Concediu de creștere copil netransferabil de 2 luni pentru tați. Vezi modificările aprobate de Guvern

Dacă până în prezent concediul minim de creștere copil netransferabil pe care trebuiau să-l ia tații era de o lună, de acum încolo va fi de două luni. Modificarea a fost aprobată în Ședința de Guvern de marți.

În marea majoritate a cazurilor, mamele sunt cele care aleg să intre în concediul de creștere a copilului. Totuși, și tații au acest drept legal și unii dintre ei îl și exercită. Modificarea aprobată de Executiv se referă la acel părinte care nu a solicitat inițial concediul de creștere copil care poate fi atât tatăl, cât și mama, după caz.

„Perioada netransferabilă de concediu pentru creșterea copilului în cazul părintelui care nu a solicitat inițial acest drept a fost majorată de la cel puțin o lună la cel puțin două luni din perioada totală a concediului, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile legale”, scru reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, într-un comunicat de presă.

Noile reglementări privind majorarea de la o lună la două luni a perioadei netransferabile între părinți se aplică atât pentru cererile depuse începând cu 1 ianuarie 2023, cât și pentru cele depuse anterior și nesoluționate până la această dată, precizează cei de la Ministerul Muncii.

Potrivit acestora, modificarea legislativă „privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost modificată și completată de Guvern, pentru repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între părinți”.

Citește și:

Indemnizația de creștere copil, cu 50% mai mare dacă ai gemeni sau dacă naști în concediul de creștere copil

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

Guvernul a adus, marți, mai multe modificări legislației privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care vizează:

  • Repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei
  • Asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a femeilor
  • Creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept

Ordonanța de urgență aprobată de Executiv transpune integral în legislația națională Directiva Europeană 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE.

Aceasta introduce standarde minime în întreaga Uniune Europeană privind concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul îngrijitorilor.

Iată care sunt principalele modificări și completări aduse OUG nr. 111/2010 de noul act normativ:

1. Extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creșterea copilului în cazul părintelui care nu a solicitat inițial acest drept, de la cel puțin 1 lună la cel puțin 2 luni din perioada totală a concediului, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile legale.

2. Majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în decursul unui an calendaristic, în perioada concediului pentru creșterea copilului, de la 5 la 8 indemnizații pentru creșterea copilului în cuantum minim, respectiv de la 6.500 lei la 10.512 lei.

3. Recalcularea indemnizației pentru creșterea copilului în cazul obținerii unor venituri suplimentare, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. Pentru a face această modificare, sunt necesare dovezi precum hotărâri judecătorești, adeverințe sau acte de rectificare a veniturilor.

4. Suspendarea sau încetarea plății indemnizației pentru creșterea copilului în cazul în care certificatul de încadrare în grad de handicap expiră în perioada concediului de creștere a copilului.

Citește și:

5 fraze pe care copiii au nevoie să le audă pentru a fi încrezători și echilibrați emoțional

Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György

5. Se introduce o perioadă de preaviz de cel puțin 10 zile pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când își exercită dreptul la concediu și indemnizația pentru creșterea copilului, înainte de finalizarea concediului de maternitate sau înainte de data estimată de începere a concediului pentru creșterea copilului. Preavizul presupune transmiterea unei cereri, pe suport de hârtie sau electronic, în care se precizează perioada preconizată a concediului pentru creșterea copilului.

6. Menținerea, până la sfârșitul concediului de creștere a copilului, a condițiilor de încadrare și a drepturilor salariale avute la începutul concediului sau dobândite pe parcurs.

7. Se introduce concediul și indemnizația de acomodare pentru părinții adoptatori, ca perioadă asimilată pentru dobândirea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și la indemnizația pentru creșterea copilului.

8. Pentru persoanele care obțin în aceeași lună venituri în țară și în statele UE care aplică Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, dar fără suprapunerea perioadelor de activitate, se va lua în calcul, la acordarea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și indemnizației pentru creșterea copilului, sumele obținute în ambele țări.

9. Crește cu 50% indemnizația lunară pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil (50% în plus la indemnizația mamei pentru fiecare copil). Este valabil și pentru sarcinile suprapuse, adică pentru mamele care nasc în perioada concediului de îngrijire copil.

Modificările se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2023.

Citește și:

De ce părinții cedează și nu reușesc să impună limite? Soluția simplă care te va ajuta | VIDEO

„Dacă mă iubești, de ce te comporți așa urât?” Cum părinții își manipulează copiii prin iubire

Sursa foto: Josh Willink, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,736FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole