Gáspár György: Emoțiile nu se „controlează” și nu se „corectează”. Emoțiile se simt! Regula din 4 pași

Perioada (re)începerii școlii și a grădiniței este una marcată de diferite emoții pentru copii, precum și pentru părinți. În timp ce unii copii se bucură să revină în colectivitate și să cultive relații de prietenie, alții simt teamă, anxietate și o presiune de a se acomoda schimbărilor.

În acest context, cunoscutul psiholog Gáspár György ne vine în ajutor cu câteva precizări legate de emoții, precum și cu o regulă din 4 pași care să ne ajute să relaționăm în mod sănătos cu emoțiile noastre și ale copiilor noștri.

Gáspár György este psiholog clinician, psihoterapeut relațional, autor de cărți bestseller, președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și președintele Academiei Imago România.

Emoțiile nu se „controlează”. Emoțiile se simt!

În contextul legat de începerea grădiniței sau a școlii, „mai mult ca oricând, este necesar să le (re)amintim copiilor că emoțiile nu se „repară” și nici nu se „corectează’ sau „controlează”… Emoțiile se simt!”, scrie psihoterapeutul, într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, „bunăvoința de a simți ce ne transmite corpul este un mijloc natural de conectare cu sine, cu lumea din jur și cu tot ce numim viață”.

În continuare, Gáspár György formulează mesajul pe care este important să-l audă toți copiii:

„A simți = a trăi!”

Citește și:

Ce faci când te enervezi pe copil? 4 pași de la psihologul Gáspár György ca să-ți gestionezi furia

„Atât intruziunea, cât și neglijarea pot fi abuzive”. Gáspár György, despre două surse de suferință ale copiilor

Regula interacțiunii cu emoțiile

În ceea ce privește modul în care să-i învățăm pe copii să interacționeze cu emoțiile, psihologul spune:

„Regula este simplă: numește, simte, exprimă, alege:

  • Numește emoția – asta îți va aduce claritatea
  • Simte emoția – asta îți va lumina calea
  • Exprimă emoția – asta îți va oferi alinarea
  • Alege să creezi ceva – asta îți va crește încrederea”

Copiii nu trebuie să se simtă bine dacă simt emoții neplăcute

Potrivit lui Gáspár György, „nu le facem niciun favor pretinzând că ar trebui să se simtă bine, când ceea ce trăiesc este neplăcut”.

El susține că, atunci când au vârsta la care merg deja la grădiniță sau la școală, „nu mai este cazul să-i protejăm de emoțiile dificile. Este nevoie să-i ajutăm să știe că sunt mai mult decât ceea ce simt și mai capabili decât își imaginează”.

Cât despre calea descoperii de sine, aceasta „duce mereu prin tărâmul emoțiilor; pe care nu-l vor explora siguri. Deoarece fiecare bătaie a inimii lor este o confirmare a faptului că mama și tata le sunt alături”.

În loc să le spunem copiilor că nu „trebuie” să le fie frică sau să fie supărați, este mai util să-i învățăm să-și pună mâna pe inimă și să respire abdominal, ne sugerează specialistul citat.

În opinia acestuia, este important să prețuim emoțiile copiilor „și să le percepem drept cel mai intim mod de conectare în relația părinte-copil”.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Adultul nu trebuie să „repare” copilul, ci să se „vindece” pe sine

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

Cele 9 emoții care îi îmbolnăvesc pe copii. Cum îți ajuți copilul să le facă față

La finalul acestui articol cu sfaturi de la psihologul Gáspár György, vă urăm să aveți un proces de (re)acomodare ușoară la grădiniță sau școală! Și să folosiți emoțiile care apar în acest proces ca pe niște punți de conectare părinte-copil!

 

Dacă rezonezi cu abordarea psihologului Gáspár György și vrei să afli mai multe despre cărțile sale, iată mai multe informații:

 

„Copilul invizibil”

Nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim. Cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.

„Cartea îmbină perspicacitatea clinică și inteligența analitică, fiind o neprețuită sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale, dar mai ales pentru părinți. O recomand cu căldură”, spune Dr. Frank M. Dattilio, profesor asociat în Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină de la Harvard, specialist în terapie cognitiv-comportamentală.

 

„Suflete de sticlă. Traumele celor rătăciți în trecut”

În această carte, „psihologia științifică și narațiunea se iau de mână, pentru a descoperi o parte din sensul vieții. Am pornit la drum cu intenția să dezvălui lumii povestea a doi oameni: simțirile, gândurile, atitudinile, dialogurile, comportamentele, obiceiurile și destinul lor. Un „el“ și o „ea“, la fel ca noi toți – cu îndoieli și frici, cu amintiri dureroase și regrete care nu mai mor odată, cu pete pe suflet și măști care ascund traume. Apoi am realizat că, în narațiunea acestei cărți, am cuprins nenumărate povești auzite în cabinet, am dat voce durerii sfâșietoare și am aprins flacăra curajului și a asumării. Vei găsi în paginile cărții, o sumă de învățăminte. (…) O altă parte reprezintă concluzii ale cercetărilor făcute în ultima jumătate de secol, de oamenii de știință din zona psihologiei relaționale și a psihogenealogiei”, spune autorul despre această carte.

 

„Mindfulness urban. Exerciții de curaj, compasiune și conectare”

Suntem oameni și avem nevoie de un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță, în care să ne refugiem pentru scurt timp, ca mai apoi, ghidați de curaj, compasiune și conectare, să revenim în lumea exterioară pentru a ne trăi viețile din plin. Această carte te poate ajuta să descoperi că dincolo de emoții, gânduri și provocările vieții nu se află sfârșitul lumii, ci chiar începutul ei.

Starea de prezență conștientă ne ajută să vedem ceea ce este invizibil – durerea noastră. Iar când îți vezi durerea, este greu să mai fugi de tine. Atunci începe vindecarea și pornești pe calea care te duce spre adevărata pace interioară.

Cartea este un ghid – personal și practic în același timp – pentru a ne îmbrățișa temerile, îngrijorările și durerea. Astfel, purtați de starea de prezență conștientă, ajungem la Sinele nostru real.

 

„Revoluția iubirii. O altfel de poveste despre atașament și relații”

„Cartea este o pledoarie pentru reciprocitate, autorul folosind teorii explicative și date științifice, experiențe personale – dând cărții nuanțe convingătoare preluate din capitalul relațional personal – amintind mereu nevoia de a lupta pentru construirea și menținerea unei vieți sănătoase de relație. (…) Gaspar Gyorgy a ales iubirea, cea mai delicata, misterioasă, complicată și dificilă realitate a domeniului relațiilor. El se definește ca fiind un „reparator”, doritor de a evalua, verifica și ajusta relațiile, cerând în psihoterapia de cuplu pe care o practică luciditate și dorința de schimbare spre bine. Cartea lui este dedicată celor care ajung să creadă/știe că o relație trebuie cultivată cu multă grijă pentru că altfel, asemenea unei plante, ea se usucă și piere”, spune despre această carte Aurora Liiceanu, doctor in psihologie și autoare a volumului „Ea și El. Biografia unei relații”.

 

Sursa foto: Facebook Gáspár György

 

Îți dorești să îți ajuți copilul în momentele în care se confruntă cu emoții dificile? Abonează-te la newsletterul nostru și primește un scurt ghid pdf cu o strategie din 5 pași care te va ajuta să-ți ghidezi copilul în momentele în care simte emoții dificile:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole