La Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a câștigat medalia de aur la proba de 200 metri liber, și pe cea de bronz la proba 100 metri liber, fiind primul bărbat campion olimpic la înot din România.
David Popovici este un sportiv excepțional, cu o mentalitate de învingător, însă unul croit nu după principiile parentingului condiționat, ci după cele ale parentingului necondiționat.
Atenție, multe persoane confundă stilul de parenting necondiționat cu stilul de parenting permisiv, acestea două reprezentând, totuși, stiluri foarte diferite de educație a copiilor de către părinți.
Pe de o parte, avem la o extremă stilul de parenting autoritar, în care părintele se situează pe o poziție de superioritate formală în raport cu copilul și folosește autoritatea pentru a-l obliga pe cel mic să facă ce vrea părintele. Stilul de parenting autoritar a fost practicat pe scară largă de generațiile de dinaintea noastră, chiar și de părinții noștri, în majoritatea cazurilor.
În acest stil de parenting, părintele consideră că fiul sau fiica sa este obligat să facă ce îi cere, iar atunci când copilul refuză, părintele aplică metode de a-l obliga, precum: amenințările, pedepsele, criticile, rușinarea, umilirea, violența emoțională și fizică, provocarea, manipularea din poziția de putere a rolului de părinte.
Pe de altă parte, avem stilul de parenting permisiv, care a apărut ca o revoltă la parentingul autoritar, însă care s-a dus în extrema în care copilul este pus pe piedestal, într-o poziție de superioritate, fiind privat de ghidarea adultă de care nevoie pentru a se dezvolta sănătos. Mai multe despre stilul de parenting permisiv poți citi în acest articol.
Citește și:
Ce este și ce nu este parentingul permisiv. 11 lucruri pe care le fac părinții permisivi
5 lucruri pe care le fac părinții care își iubesc necondiționat copiii
Ce este parentingul condiționat
Parentingul autoritar este un stil de parenting condiționat, deoarece copilul trebuie să facă anumite lucruri, să se comporte în modul cerut de părinte, să simtă și să gândească așa cum îi cere părintele ca să primească iubirea și atenția părintelui. Iar atunci când copilul nu se supune cerințelor părintelui și când nu îi confirmă așteptările, copilul este pedepsit explicit sau implicit, prin retragerea iubirii, tăcere, respingere etc.
Cu alte cuvinte, știm că este vorba despre parenting condiționat atunci când părintele își acceptă copilul și îi acordă iubire și atenție doar atunci când cel mic îndeplinește anumite condiții (de rezultate, de comportament, de gândire, simțire etc.).
În parentingul condiționat, părinții folosesc fie metoda de motivare negativă (prin inducerea fricii de pedeapsă, de privarea de ceva dorit etc.), fie metoda de motivare pozitivă (prin oferirea unei recompense pentru un rezultat sau comportament dorit).
Deși la prima vedere, metoda recompensei pare mai bună, în esență efectul asupra motivației copilului este același: îi erodează motivația intrinsecă, motivația sa interioară, formând o persoană care trebuie motivată din exterior, cu stimulente, pentru a realiza ceva.
Citește și:
Lecția pe care o învață un copil atunci când este pedepsit. Ce spune Alfie Kohn, autorul bestsellerului „Parenting necondiționat”
9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]
Exemple de parenting condiționat:
- Părintele ceartă copilul pentru că a primit o notă mică la școală sau la examen
- Părintele îi promite copilului că îi cumpără cel mai nou model de telefon dacă reușește să intre la un anumit liceu bun
- Copilul a mințit că nu a stat pe telefon, iar când părintele descoperă cât timp a stat de fapt, nu vorbește cu el câteva ore
- “Dacă nu încetezi chiar acum să faci asta, nu te mai iubesc”
- “Trebuie să iei note bune ca să-ți meriți mâncarea”
Parentingul necondiționat
Primul specialist care a vorbit despre parentingul necondiționat este Alfie Kohn, în cartea sa “Parenting necondiționat”, în care descrie cum poate fi făcută schimbarea de la pedepse și recompense la iubire, înțelegere și motivație intrinsecă.
Stilul de parenting necondiționat urmărește, în esență, să-i transmită copilului că este iubit, înțeles și acceptat în orice moment și în orice situație, orice ar face, orice ar gândi sau ar simți.
De asemenea, părinții care aplică principiile acestui stil de parenting pun accent pe valoarea intrinsecă a copilului și au încredere în copil că face alegeri bune și că face tot ce-i stă în putință în fiecare moment al vieții lui. Acești părinți nu-l judecă pe copil după comportamentul său, având încredere că în spatele unui comportament problematic se ascunde o problemă reală care trebuie rezolvată prin discuție și conectare cu copilul.
Un alt aspect important al parentingului necondiționat este absența presiunii pe rezultate, a comparației cu alți copii și, deci, a presiunii generată de concurența cu cei din jur.
Citește și:
Cum să acceptăm necondiționat copilul. Sfaturi de la psiholog
„Aici greșesc incredibil de mulți părinți!” Ce spune tatăl lui David Popovici despre felul în care a fost crescut campionul olimpic
5 principii de parenting necondiționat pe care le-au aplicat părinții lui David Popovici
David Popovici are 19 ani, reprezentând generația de copii care devin tineri adulți, despre care mulți români susțin că este o generație pierdută, fără rușine și fără respect.
Totuși, iată că și această generație are campioni: David este un exemplu excelent! Și nu ar fi devenit campion olimpic dacă nu ar fi avut parte de educația pe care a primit-o de la părinții lui.
Te invit să vedem care sunt 5 principii de parenting necondiționat în spiritul cărora părinții lui David Popovici și-au educat fiul:
1. Fără presiune pe rezultate
Tatăl lui David, Mihai Popovici, a relatat că una dintre primele decizii pe care le-au luat el și soția lui a fost excluderea presiunii și menținerea atitudinii lui David de a merge de plăcere la bazin.
„Dacă mă gândesc acum primele condiții pe care le-am creat au fost în momentul în care am decis că nu va exista contextul de presiune. David mergea de plăcere la bazin. Nu pentru noi, ci pentru că vrea el. I-am întreținut foarte tare starea asta, nu l-am întrebat niciodată pe ce loc a ieșit, sau va ieși, ce a făcut sau ce va face”, a povestit Mihai Popovici, într-un interviu pentru revista Sport în România.
Tatăl campionului spune că mulți părinți greșesc punând presiune pe copiii lor în moduri directe sau indirecte, demotivându-i.
Citește și:
Mic dejun de campion olimpic. Părinții au dezvăluit ce mănâncă David Popovici: „Este o sursă excelentă de proteine”
„Nu există magie, există doar antrenament și efort constant.” 10 lecții de la David Popovici într-un discurs de 3 minute
La felul de a fi al lui David Popovici, cel mai probabil, dacă părinții ar fi început să pună presiune pe el, ar fi renunțat, deoarece motivația nu ar fi venit din interior.
Ce nu știu multe persoane despre David este că, până la un punct, nu a fost deloc un sportiv harnic și muncitor, dimpotrivă. Antrenorii lui din acea perioadă spun că era un copil neastâmpărat și glumeț, care se plictisea repede, mai ales când avea de înotat distanțe lungi. Se oprea și se juca cu ochelarii, vroia la toaletă, spunea că-l doare capul, umărul sau burta.
„Eu cred că talentul poate dispărea. Să vă spun o scurtă poveste despre mine: pe când aveam 9, 10 ani, eram foarte bun în proba de spate, doboram recordurile naționale pe bandă, iar asta fără niciun antrenament! Pur și simplu, mă jucam. Ca să nu mă antrenez, mergeam la bazin doar să sar în apă, iar apoi să spun că mă doare burta pentru a pleca acasă. Deci, nu mă antrenam, dar apoi, în timpul curselor, îmi spulberam rivalii. Da! Asta a fost talent. Dar a ținut până la 12, 13 ani. Apoi, n-a mai mers așa. A trebuit să încep să muncesc din greu și să nu mă mai dau accidentat ca să fentez antrenamentele“, a povestit David Popovici.
În consecință, David și-a găsit singur motivația și a ales să investească eforturile în performanță și în visul său de a fi campion olimpic.
Citește și:
„Nu are cum să iasă ceva frumos dacă e presiune și rigiditate”. Sfaturile lui David Popovici pentru părinți
Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György
2. Fără pedepse, critici și altă motivație exterioară negativă
Indiferent de rezultatele obținute în bazin, de timpii obținuți, de locul pe care a ieșit la un concurs sau altul, părinții lui David Popovici nu l-au certat, nu l-au criticat, nu l-au pedepsit. În schimb, i-au fost alături și i-au întreținut motivația intrinsecă.
3. Fără recompense, fără motivație exterioară pozitivă
Pe de altă parte, părinții sportivului nici nu au încercat să-l mituiască, pentru a-l motiva prin recompense pentru rezultatele pe care le obține. Nu i-au oferit telefoane sau mașini scumpe. Poate că acest lucru a contribuit la faptul că, în prezent, David Popovici este o persoană foarte modestă.
Citește și:
Un părinte atent la nevoile copilului. Ce înseamnă attachment parenting
Oana Moraru, despre oamenii antiparenting, care se declară „realizați” chiar dacă „au mâncat ceva bătaie de la părinți”
4. Încredere în copil și în alegerile lui
Un alt lucru esențial pe care îl fac părinții campionului la natație este să aibă încredere în fiul lor și în faptul că el face tot ce poate.
“Cu cât sportivul este mai mic, cu atât manifestările părinților sunt mai vizibile în tribună. Dintotdeauna nu ne-am agitat cine știe ce, știam că el va face tot ce poate să facă și n-am înțeles niciodată cum am putea să-l facem să înoate mai repede dacă am urla ca apucații în tribună. Nu ar ajuta la absolut nimic”, a spus Mihai Popovici.
În esență, această încredere în copil, în capacitatea lui de a gândi pentru el însuși, de a evalua lucrurile, de a lua decizii bune îi ajută pe părinți să nu pună presiune pe el. Acești părinți au încredere în calitățile, abilitățile, talentul, efortul și alegerile copilului lor. Și, astfel, și copilul dobândește această încredere în sine.
Citește și:
Coaching emoțional în parenting. Psihologul Gáspár György prezintă o soluție eficientă din 5 pași
Formula simplă a parentingului de la educatorul parental australian Michael Grose
5. Iubire și susținere necondiționate
Observând evoluția fiului lor, Georgeta și Mihai Popovici l-au susținut și i-au fost alături la fiecare pas al carierei sale, cu tot ce avea nevoie. Mama lui David a urmat un curs de ofițer control doping, pentru a-și feri copilul de pericolul de a consuma orice aliment care ar putea conține substanțe interzise.
De asemenea, părinții lui David au învățat mult despre alimentație și se trezesc cu rândul dimineața devreme pentru a-i pregăti fiului lor micul dejun și pentru a i-l duce în pat, la ora 4:30 sau la 5:30.
Un obicei pe care îl aveau după fiecare concurs era să meargă cu Davdi să mănânce o anumită prăjitură care îi plăcea, și asta indiferent de rezultatul obținut.
De aceea, de fiecare dată când are ocazia, David Popovici le mulțumește părinților pentru susținerea pe care i-o oferă necondiționat.
Citește și:
Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György
Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă
Iată cum principiile parentingului necondiționat au stat la baza formării acestui sportiv performant, matur și inteligent. Indiferent de vârsta copiilor noștri, și noi putem aplica aceste principii în educația copiilor noștri, pentru a le stimula motivația intrinsecă și pentru a construi relații durabile și de încredere cu ei!
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Raed Krishan, Facebook David Popovici