Ce e mai greu: să stai acasă cu copilul sau să mergi la serviciu? Vezi ce spun psihologii

Unii bărbați ale căror soții se află în concediul de creștere a copilului consideră că femeia nu face mare lucru, că stă acasă și se relaxează.

Și mai mulți sunt soții care, deși recunosc că soția lor are multe lucruri de făcut în timpul zilei când stă acasă cu copilul sau cu copiii, sunt convinși că femeia are o activitate cu mult mai ușoară decât ce face el la serviciu.

Și de aici apar numeroase tensiuni între partenerii de cuplu, care automat îi afectează și pe cei mici.

Pe de o parte, soția are nevoie de o pauză, de ajutor sau cel puțin de înțelegere. Iar pe de altă parte, soțul se așteaptă să fie apreciat într-o măsură mai mare decât până acum, deoarece el continuă să lucreze și cea mai mare parte din salariul său se duce pe cheltuielile familiei. Ambii așteaptă mai multă apreciere și mai multă înțelegere și interesele lor întră în conflict.

Psihologul rus specializat în psihologia familiei Pavel Zygmantovich a făcut o analiză la rece a stării psihologice a femeii aflate în concediul de creștere a copilului. Această analiză este cu atât mai valoroasă cu cât vine din partea unui bărbat care gândește în primul rând din poziția soțului, însă care a fost dispus să înțeleagă și ce se petrece în mintea și în sufletul femeii.

Citește și:

3 soluții pentru mame când bebe se trezește noaptea. Tu din ce categorie faci parte?

9 arome care te ajută să fii o mamă relaxată. Soluții de la specialiștii în aromoterapie

Potrivit psihologului citat, perioada concediului de creștere a copilului este o încercare cu mult mai grea decât serviciul. Și asta cel puțin din 5 cauze:

1. Nu poți controla nimic

Pentru a fi fericiți, oamenii au nevoie să simtă că dețin controlul asupra vieții lor. Controlul asupra propriei vieți influențează în mod direct sănătatea, fericirea și succesul în viață al persoanei. Controlul, în accepțiunea specialistului citat, înseamnă să iei propriile decizii și să le urmezi.

Însă o femeie care stă acasă cu copilul sau cu copiii are prea puține posibilități în care poate lua propriile decizii și mai ales să le poată urmă. De exemplu, mama și-a propus ca, în timp ce bebelușul doarme la prânz, să facă niște abdomene.

Însă, surpriză! cel mic nu vrea să doarmă, în ciuda faptului că a fost plimbat și a mâncat bine. Iar să facă ceva pentru ea în timp ce copilul nu doarme este aproape exclus, cu excepția urgențelor, și asta deseori printre manifestările de protest ale celui mic.

Aceste momente sunt de nenumărate ori mai multe în viața mamei care stă acasă cu copilul decât în viața unui bărbat care lucrează. Și este un lucru extrem de solicitant.

Citește și:

10 lucruri învățate alături de copilul meu în 10 ani de când sunt mamă

Cum să încetezi să mai țipi la copil. Sfaturi de la psiholog

2. Nu vezi niciun rezultat al muncii tale

La serviciu, vezi imediat rezultatele muncii tale: un contract încheiat, un articol publicat, o vânzare făcută, un traseu parcurs, o casă construită etc. Iar acasă – nimic. Femeia a spălat vasele, iar peste o oră chiuveta este plină din nou cu vase murdare. A spălat pe jos, dar în câteva minute copiii au vărsat din nou lapte și au lipit plastilină. Nu se vede niciun rezultat al muncii tale.

Mai mult decât atât, deseori, femeia nici măcar nu poate duce o activitate la bun sfârșit, ceea ce naște frustrări. A scos rufele din mașina de spălat, nu a apucat să le scoată afară la uscat că trebuie să schimbe scutecul celui mic. A schimbat scutecul și, în timp ce se îndreaptă spre ligheanul cu rufe ude, copilul vrea să mănânce. După masă, desigur că vrea să se joace și nu-l poți refuza. Iar hainele ude rămân cu orele în lighean…

Atunci când nu vedem rezultatul muncii noastre, se întâmplă ceva mai grav decât o simplă nemulțumire. Organismul nostru nu primește nicio recompensă pentru munca pe care o face, ceea ce scade motivația de a face acele activități. Dar ce mai contează? Despre ce motivație poate fi vorba când, vrei, nu vrei, trebuie să faci aceleași lucruri în fiecare zi?

Din păcate, această situație naște frustrări mari și poate contribui la apariția depresiei.

Citește și:

8 semne ale unei relații bune tată-fiică

Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la părinții lui

3. La serviciu ai parte de aprecieri, nu și acasă

Când copiii sunt mai mari, există momente când își manifestă recunoștința față de mama lor. Însă, pot la fel de bine să nu și-o manifeste.

Iar din partea unui bebeluș nici nu te poți aștepta la asemenea manifestări. Orice persoană are nevoie de recunoștință, de aprecieri. În lipsa lor, dispare și motivația de a mai face ceva în continuare.

Lucrurile se agravează atunci când soțul nu conștientizează faptul că femeii care stă acasă cu copiii trebuie să-i arate de aproximativ 3 ori mai multă recunoștință și aprecieri decât în mod obișnuit. Lipsa aprecierilor creează condiții în plus pentru apariția depresiei.

Citește și:

Și tații au depresie postnatală. Un studiu pilot relevă 30% dintre tați cu depresie postpartum

Principiul celor 5 secunde de tăcere. Cum să spui cuvintele potrivite în situații delicate

4. Programul de lucru al mamei: peste 12 ore pe zi

Concediul de creștere a copilului nu presupune doar să te joci cu copilul și să dormi. Implică și toate treburile casnice: pregătirea meselor, curățenia, spălatul etc.

Pe lângă acestea, implică și trezitul în timpul nopții, deoarece bărbatul trebuie să se trezească devreme pentru a merge la serviciu și pentru el e mai important să-și facă somnul.

Așa se ajunge ca ziua de muncă a mamei care stă acasă cu copilul să fie cu mult mai lungă decât ziua de muncă a soțului ei.

 

5. Mai puțină comunicare și susținere

O femeie aflată în concediu de creștere a copilului comunică puțin cu alți adulți. Chiar dacă poate părea că are un cerc mare de prietene, mămici de la locul de joacă pentru copii, în realitate, după naștere, femeia iese total din cercul de oameni cu care comunica anterior.

La început, îi ia timp să se adapteze la noul context, iar apoi constată că în noul cerc de persoane cu care comunică nu găsește același tip de comunicare cu care era obișnuită. Astfel, aparent, are parte de multă comunicare, însă calitatea acesteia lasă mult de dorit.

Citește și:

Oana Moraru: Pare misticism să transformi relația copilului cu lumea doar lucrând cu tine. Dar funcționează de fiecare dată

Formula simplă a parentingului de la educatorul parental australian Michael Grose

Acestea sunt cele 5 mari diferențe între modul de viață al mamei care stă acasă cu copilul și cel al tatălui care merge la serviciu.

Psihologul citat nu se limitează doar la a descrie problema, ci vine și cu niște soluții pentru tați:

Potrivit lui Pavel Zygmantovich, bărbații trebuie să știe faptul că această perioadă este o încercare grea pentru toți. Chiar și simpla conștientizare a acestui lucru îl va ajuta să aibă o atitudine adecvată față de toate dificultățile acestei perioade.

De asemenea, tații sunt sfătuiți să ușureze cât mai mult viața soțiilor lor. Așa cum bărbatul dorește să se relaxeze după o zi de muncă, la fel și femeia dorește să se relaxeze. Ar fi corect ca ambii părinți să aibă o zi lungă de muncă, în care fiecare face cât mai multe lucruri. Asta înseamnă să fii părinte.

Este important ca tații să țină minte că, în această perioadă, femeia are nevoie în mod special de aprecieri și de susținere și să i le ofere într-o măsură cât mai mare.

Este nevoie ca tații să le ofere mamelor regulat câte o zi liberă, pentru ca acestea să poată decide asupra timpului lor liber: să iasă cu prietenele, să se plimbe prin parc sau să meargă la cumpărături.

Citește și:

Cercetătorii prezintă cele 5 lucruri pe care le fac părinții buni care cresc copii echilibrați

„Te accept pe tine, nu și comportamentul tău”. De ce nu funcționează această abordare [VIDEO]

Care sunt nevoile copilului. Gáspár György prezintă 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Sursa foto: Gustavo Fring, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,735FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole