„Nu există magie, există doar antrenament și efort constant.” 10 lecții de la David Popovici într-un discurs de 3 minute

Campionul român David Popovici a uimit întreaga țară cu discursul pe care l-a susținut în fața presei, la revenirea în țară după participarea la Campionatele Mondiale de Natație de la Fukuoka, Japonia.

Deși a vorbit doar puțin peste 3 minute, a transmis mai multe lecții valoroase de viață pentru copiii și tinerii care îl admiră. Prin mesajele pe care le transmite, David Popovici se dovedește a fi nu doar un bun sportiv, ci și un om puternic, optimist, cu o mentalitate de câștigător și cu o viziune pe termen lung, în ciuda celor doar 18 ani ai săi.

Românii așteptau reacția tânărului sportiv după ce, anul acesta, a obținut rezultate mai slabe decât cele de anul trecut, când a uimit întreg mapamondul. David Popovici a revenit în țară fără nicio medalie, nereușind să-și apere rezultatele la 100m și 200m liber, obținute anul trecut, la Budapesta. Sportivul nostru s-a situat pe locul 4 la 200m liber și pe 6 la 100m liber, rezultate care i-au dezamăgit pe mulți români.

Te invit să descoperi 10 lecții pentru copii, tineri și adulți transmise de David Popovici în declarația sa după încheierea campionatului de înot din Japonia:

 

1. Recunoștință pentru ceea ce primești

Chiar și în momentele dificile, sunt anumite lucruri pe care le primești, de care te bucuri, printre care susținerea și încrederea oamenilor. A-ți exprima recunoștința mai ales în momentele grele nu e un lucru ușor. Totuși, David Popovici reușește să facă acest lucru.

Iată cum și-a început el declarația: 

„În primul rând, aș vrea să le mulțumesc oamenilor care m-au susținut, care mă susțin, care au urmărit Campionatul Mondial. Am învățat acum cât de importantă e susținerea voastră, în vremuri și mai puțin bune, pentru că binele e în general celebrat la concursuri.” 

Chiar dacă sunt și mulți români care s-au arătat dezamăgiți, tânărul sportiv a ales să se concentreze pe a-și exprima recunoștința pentru cei care l-au susținut și îi sunt alături.

Citește și:

„Nu are cum să iasă ceva frumos dacă e presiune și rigiditate”. Sfaturile lui David Popovici pentru părinți

Ce medie are campionul la înot David Popovici la Bac. „E o medie muncită!”

2. Succesul se obține prin efort, nu prin magie

Știm că multe persoane caută rezultate mari și rapide, neavând răbdarea să investească timp și efort în construirea unor rezultate pe termen lung.

Înotătorul român știe că, în realitate, lucrurile nu stau deloc așa. El ține să le transmită generațiilor care vin în urma lui că rezultatele se obțin nu prin magie, ci prin antrenament și efort:

„E cea mai bună ocazie pentru mine acum să le transmit tinerilor și copiilor care mă urmăresc că nu există magie, există doar antrenament, efort constant pentru a-ți atinge țelul.”

 

3. Eșecul face parte din viață. De fapt, nu există eșec

Există mulți oameni perfecționiști care au așteptări ridicate de la ei înșiși și de la ceilalți oameni. Totuși, este ceva firesc și uman să nu reușești de fiecare dată, consideră David Popovici. Să remarcăm și faptul că el nu a folosit nici o singură dată cuvântul „eșec” în discursul lui, deoarece nu consideră că rezultatele sale reprezintă un eșec. Adevărul este că a obține locul 4 și locul 6 la un concurs mondial nu este un eșec. Iar a obține rezultate mai mici decât la concursul anterior este uman.

De altfel, oare există vreun om care a reușit de fiecare dată tot ce și-a propus?.. Desigur că nu, în ciuda dezamăgirii celor care vor să vadă doar rezultate excepționale sau care cred că presiunea, rușinarea și judecata pot motiva pe cineva.

„E complet normal și uman să nu-ți iasă întotdeauna. Chiar prefer să fiu un sportiv complet, care să știe să gestioneze suișurile și coborâșurile carierei imprevizibile pe care ți-o aduce sportul, prefer să fiu asta decât un robot care știe doar să câștige. Consider că aceste experiențe mă fac mai puternic”, a declarat înotătorul. Astfel, el este conștient că a fi uman presupune atât reușita, cât și nereușita. Și își asumă cu smerenie și cu curaj acest lucru.

Citește și:

Aware Parenting. Cele 10 principii ale parentingului conștient

Limbajul respingerii sau limbajul acceptării? 6 exemple cum poți reacționa când copilul refuză să facă ce îi ceri

4. Optimismul: Observă părțile bune în momentele grele

O abilitate extraordinară a campionilor este optimismul, a vedea partea plină a paharului, a vedea lucrurile bune atunci când realitatea pare să fie cea mai întunecată. David Popovici reușește să înțeleagă că a trecut printr-un an foarte greu, în care a terminat liceul, și privește rezultatele mai slabe decât în 2022 drept o oportunitate:

„A fost cel mai intens an din viața mea, de la recordul mondial, până la BAC, până la Fukuoka. A fost un an haotic, bizar, dar am izbutit. Cred că acum e o oportunitate foarte bună pentru mine să înțeleg curajul și asumarea.”

 

5. În orice situație, stă în puterea ta să faci alegeri

De multe ori, ni se pare că nu putem face alegeri, că alții fac alegeri pentru noi. Ne simțim forțați de împrejurări să reacționăm în momentele dificile din stări negative, cu gânduri negative, eventual lovind în încrederea în sine și în imaginea noastră despre sine.

Totuși, oricât de dramatică este o situație care ni se întâmplă, încă avem dreptul și poate chiar datoria de a alege cum ne raportăm la ceea ce ni se întâmplă. Da, nu mai putem alege să schimbăm un lucru care deja s-a întâmplat, dar putem alege cum să-l privim și ce să facem în continuare.

Iată perspectiva tânărului sportiv asupra acestui lucru:

„După cum văd eu lucrurile acum, am două variante. Prima: las ceea ce s-a întâmplat să mă demoralizeze și să mă țină în loc. Sau las ce s-a întâmplat să mă motiveze. Voi alege varianta a doua, bineînțeles. Iubesc ceea ce fac, ăsta e sportul, asta e lumea reală, nu am cum să câștig întotdeauna, îmi pare rău dacă vă așteptați la altceva.”

Citește și:

Oana Moraru, despre oamenii antiparenting, care se declară „realizați” chiar dacă „au mâncat ceva bătaie de la părinți”

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

6. Folosește rezultatele mai slabe pentru a crește motivația de a obține succesul

Da, niște rezultate mai slabe pot demotiva un om sau îl pot motiva, în funcție de cum alege persoana să le privească.

Ilustrăm perspectiva lui David Popovici reluăm un fragment din citatul de mai sus: „Las ceea ce s-a întâmplat să mă demoralizeze și să mă țină în loc. Sau las ce s-a întâmplat să mă motiveze. Voi alege varianta a doua, bineînțeles”.

El își întărește ideea spunând la finalul declarațiilor de presă: „Plec de la concursul ăsta cu ceva extraordinar de valoros, ceva ce am simțit și când am încheiat Jocurile Olimpice din Japonia. Sunt extrem de motivat, mă simt mai puternic ca niciodată.”

 

7. Preocupă-te cu asumare de ceea ce este în controlul tău

O altă lecție puternică este să ne preocupăm să acționăm în ariile care stau în controlul nostru. Asta deoarece foarte multe persoane consumă mult timp și energie cu gânduri, emoții, stres și chiar acțiuni în arii care nu stau deloc în controlul lor, simțind stres, frustrare, dezamăgire, suferință.

„Ține numai de mine cum reacționez când întâmpin obstacole în drumul meu. Doar asta pot controla. E un proces, iar eu sunt aici să învăț”, recunoaște cel mai bun înotător român.

Citește și:

Creierul plin cu rușine nu poate învăța. Gabor Maté: „Școlile îi rușinează pe copii, apoi se așteaptă ca ei să învețe”

Oana Moraru: „Nu vrem să fim iubiți pentru că suntem fetițe și băieței cuminți”

8. Nu renunța să-ți urmezi visurile și scopul

În general, copiii au visuri și scopuri. Doar că, în timp, poate sub influența părinților critici care nu au încredere în el, poate sub influența prietenilor sau a societății în general, majoritatea renunță la ele. Iar când ajung la maturitate, mulți oameni se simt goi pe dinăuntru, se simt ca niște roboței care fac ce li se cere, care îndeplinesc așteptările părinților, ale soților și soțiilor, dar care nu simt nicio bucurie în viața lor. Și nici nu-și mai aduc aminte care erau visurile lor…

David Popovici ne face atenți la acest pericol și le transmite tinerilor, printr-un citat, următorul sfat:

„Aș vrea să închei cu un citat al lui Earl Nightingale: «Nu renunța niciodată la visul tău doar pentru că îți va lua timp să-l atingi. Timpul trece oricum».”

 

9. Formulează-ți scopul și lucrează pentru atingerea lui

De multe ori, oamenii cam au idee ce ar vrea și în ce direcție le-ar plăcea să se îndrepte, însă fără să aibă claritate. În aceste condiții, de cele mai multe ori, scopurile nu se îndeplinesc. Pentru că primul pas către realizarea unui scop este formularea clară a acestuia, ceea ce este un proces și un efort în sine.

Iar David Popovici oferă dovada că are scopul clar formulat în mintea lui:

„Vreau să fiu din nou cel mai rapid înotător din lume, cel mai bun, pentru că mă simt mai puternic ca niciodată.”

Și că lucrează pentru atingerea acestui scop: „nu există magie, există doar antrenament, efort constant pentru a-ți atinge țelul”.

Citește și:

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Oana Moraru: „Toți copiii încrezători au simțit de mai multe ori refuzuri și respingeri”

10. O viață echilibrată: Ai grijă de toate aspectele vieții tale

Prin prisma deciziilor pe care le ia și a acțiunilor sale, observăm că David Popovici are o viață echilibrată, preocupându-se de mai multe aspecte importante ale vieții sale, fără să exagereze într-o direcție sau alta. Și, desigur, e foarte tentant să se preocupe mai mutl de sport, neglijând odihna și învățătura.

Doar că, în ciuda faptului că, anul trecut, a doborât recorduri mondiale la natație, tânărul a investit mult timp și efort, în ultimul an, în pregătirea pentru Bacalaureat. Deci, sportivul păstrează un echilibru între cariera sportivă și dezvoltarea personală și academică, intelectuală. A ales să intre la Facultatea de Psihologie, Universitatea București.

Totodată, deși este motivat și determinat după rezultatele din Japonia, sportivul este conștient că este obosit și că ceea de ce are nevoie acum este o pauză pentru refacerea fizică și psihică:

„Trebuie să iau o vacanță acum, să am grijă de corpul și de psihicul meu, dar abia aștept să mă întorc la antrenamente.”

Citește și:

Sărbătorește greșelile copilului tău. Dr. Shefali Tsabary spune cum să abordăm constructiv greșeala

“Folosim rușinea ca pe o tehnică de parenting”. Gabor Maté, despre Time-out și rușinea care traumatizează copiii

Din punctul meu de vedere, David Popovici are deja o mentalitate de campion, indiferent de rezultatele pe care le obține. El este conștient de eforturile și dedicarea pe care le presupune obținerea unor rezultate remarcabile și țintește pe termen lung, fără să se lase afectat de dezamăgirea unor oameni și fiind recunoscător pentru suportul pe care i-l oferă cei care îl susțin și îl admiră.

Discursul său este o inspirație nu doar pentru tânăra generație, ci pentru noi toți, copii, tineri și adulți deopotrivă. Nimănui nu ne strică o doză de optimism, smerenie și determinare în plus!

Felicitări, David Popovici! Ești un adevărat Campion!

 

Vizionează declarațiile făcute de David Popovici, în Salonul Oficial, la revenirea în țară de la Campionatele Mondiale de Natație din Japonia:

 

 

 

Sursa foto: Raed Krishan, Facebook David Popovici

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole