i transmiți copilului strategii sănătoase și benefice de reglare emoțională.

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul să-și calmeze emoțiile dificile, am pregătit un ghid special pentru asta, pe care îl poți descărca de aici:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

5. Arată-i copilului că este important pentru simplul fapt că este

Principala cauză a sentimentului de neîmplinire și de insuficiență, de “nu sunt suficient de bun/ă” al oamenilor își are originea în copilărie, și anume în felul în care era tratat copilul de către persoanele cele mai apropiate, de regulă părinți sau bunici.

Astfel, atunci când adulții îi cereau copilului să-și dovedească utilitatea, să le demonstreze (prin fapte, prin cuvinte, prin gânduri, prin emoții, prin reprimarea unor trăiri etc.) că merită să existe, să fie iubit, să facă parte din familie, în mintea copilului se forma convingerea că trebuie să depună eforturi pentru a merita să fie iubit, acceptat, pentru a merita să primească mâncare sau atenția părinților sau chiar și pentru a merita să existe.

Este o rană emoțională profundă pe care mulți dintre noi o ducem în spate poate chiar fără să fim conștienți de asta. Și pe care o putem da mai departe copiilor noștri fără să ne dăm seama, explicit (“Nu meriți să primești desert dacă nu ți-ai făcut temele”) sau implicit (atunci când părintele, chiar dacă nu spune explicit, este de părere că fiul sau fiica sa trebuie să merite ceea ce primește de la el – atenție, timp, efort, mâncare, jucării, distracție etc.).

Astfel, un copil care crește știind de mic că este important pentru simplul fapt că este, fără să fie nevoie să depună vreun efort pentru a primi iubirea, atenția și grija părintească, are mult mai multe șanse să fie stabil și echilibrat emoțional și să aibă succes în viață în orice domeniu alege să activeze.

Citește și:

Petronela Rotar explică ce înseamnă analfabetism emoțional. Cum ne controlăm emoțiile?

“Ai avut un comportament urât!” Pentru a reuși, copilul tău are nevoie de încrederea ta, nu de pedeapsa ta

De aceea, este important să-i transmiți copilului mesaje precum:

  • Ești important pentru mine pentru simplul fapt că ești.
  • Te iubesc exact așa cum ești.
  • Ești minunat/ă așa cum ești!
  • Te iubesc orice ai face.
  • Sunt de partea ta.
  • Nu trebuie să faci nimic pentru a primi iubirea și atenția mea.
  • Oricând ai nevoie de mine, sunt aici pentru tine.

Dacă simți că nu îi poți spune copilului tău aceste lucruri, este foarte probabil să mai fi rămas niște lucruri nelămurite sau niște răni emoționale nevindecate în relația ta cu adulții care te-au crescut – poți contempla la acest lucru.

Poate că nici tu, la fel ca majoritatea celor care suntem astăzi părinți, nu ai primit acceptare și iubire necondiționate. În acest caz, s-ar putea să ai nevoie să parcurgi un proces de lucru cu tine pentru a aduce liniște și iubire în spațiul tău interior, pentru a putea duce apoi această trăire în relația cu copilul tău/copiii tăi. Personal, am parcurs acest proces după ce am devenit mamă și confirm că se poate parcurge la orice vârstă, atâta timp cât ne dorim și găsim persoana cu care rezonăm care să ne ghideze.

Citește și:

3 lucruri pe care mulți copii le aud zilnic și le afectează încrederea în sine

Când NU este bine să-i spunem copilului „Am încredere în tine”

Făcând lucrurile prezentate în acest articol, te asiguri că plantezi în copilul tău semințele echilibrului emoțional, ale iubirii de sine, ale încrederii în sine, ale păcii interioare, ale respectului de sine și de cei din jur, ale comunicării conștiente și eficiente și ale conectării și empatiei.

E posibil ca aplicarea constantă a acestor acțiuni să nu-ți vină natural. Nu te descuraja, doar recunoaște acest lucru și gândește-te ce ai nevoie să faci și cum te-ar ajuta să te organizezi astfel încât să reușești să cuprinzi în programul și în relația cu copilul tău momente de conectare, timp de calitate împreună, coreglarea emoțională, comunicarea pozitivă și să-i transmiți mesajele care îi asigură sentimentul valorii de sine.

Poate că nu vei reuși să le faci pe toate zilnic. Însă, ce contează este că fiecare pas în plus făcut în direcția acestor lucruri înseamnă un viitor mai bun pentru copilul tău!

Citește și:

Control vs. autonomie. Cum să educăm un copil responsabil și de încredere

Petronela Rotar: Înțelepciunea și maturitatea copiilor nu reprezintă o calitate, „ci un mecanism de apărare și de supraviețuire”

Părinte autoritar vs. părinte cu autoritate. Cum îți poți păstra autoritatea fără să fii autoritar

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Unsplash.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole