Copilul este trist? 14 fraze pe care i le poți spune pentru a-l ajuta să depășească emoțiile dificile

Atunci când copilul este trist, suferă, este bolnav sau se simte rănit, de multe ori, suferința părintelui este cel puțin la fel de mare. Și, tocmai pentru că e dureroasă și nu doresc să simtă această suferință, mulți părinți încearcă să-i scoată pe copii din starea dificilă făcând orice pentru a o înlocui cu o emoție pozitivă.

Unii părinți încearcă să distragă atenția copilului către o activitate interesantă pentru a-l face să uite de suferința lui. Alții îi aduc argumente că suferința lui este nejustificată, în timp ce alții îi țin predici moralizatoare. Niciuna dintre aceste atitudini care sunt, de altfel, atitudinile cu care suntem obișnuiți, deoarece le-am văzut și le-am învățat de la părinții noștri, nu îi ajută pe copii să se simtă mai bine.

Mai mult decât atât, alegând una dintre atitudinile descrise mai sus, părinții își învață indirect copiii să-și ignore sau să-și reprime emoțiile. Însă, pentru a avea echilibru emoțional, o persoană are nevoie să-și accepte toate emoțiile și să-și dea voie să le trăiască, astfel încât să le poată autoregla.

Citește și:

„Nu ai căzut. Nu s-a întâmplat nimic!” sau cum începe reprimarea emoțiilor copiilor

Somatizarea la copii: Bolile ca răspuns la situațiile de stres

Acceptarea emoțiilor

Astfel, ce avem de făcut că părinți este să ne debarasăm de vechea mentalitate de educație și, adoptând o nouă mentalitate în parenting, să ne ajutăm copiii să-și accepte emoțiile. În acest mod, putem să le fim alături cu empatie atunci când sunt triști sau supărați și să-i ajutăm să-și accepte emoțiile, să le integreze, să le trăiască și să le regleze.

Având în vedere că nu există rețete sigure care să funcționeze la toți copiii, este important să găsești cea mai potrivită cale de comunicare cu copilul tău sau cu copiii tăi.

Dr. Nicholas J. Westers, psiholog clinician la Centrul Medical pentru copii din Dallas și profesor asistent la UT Southwestern Medical Centre, afirmă, într-un articol publicat de Popsugar.com, că cei mici trebuie să învețe să treacă prin toate aspectele vieții, inclusiv prin momentele bune și cele proaste, cele fericite și cele triste. Și această atitudine pornește de la părinți.

„Părinții trebuie să învețe să fie un model bun”, explică el. Potrivit specialistului, „o parte din acest model este abilitatea de a exprima emoția, de a valida emoția, de a învăța copiii despre natura emoțiilor și de a-i susține prin emoție”.

Citește și:

Cel mai simplu mod prin care îi poți asigura copilului tău echilibrul emoțional

Când și cât e bine să lăsăm copilul să plângă. Evită aceste două mari greșeli pe care le fac părinții

Iată 14 fraze și abordări pe care le poți folosi pentru a calma copilul atunci când este trist:

1. „Este în regulă să simți tristețe”

În timp ce nu vrei ca fiul sau fiica ta să fie în continuare trist/ă sau să continue să sufere, este necesar să-i validezi durerea și tristețea la fel de mult cum validezi fericirea sau succesul. „Salvându-i imediat prin încercarea de a-i înveseli este rareori cel mai bun lucru ce poate fi făcut”, explică Dr. Westers.

Cea mai bună modalitate de a înveseli un copil trist este să-l ajuți să-și integreze și să-și depășească tristețea. Și, atunci când îi spui copilului că este în regulă să simtă tristețe sau furie, îi oferi un context în care să se deschidă în fața ta și, astfel, să-l ajuți să gestioneze situația care îl deranjează.

2. „Înțeleg de ce simți asta”

Uneori, este suficient să audă cuvântul „înțeleg” ca un copil să simtă că îl ajuți să depășească dificultatea cu care se confruntă și să știe că nu este singur și că ești alături de el.

Citește și:

Ce înseamnă coreglarea în parenting. Cum să o aplici cu copilul pentru a-l ajuta să-și autoregleze emoțiile

Modul sănătos de a exprima verbal emoțiile negative [VIDEO]

3. Vorbește-i despre o experiență similară din copilăria ta

Vorbește-i copilului despre modul în care îți reglezi tu emoțiile sau povestește-i despre o situație în care și tu te-ai simțit la fel cum se simte el acum. Pe lângă beneficiul emoțional, este o oportunitate minunată de a te conecta cu copilul.

4. „Sunt aici că să te ascult. Ce te deranjează?”

Atunci când îți vezi copilul trist, supărat sau furios, oferă-i puțin timp pentru a-l asculta cu adevărat, pentru a auzi ce are de spus și pentru a înțelege prin ce trece.

Ce se întâmplă, însă, dacă cel mic nu reușește să se exprime? „Este în regulă dacă al tău copil nu reușește să articuleze ce anume îl deranjează. Ține minte, ascultarea este deseori soluția atunci când soluția nu rezolvă problema”, precizează Nicholas J. Westers.

5. „Nu știu exact ce simți, însă aud ce spui”

Adevărul este că noi nu știm de fiecare dată cu exactitate ce simte copilul, motiv pentru care a spune că știi ce simte îl poate face să tacă, să refuze să mai vorbească despre emoțiile sale. Fiind sincer/ă și spunându-i că nu știi exact ce simte, însă auzi ce spune  poate fi o modalitate minunată de a-i arăta că îl asculți cu adevărat. „Părinții îi pot repeta copilului ce au auzit de la el, verificând acuratețea înțelegerii lor”, continuă psihologul citat. „Acest lucru îl va ajuta pe părinte să se asigure că aude ce are copilul de spus”, mai spune el.

Citește și:

Petronela Rotar explică ce înseamnă analfabetism emoțional. Cum ne controlăm emoțiile?

Gáspár György: Să-i dăm copilului, atunci când îi este greu, o jucărie în loc de o îmbrățișare este nesănătos

6. „Îmi pare rău că treci prin asta”

Empatia se poate manifesta prin diferite moduri atunci când copilul se confruntă cu asemenea emoții. Atunci când îi arăți copilului că îi înțelegi sentimentele și că îi împărtășești durerea, e posibil ca el să simtă că greutatea pe care o duce în spate este mai ușoară. Acest lucru nu-i dă impresia că vei rezolva și vei repara lucrurile în locul lui, însă îi arată că îi ești alături să îmbrățișați împreună emoțiile pe care le simte.

7. Fii un model de empatie

Atunci când manifești empatie față de copilul tău, îl înveți să fie empatic în raport cu ceilalți. Asta îl va ajuta să metabolizeze tristețea din ce în ce mai ușor pe măsură ce crește și, de asemenea, să-i ajute pe cei din jurul lui să-și tolereze propriile emoții dificile.

8. „Mi-aș dori să te pot ajuta să se rezolve totul și sunt aici ca să te susțin până va fi mai bine”

Aceasta este o modalitate perfectă de a-i oferi copilului simpatia de care are nevoie pentru a-și îmbrățișa emoțiile și compasiunea de care are nevoie pentru a trece prin ele. Este o dovadă excelentă a echilibrului și poate reprezenta o resursă extraordinară pentru copilul tău.

Iată ce sugerează Nicholas J. Westers pentru ca cel mic să nu-și evite emoțiile: „Atunci când îi salvăm imediat pe copii din emoțiile dificile, riscăm să le afectăm capacitatea de a învăța să experimenteze și să proceseze emoțiile naturale într-un mod sănătos”.

Citește și:

Autoreglarea copiilor este un mit. Cum ajunge un copil să-și autoregleze emoțiile și comportamentele

Ce poți face azi pentru ca, în viitor, copilul tău să aibă succes? 10 moduri în care să-i antrenezi abilitatea simplă care îl ajută

9. „Cum te pot ajuta să te simți mai bine?”

După ce validezi sentimentele copilului și îi dai timp pentru a sta în tristețea sau suferința lui, este momentul să-l ajuți să le depășească, în măsura în care te va lăsa să o faci. Întreabă-l cum îl poți ajuta să fie mai bine. Transmite-i că vrei să-l ajuți și că ești dispus/ă să-l aștepți până se simte pregătit.

10. „Hai să vedem dacă putem găsi o soluție împreună”

Deseori, copiii nu reușesc să înțeleagă de ce au nevoie pentru a se simți mai bine. Atunci când te oferi să găsiți împreună o soluție, copilul va simți susținerea ta și curajul de care are nevoie pentru a găsi un răspuns.

11. „Să mergem într-o aventură. Poate că va ajuta la găsirea unei soluții”

Cu siguranță, această nu este o soluție în sine, însă poate fi de ajutor. Ține minte, uneori, copiilor le este foarte greu și să-și dea seama ce îi face triști. În aceste cazuri, să faceți împreună o activitate care îi place îi va ajuta să se simtă mai bine și veți avea oportunitatea de a discuta mai mult despre situația respectivă.

Chiar dacă decizi să faci ceva distractiv pentru a-l distrage pe copil de la suferință, ai grijă să folosești acea activitate ca o oportunitate de a discuta. Odată ce copilul va începe să-și integreze și să-și depășească tristețea sau suferința, el ar putea reuși să facă un pas în spate și să exprime în cuvinte ce anume îl deranjează și din ce cauză.

Citește și:

Copilul ca o oglindă. Legătura dintre neîncrederea în sine a părintelui și nefericirea copilului

Psiholog Sandra O’Connor: „Niciodată nu este responsabilitatea copilului să aibă grijă de starea emoțională sau fizică a părintelui”

12. „Poți fi trist și fericit în același timp”

Uneori, copiilor le este greu să accepte că pot simți două emoții foarte diferite în același timp. Un copil poate simți tristețe în legătură cu un lucru care îl deranjează și fericire pentru că ți-ai făcut timp ca să îl ajuți să depășească situația. Spune-i că este în regulă și normal să simtă așa.

13. „Ești important”

Oferă-i copilului de fiecare dată certitudinea că sentimentele lui sunt importante și că ele contează pentru tine. Cel mai provocator este să faci acest lucru atunci când te simți deja prins/ă în plasa propriilor tale emoții dificile și copilul are nevoie să simtă că emoțiile lui contează pentru cei din jur.

14. „Te iubesc, orice s-ar întâmpla”

Pentru un copil este important să știe că, indiferent ce simte, nimic nu va schimba sentimentele tale față de el. Asta îi dă un sentiment de relaxare și de ușurință în a-și integra și depăși emoțiile, oricare ar fi acestea.

Citește și:

Cele 3 moduri în care oamenii își gestionează greșit emoțiile. Mecanismul renunțării la sentimente, de la David R. Hawkins

„Dacă mă iubești, de ce te comporți așa urât?” Cum părinții își manipulează copiii prin iubire

Iată, așadar, 14 fraze pe care i le poți spune copilului tău atunci când vezi că simte tristețe. Le poți alege pe cele mai potrivite în funcție de context, de abordarea ta, precum și de nevoile copilului.

Ți-ar plăcea să îți ajuți într-un mod eficient și empatic copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile? Te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

Sursa foto: Freepik.com

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,736FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole