Introducerea unei noi burse, bursa de reziliență, este una dintre noutățile în ceea ce privește acordarea burselor pentru elevi, începând cu anul școlar 2024-2025. Modificările au fost anunțate astăzi, de ministrul Educației, Ligia Deca, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Educației.
Potrivit ministrului, modificările privind bursele elevilor au fost făcute în urma feedback-ului primit din sistemul educațional și de la societatea civilă și partenerii sociali.
„În urma feedback-ului primit atât din sistem, cât și din societatea civilă și de la partenerii sociali după aplicarea metodologiei în acest an școlar, am considerat necesar să facem anumite ajustări privind acordarea burselor pentru elevii din școlile din România. Aceste modificări despre care vorbim astăzi și pe care le lansăm în consultare publică se vor acorda începând cu anul școlar viitor, 2024-2025”, a declarat Ligia Deca.
Potrivit acesteia, în prezent, elevii primesc următoarele categorii de burse:
- Bursă de excelență de nivel I și II
- Bursă de merit
- Bursă socială
- Bursă tehnologică
- Bursă pentru participarea școlară a mamelor minore
Ligia Deca a precizat că aceste categorii de burse se vor regăsi în continuare.
Citește și:
Profesorul Radu Gologan: Bacalaureatul nostru este învechit și nu verifică competențele unui elev de 18 ani
Creierul plin cu rușine nu poate învăța. Gabor Maté: „Școlile îi rușinează pe copii, apoi se așteaptă ca ei să învețe”
Bursa de reziliență: 300 lei/lună
Pe lângă acestea, urmează să fie introdusă și bursa de reziliență, cu scopul de a motiva elevii cu rezultate medii să facă progrese la învățătură.
„Toate aceste categorii se vor regăsi în Legea învățământului preuniversitar. Practic, odată cu noua lege, am triplat numărul de beneficiari de burse din școlile din România.
Ministrul Educației oferă mai multe detalii despre noul tip de bursă: „Ordonanţa despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă – bursa de reziliență. Scopul acestei burse este de a motiva și elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze. (…) Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală 7 și se află în primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor. De bursa de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul așa numitei „Școli din spital” sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari introdusă acum la bursa de reziliență și bursa socială”.
Pentru bursa de reziliență în cazul elevilor claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, iar pentru elevii de clasa a IX-a se va lua în calcul media de admitere la liceu.
Citește și:
Majoritatea medicamentelor pentru răceală și gripă conțin o substanță periculoasă! Dr. Sandra Alexiu: Risc de afectări cerebrale
O asociație a elevilor cere eliminarea examenului de Bacalaureat
Se modifică bursa de merit
O altă modificare se referă la bursa de merit, care se va acorda, conform proiectului legislativ, elevilor cu medii anuale de la 9,50 în sus.
„Bursele de merit se acordă în continuare și elevilor care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, Premiul I la etapele naționale ale concursurilor sau competițiilor școlare sau extrașcolare recunoscute sau finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educației și elevilor care au obținut medalia de aur sau locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice sau la probele olimpice. Bursa de merit va avea același cuantum ca și până acum de 450 lei pe lună”, a explicat Ligia Deca.
Potrivit acesteia, bursele de merit și de reziliență cumulate se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământul profesional și dual: „Se menține măsura acordării burselor pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase”.
Conform ministrului, doar în cazul în care la nivelul unei clase bursele de merit și de reziliență cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30%.
Citește și:
Ești părinte singur? Ce trebuie să conțină dosarul pentru bursa monoparentală de 300 lei
Absolventă de 10, despre Bacalaureat: „Societatea a creat în jurul lui o bulă de stres care pune presiune pe tine la fiecare pas”
Burse condiționate de nota la purtare
Bursa de excelență, de merit, de reziliență și bursa tehnologică se acordă doar elevilor cu media 10 la purtare sau calificativul „Foarte bine” la sfârșitul anului școlar anterior.
„Am prevăzut explicit că, în situația în care elevii acumulează zece sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu mai primesc bursa de excelență, reziliență sau merit, socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, în luna respectivă”, a precizat Ligia Deca.
„Am crescut de la 18 ani la 30 de ani limita de vârstă pentru acordarea burselor sociale pentru elevii din Programul „A doua șansă” sau de la formele de învățământ cu frecvență redusă neangajați pe piața muncii”, a mai spus ministrul Educației, Ligia Deca.
Citește și:
Când să NU duci copilul la școală. Reguli de la Ministerul Sănătății, în sezonul virozelor
16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor
Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru
Vizionează înregistrarea conferinței de presă susținute, astăzi, de ministrul Educației, Ligia Deca:
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Captură video Facebook Ministerul Educației – România