Dr. Mihai Craiu, despre tratarea gripei, între abordarea „fanatică” și „lasă că merge și așa”

Abordarea „fanatică” a unei probleme de sănătate sau de prevenție a bolii este la fel de greșită ca și varianta mioritică cu „lasă că merge și așa”, consideră Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu – Rusescu” din Capitală.

„Cel mai tare mă indispun fanaticii. Cei care afirmă fără să clipească „trebuie să mănânci zilnic X aliment” sau „este absolut interzis să mănânci vreodată Y aliment”, sau „este obligatoriu să faci analiza aceasta înainte de tratamentul Z”…”, scrie acesta, într-o postare pe contul de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

El își afirmă îngrijorarea în legătură cu abordările la extreme în privința problemelor de sănătate:

„Mă îngrijorează acest mod de abordare, tot mai frecventă, în comunicarea românească.
Fie că vine de la influenceri sau bloggeri fără studii medicale, fie că vine de la doctorul X, cu reputație sau vechime în profesie, abordarea „fanatică” a unei probleme de sănătate sau de prevenție a bolii este la fel de greșită ca și varianta mioritică cu „lasă că merge și așa”.”

Potrivit medicului pediatru, „cu siguranță fiecare copil este diferit” și „fiecare poate reacționa într-un fel anume la o intervenție terapeutică sau profilactică”.

Citește și:

Val de îmbolnăviri cu febră și tuse. Dr. Mihai Craiu spune când să mergi cu copilul la spital

Copilul tușește? Dr. Mihai Craiu prezintă lista medicamentelor de tuse periculoase pentru copii

Idei greșite despre tratarea gripei

Mihai Craiu amintește câteva idei greșite despre tratarea gripei: „Zic diverși „gripa se tratează preventiv cu antibiotice, ca să nu apară suprainfecții bacteriene”… Alții spun „nu se administrează niciodată medicație specifică în gripă, deoarece trece singură, ca toate răcelile”… Iar unii afirmă vehement „doar cu antivirale poate fi vindecat copilul dumneavoastră”…”

„Aceste afirmații sunt eronate, dacă le aplicăm în toate scenariile posibile de gripă la copil”, subliniază medicul pediatru.

Potrivit acestuia, ar exista unii copii care dezvoltă o suprainfecție bacteriană ca o complicație a gripei. Este vorba de aproximativ un sfert din virozele respiratorii la copil care ar putea evolua către suprainfecții respiratorii bacteriene, mai ales atunci când copilul bolnav este fragil, prematur, cu probleme de sănătate sau de alimentație.

„Dar asta nu înseamnă că administrăm „preventiv” antibiotice unui copil cu gripă. Vom trata inutil și cu efecte adverse 75% din cei diagnosticați”, avertizează Mihai Craiu.

El precizează că gripa este o afecțiune severă și are nevoie de tratament, odată ce s-a instaurat. „Nu putem aștepta să treacă singură, în special la grupa de copii cu risc crescut”.

Citește și:

Când să NU duci copilul la școală. Reguli de la Ministerul Sănătății, în sezonul virozelor

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Cum se administrează corect antiviralele în cazul gripei

Conform specialistului citat, nu putem administra antivirale specifice oricând. Apropos, nu sunt „antivirale” diversele poțiuni sau decocturi magice, promovate asiduu de către diverși șarlatani care afirmă, foarte zgomotos, că „toate cazurile de gripă” se vor vindeca dacă bem, înghițim sau inhalăm … ceva „special”, eventual vândut pe bani mulți”, atrage atenția acesta.

Mihai Craiu spune că, în caz de gripă, „antiviralul autorizat pentru uz uman (oseltamivir/Tamiflu) se poate administra doar la începutul bolii. În primele zile de boală, sau ca profilaxie, după contactul semnificativ cu un bolnav ce are gripă dovedită. Acest medicament nu va avea nici un efect asupra evoluției prelungite sau asupra complicațiilor bolii apărute la mai mult de o săptămână de la debutul gripei”.

Asta se întâmplă deoarece „oseltamivirul nu face minuni, ci doar previne răspândirea virusului în organism. Acest mecanism de prevenție funcționează doar în primele 2-3 zile de la debut. Cât mai repede cu atât mai eficace”.

Citește și:

De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

Avem doar un interval redus de oportunitate: oseltamivirul blochează neuraminidaza. În continuare, Mihai Craiu oferă explicații în privința funcționării medicamentului antiviral:

„Neuraminidaza funcționează ca o foarfecă, ce taie legătura dintre copiile virale (produse de virusul gripal în interiorul celulei infectate și scoase la suprafața acesteia, ca niște ciuperci apărute după ploaie) și celula respectivă a mucoasei căilor aeriene.

Dacă nu blocăm această foarfecă, prin folosirea unui super-glue, virusul gripal se împrăștie în organism. Tamiflu este un blocant de neuraminidază care funcționează ca un lipici foarte puternic, legându-se doar de această enzimă, în mod specific. Dacă nu blocăm foarfeca, de pe suprafața fiecărei celule infectate cu virusul gripal se vor despride muuuulte copii ale acestui virus. Iar aceste copii se vor răspândi la restul celulelor sănătoase, deturnându-le funcția lor obișnuită de protecție a căilor aeriene, către producția de copii ale virusului gripal.

Cu cât acționăm mai repede cu bidineaua de lipici, cu atât vor pleca mai puține virusuri către restul celulelor sănătoase. Iar celulele bolnave vor muri și vor fi „reciclate” de către mecanismul de apărare al organismului, prin niște celule numite macrofage. Lipiciul funcționează DOAR până nu au plecat la plimbare enorm de multe copii ale virusului gripal. După 5 sau 7 zile este prea târziu…”

Citește și:

Care sunt nevoile copilului. Gáspár György prezintă 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului

Simptomele bronșiolitei. Cum deosebești bronșiolita de o simplă răceală

3 mesaje pentru susținerea sănătății în sezonul gripal, de la Dr. Mihai Craiu:

1. Niciun copil nu va reacționa mereu la fel la boală și nu toți copiii vor putea fi tratați cu aceleași medicamente.

2. În ce privește gripa este mai ușor să o prevenim decât să o tratăm.

3. Dacă gripa este dovedită, tratamentul cu antivirale nu funcționează oricând, ci numai la începutul bolii.

„Să fiți sănătoși!”, este urarea cu care Dr. Mihai Craiu își încheie postarea pe Facebook.

Citește și:

Cum emoțiile pot afecta sănătatea. 4 sfaturi de la psiholog pentru a face față somatizării

Dr. Mihai Craiu: Fără „fever fobia”, vă rog frumos. Nu ajută nici copilul și nici medicul

Dr. Mihai Craiu: Un gest simplu pe care îl facem în toaletă ne supune unui mare risc de îmbolnăvire. Pericolul e mai mare pentru copii!

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Captură video YouTube Lucian Mindruta

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole