Parcă mai ieri ieșeai din maternitate și te chinuiai cu alăptarea sau cu biberoanele. Timpul trece și iată că vine momentul în care copilașul va intra în colectivitate. Indiferent că începe creșa sau grădinița la 1 an, la 2 ani sau la 3 ani, emoțiile tale sunt mari.
Înainte să poți avea încredere că cel mic se va adapta, ai nevoie să știi că mediul în care își va petrece o mare parte din zi este sigur și confortabil pentru el. De aceea, ți-ai dori atât de mult să găsești o creșă sau o grădiniță care să-ți placă și pe care să o consideri potrivită pentru copilașul tău.
Însă, de la dorință și până la realizarea ei mai sunt câțiva pași. Și, din păcate, foarte multe mame renunță aici, adică înainte de a începe căutările pentru grădiniță.
Ele nu renunță conștient, dimpotrivă. Conștient caută informații, vizitează spații și sunt nemulțumite că nu găsesc ceea ce caută.
Ele renunță în mod inconștient. Și, deși poate suna ciudat, acesta este motivul pentru care nu reușesc să găsească locul potrivit pentru copilul lor. Și renunță prin simplul fapt că ele cred că grădinița sau creșa potrivită pentru micuț este imposibil de găsit. Că nu există așa ceva în localitate. Și ce fac, atunci când gândesc așa? Se mulțumesc cu puțin, acceptă un compromis și încearcă să-l ducă pe copil la o grădiniță în care nici măcar ele nu au încredere.
Ce se întâmplă ca urmare a unei asemenea decizii este că procesul de adaptare a copilului la noul mediu este viciat: cel mic nu va putea căpăta încredere în educatoare și în grădiniță atâta timp cât mama nu are încredere și nu i-o transmite.
Citește și:
Stresul adaptării la grădiniță. 6 conflicte emoționale care cauzează răceli
„Copilul plânge atunci când îl las dimineața la grădiniță. Ce să fac?”
Cum găsești grădinița potrivită pentru copilul tău
În anul 2017, când am organizat pentru prima dată workshopul „Adaptarea copilului la grădiniță, fără lacrimi și suspine”, împreună cu psihologul Carmen Vieru, la workshop a participat și o mamă care își înscrisese fetița încă alăptată la o grădiniță cu care nu rezona. I-am explicat că, dacă ea nu are încredere în educatoare și în mediul de acolo, fetița se va adapta mai greu. Atunci, mămica ne-a spus că ea nu crede că acea grădiniță cum o dorește ea există în București și mai ales într-o zonă care să-i fie accesibilă.
Atunci, i-am spus că e important să înceapă să creadă că există și să continue căutările, renunțând la grădinița la care se decisese și cu care nu era confortabilă. Și alte mame prezente la workshop i-au confirmat că au crezut cu tărie că vor găsi grădinița potrivită și că, într-un final, chiar au găsit-o. Același lucru pot să îl confirm și eu, personal, care am găsit grădinița perfectă pentru fiul meu Emanuel, în anul 2015, când am căutat-o.
La circa 2 săptămâni după workshop, am primit de la mama aceasta următorul email:
„Sunt Alexandra și poate mă țineți minte de la cursul vostru ca mămica cu propriile probleme de adaptare la grădi, pe lângă cele ale copilului alăptat încă.
În urma seminarului ținut de voi la mijlocul lunii septembrie, am plecat cu mare avânt la drum, mi-am deschis inima și am găsit o grădiniță cât mai aproape de sufletul nostru pentru fetița noastră. Punctele forte sunt dna educatoare, pe care o privesc acum cu încredere (singura pe care am găsit-o pe aceeași frecvență cu noi), clădirea și curtea mare, plină de iarbă verde și copaci”.
Citește și:
„Am păcălit copilul că îl aștept acasă și am plecat. Acum nu vrea să stea la grădiniță singur”
Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine
Deci, ce a făcut această mamă pentru a găsi grădinița potrivită pentru fetița ei?
Această mamă a urmat acești 3 pași:
1. Și-a definit criteriile importante pe care dorea să le regăsească la grădiniță. Cu alte cuvinte, ca să găsești ceva, trebuie mai întâi să știi ce cauți, în caz contrar nu ai cum să găsești. Este la fel ca în cazul stabilirii unui obiectiv.
2. A început să creadă (pe baza experienței altor mame și la sugestia noastră, a facilitatorilor workshopului) că este într-adevăr posibil să găsească grădinița dorită, care să îndeplinească acele criterii.
3. A reluat căutările pentru grădiniță, a acționat. Și, deoarece și-a „deschis inima”, a reușit să vadă și alte opțiuni în jur.
Lumea din jurul nostru este plină de opțiuni. Doar mintea noastră, cu credințele sale, le exclude pe unele și ne face să vedem doar o anumită parte din realitate.
Așadar, poți alege să crezi că grădinița, creșa sau școala dorită pentru copilul tău chiar există și, din aproape în aproape, căutând-o, o vei găsi!
Citește și:
„De ce pe el îl duc la grădiniță și pe bebe nu?” 4 pași pentru a calma gelozia copilului mai mare
Copilul s-a schimbat de când merge la grădiniță? 17 semne că poate fi agresat de educatoare
Te invit să vizionezi și acest video pe care l-am filmat pe această temă:
Pentru mai multe informații despre cum să-ți ajuți copilul să se adapteze mai ușor în colectivitate, te invit să te alături grupului de Facebook „Adaptarea la Grădiniță”.
Sursa foto: Pavel Danilyuk, Pexels