Prima săptămână de grădiniță încă nu s-a încheiat și deja am început să primesc emailuri de la mamele care cer ajutor pentru a gestiona refuzul copilului de a merge la grădiniță.
Un lucru pe care l-am observat în decursul anilor, de când am început să susțin workshopuri pentru părinții dornici să-și ajute copiii să se acomodeze ușor în colectivitate, este că marea majoritate a părinților nu se preocupă suficient de pregătirea copilului și nici nu știu care este modalitatea cea mai potrivită pentru acomodarea copilului.
Părinții care știu aceste lucruri din timp previn foarte multe probleme care apar dacă cel mic nu este pregătit în mod adecvat și dacă procesul de acomodare în primele zile și săptămâni a fost defectuos.
În cazul în care procesul a fost defectuos, copilașii pot ajunge să plângă mult dimineața, să refuze să meargă la grădiniță, să aibă coșmaruri noaptea, să aibă tulburări de alimentație (refuză mâncarea sau, dimpotrivă, vor să mănânce în exces) sau chiar se pot îmbolnăvi pe fond de stres care le scade imunitatea.
Citește și:
„Am păcălit copilul că îl aștept acasă și am plecat. Acum nu vrea să stea la grădiniță singur”
Cele 3 mari provocări cu acomodarea copilului meu la grădiniță. Cum le-am depășit
Dacă și copilul tău a început să plângă și să refuze să meargă la grădiniță, te invit să verifici dacă nu cumva ai ratat aceste 3 lucruri esențiale:
1. Acomodarea treptată în colectivitate
Începerea grădiniței/creșei este, pentru majoritatea copiilor, prima cea mai mare schimbare prin care trec în viața lor. Excepție fac copiii care au trecut prin evenimente traumatice precum abandonul, decesul unui părinte, divorțul părinților, abuzul, o mutare stresantă într-o altă locuință sau localitate etc. Acestea sunt excepții.
Pentru majoritatea copiilor, începerea creșei/grădiniței reprezintă prima mare provocare de separare de mama sau de figura de atașament, care poate fi și o altă persoană (tatăl, dacă e cel care a avut concediul de creștere copil, bunica, bona etc.).
Pentru a face cât mai ușor obișnuirea cu noul mediu de la grădiniță, cea mai bună metodă de adaptare cunoscută până în prezent este acomodarea treptată. Constat cu bucurie că, în ultimii ani, crește numărul de părinți care solicită acest tip de acomodare, precum și numărul de grădinițe care îl recomandă.
Acomodarea treptată înseamnă că, în prima zi, copilul este adus mai târziu decât începe programul obișnuit și stă una-maxim două ore. Mama așteaptă în hol sau în curte și, când cel mic vrea să plece, pleacă.
În decurs de 3-5 zile, se crește treptat durata timpului petrecut de copil în colectivitate până când cel mic este adus dimineața, la ora obișnuită a grădiniței, și este luat după masa de prânz.
În tot acest interval, mama sau un alt membru al familiei trebuie să fie pregătit să ia copilul în cazul în care este nevoie.
Atunci când copiii sunt lăsați din prima zi de la 8-9 dimineața până la prânz sau, mai grav, la program prelungit, schimbarea este prea bruscă și prea greu de gestionat pentru mulți copii, mai ales pentru cei mai sensibili. Și, ca reacție, cei mici ar putea refuza să mai meargă la grădiniță.
Dacă ai ajuns deja în acest punct și copilul refuză grădinița, nu te ajută să te judeci pentru că nu ai știut să gestionezi lucrurile.
Ce poți face este să iei o pauză de la grădi, timp de câteva zile, timp în care să îi redai copilului sentimentul de siguranță, să îi arăți empatie și înțelegere pentru emoțiile pe care le simte. Totodată, în acest interval pregătești copilul pentru revenirea la grădiniță, doar că de data aceasta cu o acomodare treptată.
Citește și:
Ingredientul esențial pentru acomodarea copilului la grădiniță
Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine
2. Pregătirea adecvată a copilului
După cum spuneam mai sus, mulți părinți nu se preocupă prea mult să-i pregătească pe copii așa cum au nevoie pentru intrarea în colectivitate.
Unii părinți își păcălesc copiii, prezentându-le o lume mirifică de la grădiniță, în încercarea de a-i motiva să meargă fără probleme. Însă, această minciună se întoarce împotriva părinților, deoarece copiii sunt dezamăgiți și refuză să meargă în acel loc departe de așteptările create.
Pregătirea copilului presupune prezentarea cât mai realistă a mediului de la grădiniță și chiar vizitarea mediului, parcurgerea drumului de câteva ori înainte de a merge zilnic acolo etc.
Dacă ai sărit peste acești pași și cel mic se simte depășit de schimbări și refuză să meargă la grădiniță, poți să recuperezi acum.
Vorbește-i despre grădiniță și despre activitățile de acolo, despre oamenii pe care are alături în timpul zilei, despre planurile din perioada următoare.
De asemenea, descoperă, prin discuții sau prin joculețe de rol, ce îi place la grădiniță și ce nu îi place, ce l-a deranjat, ce i se pare stresant într-o zi obișnuită în care merge la grădiniță.
Știind ce anume nu îi place, îl poți ajuta rezolvând împreună provocările. De exemplu, dacă nu îi place trezitul devreme, poți face eforturi pentru a-l culca mai devreme, astfel încât să se odihnească mai bine. Dacă nu îi place un coleg de grupă, poți să-l ghidezi cum să se comporte pentru a se simți în control.
Citește și:
“Nu ai niciun pic de răbdare!” 7 moduri simple de a educa răbdarea la copii
Stresul adaptării la grădiniță. 6 conflicte emoționale care cauzează răceli
3. Alegerea cu grijă a grădiniței și a educatoarei
Un lucru esențial în acomodarea ușoară a copilului în colectivitate este modul în care gestionează acest proces personalul grădiniței. De aceea, alegerea atentă a instituției pe care o va frecventa copilul și a persoanei care va avea grijă de el este un pas esențial.
Totuși, nu toți părinții cunosc educatoarea copilului înainte de începerea anului școlar, mai ales la grădinițele de stat.
De asemenea, există și posibilitatea ca educatoarea să se dovedească a avea un comportament diferit de cel promis inițial. Poate că ți-a fost prezentată ca având un stil blând, dar descoperi că țipă la copii. Poate că ți s-a spus că practică o educație fără pedepse și fără recompense, însă afli că le dă bulinuțe copiilor și îi izolează pe hol dacă se comportă urât.
Cert este că te trezești că trebuie să-ți lași copilul în grija unei persoane cu care nu rezonezi. Ce faci în acest caz?
În primul rând, verifici cât de gravă este situația. Poți citi în acest articol despre semnele care te ajută să descoperi când micuțul este agresat de educatoare:
Copilul s-a schimbat de când merge la grădiniță? 17 semne că poate fi agresat de educatoare
Următorul pas este să discuți cu personalul grădiniței, de dorit cu persoana cu care ai făcut “contractul”, chiar și verbal la început, cel mai probabil, directoarea care și-a luat niște angajamente față de tine. Expune-i situația, descrie-i întâmplările prin care a trecut copilul, simptomele pe care le are, schimbările de comportament. Apoi, găsiți împreună o soluție potrivită.
Nu te grăbi să muți copilul la o altă grădiniță, cu excepția cazului în care descoperi nereguli grave. Copilul a început deja să se obișnuiască la această grădiniță și, dacă este posibil, găsiți o soluție pentru a continua aici.
În cazul în care nu găsești soluții acceptabile la această grădiniță și problemele continuă, renunță la acest mediu nefast pentru copil și caută o nouă grădiniță.
Nu insista ca cel mic să se acomodeze la o grădiniță unde este pedepsit, este stresat, se țipă la el, este rușinat sau îi este indusă frica în mod deliberat! Nu vei face decât să-ți expui copilul unor posibile traume, unui stres puternic care s-ar putea manifesta inclusiv prin boli fizice.
Citește și:
„Copilul plânge atunci când îl las dimineața la grădiniță. Ce să fac?”
Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi
Pentru mai multe resurse care să te ajute să-ți ghidezi copilul în procesul de acomodare în colectivitate, te invit să te alături grupului nostru de Facebook dedicat:
Grupul de Facebook „Adaptarea la Grădiniță”
Sursa foto: Pexels