Copile, ai dreptul… Drepturi nescrise de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

Anual, pe data de 20 noiembrie, este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, după ce, pe 20 noiembrie 1989, a fost semnată Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.

Convenția ONU a fost ratificată în România pe 28 septembrie 1990. Pe baza prevederilor Convenției a fost elaborată Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile și libertățile de care trebuie să se bucure fiecare copil.

Fiecare copil are următoarele drepturi:

  • dreptul la viață
  • dreptul la un nume, o cetățenie și o familie
  • dreptul de a fi egal
  • dreptul de a-și exprima liber ideile
  • dreptul la îngrijire medicală
  • dreptul la educație
  • dreptul la joacă și timp liber
  • dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de violență, abuz, neglijare sau exploatare

Pe lângă drepturile copiilor cuprinse în documentele oficiale, obligatorii pentru a fi respectate, consider că cei mici au și alte drepturi. Iată o perspectivă asupra drepturilor copilului mai aplicată relației părinte-copil.

Citește și:

Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György

Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei

Copile, ai dreptul:

* Să plângi și să faci crize

În felul acesta, îți exprimi emoțiile pe care îți este greu și nu știi să le gestionezi. Nu înseamnă că ești rău, sau obraznic, sau prea mic. Știi ceva? Și adulții plâng atunci când le este greu, când îi doare corpul sau sufletul și când se simt copleșiți. Este în regulă să plângi. Chiar dacă ești băiat. Și ai nevoie să ai alături adulți care să-ți conțină emoțiile și să te ghideze să înveți să le gestionezi.

* Să ceri lucruri și să spui ce îți dorești

Poate nu de fiecare dată dorințele tale și lucrurile pe care le ceri sunt potrivite din punctul de vedere al părinților. Poate nu de fiecare dată părinții tăi își permit să îți ofere ce îți dorești. Însă, aceasta este o altă discuție. Ai dreptul să exprimi ce vrei fără să fii judecat pentru dorințele tale.

* Să visezi

Da, copile, ai dreptul să visezi, deoarece totul este posibil și nicio dorință nu se naște din neant. Cineva, odată, și-a imaginat că omul poate să se miște altfel decât pe propriile picioare. Iar altcineva și-a imaginat că omul poate să se deplaseze în zbor. Totul a început cu o dorință, cu un vis. Nu lăsa convingerile altora să-ți limiteze imaginația.

* Să fii acceptat și iubit așa cum ești, doar pentru simplul fapt că EȘTI

Chiar dacă adulții din viața ta te condiționează, chiar dacă îți cer să faci anumite lucruri pentru a le merita dragostea, chiar dacă te critică, te șantajează, te amenință sau sunt agresivi cu tine, tu nu ai nicio vină și asta nu înseamnă că nu meriți să fii iubit necondiționat. Asta înseamnă doar faptul că acești adulți (încă) nu sunt împăcați cu ei înșiși pentru a-ți putea oferi ceea ce meriți.

* Să îți trăiești copilăria

Nu, copil drag, nu trebuie să te maturizezi înainte de vreme pentru a-ți susține emoțional părinții sau frații. Toți copiii care fac asta plătesc cu blocaje emoționale și cu retrăirea copilăriei pe tot parcursul vieții. Nu trebuie să ai grijă de nimeni. Cât timp ești copil, adulții sunt cei care trebuie să aibă grijă de tine. Da, uneori nu sunt capabili și atunci nu ai de ales…

Citește și:

Stresul afectează sănătatea. 5 pași pe plan emoțional pentru a întări imunitatea copilului

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]

* Să pierzi timpul și să te joci

Joaca este pentru tine activitatea care te dezvoltă cel mai mult. Iar timpul pe care din exterior pare că îl pierzi este un timp în care mintea ta procesează diferite experiențe și le integrează. Nu trebuie să ai programul plin cu tot felul de activități pentru a deveni un adult împlinit și echilibrat.

* Să-ți exprimi talentele și să-ți alegi domeniul în care dorești să activezi

Fii atent la vocea ta interioară și ascult-o, chiar dacă adulții din jurul tău nu te cred. Oricât ai fugi de ea, tot la ea te vei întoarce, la 18 ani, la 28 sau la 48 de ani. Doar că, de la un punct încolo, vei începe să-ți spui că „e prea târziu pentru mine”.

* Să fii cine ești

Adulții poartă măști și cu greu reînvață să și le dea jos pentru a se regăsi pe ei înșiși și pentru a merge liberi prin viață. Tu încă poți alege să rămâi tu însuți, fără teama de a fi judecat și cu încredere în tine!

Așadar, îți propun ca astăzi, 20 noiembrie, cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, să ne gândim la drepturile scrise și nescrise ale copiilor noștri și la ce depinde de noi, părinții și educatorii lor, pentru a le asigura starea de bine din punct de vedere emoțional, relațional, material.

Citește și:

Competiția toxică în rândul copiilor. 9 semne prin care se manifestă

Cum pui capăt unui conflict cu copilul în 5 minute. Soluția părintelui conștient

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

Sursa foto: Pixabay

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole