Strategia pentru (re)dobândirea încrederii în copil
Pasul nr. 1: Conștientizarea
Pentru a găsi o soluție, trebuie să existe o problemă. Sondează în interiorul tău, amintește-ți diferite situații cu copilul și răspunde-ți cu toată sinceritatea la câteva întrebări:
- Am cu adevărat încredere în copilul meu?
- Cred că, atunci când îi vorbesc, copilul înțelege ce îi spun?
- Am încredere că, mai devreme sau mai târziu, va face ce îl rog/îi cer?
- Am încredere în instinctele copilului?
- Cred că cel mic este capabil să găsească soluții bune și să ia cele mai bune decizii pentru el?
- Am încredere că, peste ani, copilul meu va deveni un adult valoros datorită calităților lui și nu neapărat datorită instruirii?
- Am încredere că face alegeri bune?
Dacă ai răspuns cu „Nu” la majoritatea întrebărilor, gradul de încredere în copil este redus și, cu siguranță, sugestiile de mai jos îți vor fi de ajutor.
Dacă majoritatea răspunsurilor au fost „Da”, gândește-te dacă încrederea și deschiderea ta sunt la fel de mari și când vine vorba de modul de alimentație și de temele pentru acasă, două subiecte care nasc multe tensiuni între părinți și copii.
Citește și:
Pericolele nevăzute ale prieteniei dintre părinți și copii. 8 soluții ca să-ți păstrezi autoritatea și copilul să aibă încredere în tine
Copilul este trist? 14 fraze pe care i le poți spune pentru a-l ajuta să depășească emoțiile dificile
Pasul nr. 2: Încrederea ta în tine
O persoană care nu are încredere în ea însăși nu are exercițiul încrederii și atunci nu se poate raporta nici la copil cu încredere.
Totuși, este important să precizăm în acest context că nu poți avea același nivel al încrederii în sine în toate aspectele vieții. De exemplu, eu am încredere în mine când mă gândesc la faptul că știu trei limbi străine, am încredere în mine că părinte, am încredere în mine când e vorba să scriu un articol, pentru că sunt lucruri pe care le-am exersat și de care m-am ocupat, am lucrat, am investit mult timp și efort. În schimb, am o încredere scăzută în mine dacă îmi ceri să fac un tort sau o prăjitură, deoarece am avut câteva încercări eșuate până să devin mamă și doar în ultimii ani am învățat să fac Tiramisu, tort Medovik, două tipuri de cheese cake și, cel mai recent, tort cu lămâie. Atât.
Încrederea în sine vine din experiență. Cu siguranță, există domenii în care simți că ai încredere maximă în tine. Fie că e vorba de job, de o pasiune de-a ta sau de simpla comunicare cu oamenii. După cum poți observa, încrederea vine din experiență, din a face din nou și din nou acel lucru până când simți că ai învățat să-l faci suficient de bine, până când îl poți face „cu ochii închiși”. Încrederea în sine vine din a face ceva într-un anumit domeniu.
Așadar, putem vorbi aici de încrederea că ești un părinte bun. Știind că nu există o școală de părinți, nu există cursuri în școli și universități care să ne învețe să fim părinți, gândește-te acum la multitudinea de lucruri bune pe care le-ai făcut în relația cu copilul tău, gândește-te la lucrurile frumoase care s-au întâmplat de când ai copii. Gândește-te că, în definitiv, și în momentele pe care le-ai regretat mai târziu, chiar în acele momente, ai făcut acel lucru pe care îl credeai cu toată ființă ta cel mai bun pentru moment, cu resursele de care dispuneai atunci. În mod cert, dacă ai fi fost mai puțin obosit/ă, mai puțin, stresat/ă, mai calm/ă, cu mai multă răbdare, mai prezent/ă etc., ai fi luat altă decizie și situația s-ar fi derulat într-un alt mod.
Deci, în acest moment, îți poți da voie să crezi despre tine că ești un părinte bun, care are încredere în instinctele sale, și să observi lucrurile bune pe care le-ai făcut din rolul de părinte.
Citește și:
9 diferențe dintre laude și încurajări. Ce îi spunem copilului pentru a-i crește încrederea în sine
Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi
Pasul nr. 3: Viziunea pe termen lung
Acordă-ți un răgaz de câteva minute pentru a-ți imagina cum îți dorești să arate copilul tău și relația cu copilul tău pe termen lung. Ce calități ți-ai dori să aibă copilul tău? Vrei să fie încrezător în forțele proprii, curajos, să-și asume responsabilități, să fie sincer, să aibă încredere în tine? Vrei să fie capabil să ia singur decizii bune pentru el? Știi doar că nu vei putea fi mereu alături de el să-i spui ce să facă. Știi că nu îl vei putea controla la nesfârșit…
Având o viziune pe termen lung, vezi cât se poate de clar continuitatea procesului educațional. Vezi că acțiunile tale de astăzi au efecte pe termen lung și foarte lung.
Pasul nr. 4: Ce vede copilul?
Acum, te invit la un scurt exercițiu de imaginație. Toți părinții care au făcut acest exercițiu în ședințele de Coaching mi-au spus că și-au înțeles (cu mult) mai bine copilul.
Așadar, pentru câteva clipe, te rog să închizi ochii și să-ți imaginezi că ești „în papucii” copilului tău, că ai vârsta lui, porți hăinuțele lui, vorbești ca el, și ai comportamentele lui. Și, din papucii copilului tău, observă-ți părintele (adică, pe tine): ce face, ce spune, cum face și cum spune, ce îți transmite, cum te face să te simți…
Apoi, după ce ai explorat cum te vezi din perspectiva copilului tău, observă dacă ceea ce îi transmiți prin comportamentele și cuvintele tale exprimă sau nu încredere în copil. Observă dacă ceea ce îi transmiți este de natură să educe pe termen lung calitățile pe care dorești să le vezi, peste ani, la copil.
Citește și:
3 lucruri pe care mulți copii le aud zilnic și le afectează încrederea în sine
Cele 8 fraze care trebuie să dispară din vocabularul copilului tău
Pasul nr. 5: Neîncrederea, înlocuită cu încredere
Într-o primă fază, doar în mintea ta. Amintește-ți o situație conflictuală cu copilul, în care nu aveai încredere că va face ceva, te-ai enervat și lucrurile au degenerat. Știi că, în situația respectivă, nu aveai încredere în copil. Doar pentru un moment și doar în imaginația ta, derulează din nou acea situație cu o singură modificare: adaugă acolo încrederea ta în copil (că înțelege, că va face, mai devreme sau mai târziu, că este o persoană valoroasă capabilă să decidă pentru ea însăși etc.). Și observă cum se schimbă comportamentul tău și, în consecință, cum se schimbă comportamentul copilului.
Pasul nr. 6: Cum se vede din afară încrederea ta în copil
După ce ai aflat în ce mod încrederea ta în copil poate face diferența în comportamentul copilului (deoarece, în primul rând, tu ai o altă atitudine, îi transmiți un alt mesaj și ai un cu totul alt comportament decât atunci când nu ai încredere), te rog să răspunzi la următoarele întrebări:
- Ce aș face diferit, dacă aș avea încredere în copil (în situația X)?
- Ce ar vedea copilul atunci când am încredere în el?
- Ce mesaje îi transmit copilului atunci când am încredere în el?
- Ce obțin pe termen lung dacă am încredere în copil?
Știi deja că încrederea părintelui în copil este o miză cu bătaie lungă. Și acum, după ce ai răspuns la întrebările de mai sus, știi și ce anume obții având încredere în copil. Și știi și cum îți vei manifestă practic încrederea în copil.
Citește și:
Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf
Copilul greșește și criticile nu ajută? Cu ce să înlocuiești critica pentru a-i schimba comportamentul
Parcurgând acești șase pași prezentați în acest articol, poți începe să cultivi încrederea ta în copil, un element de bază al educației pe care i-o oferi!
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Freepik.com