Cercetătoarea Ellen Galinsky prezintă abilitățile de bază fără de care învățarea nu e posibilă

Mulți părinți sunt preocupați de rezultatele școlare pe care le obțin copiii lor. Dorim să avem copii inteligenți, care au succes la școală și, mai târziu, la serviciu și în viață.

Totuși, puțini sunt părinții care știu care sunt abilitățile care asigură reușita școlară a copiilor. Le vei descoperi continuând să citești acest articol, de la cercetătoarea Ellen Galinsky, președintele Families and Work Institute, consilier la Departamentul de Sănătate din SUA. În urma cercetărilor efectuate în numeroase domenii conexe dezvoltării copilului, parentingului și educației, Ellen Galinsky a publicat peste 100 de cărți și rapoarte oficiale.

Specialista a vorbit, în sesiunea pe care a susținut-o în cadrul „Empowered Parents Summit”, care se desfășoară online în aceste zile, despre abilitățile pe care este nevoie să le dezvoltăm la copii pentru a le facilita procesul de învățare.

Citește și:

16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor

Dr. Shefali Tsabary: “Să fii un părinte bun înseamnă să-l înveți pe copil să gândească singur”

Cum menținem flacăra învățării vie în copii?

De la începutul carierei sale, Ellen Galinsky s-a întrebat de ce copiii, care se nasc având un interes natural față de învățare, o abilitate necesară supraviețuirii, pe măsură ce cresc, se implică tot mai puțin în procesul de învățare, cel puțin în ceea ce privește școala? Și ce putem face pentru a menține flacăra învățării vie în copii?

Pentru a găsi un răspuns, cercetătoarea a citit mii de studii din domenii precum dezvoltare cognitivă, dezvoltare emoțională, dezvoltare socială, lectură, matematică etc.

Concluzia la care a ajuns este că, pentru a avea succes, oamenii au nevoie să-și dezvolte câteva abilități fundamentale: abilitățile funcțiilor executive ale creierului.

Acestea sunt posibile datorită cortexului prefrontal din creier, în cooperare cu alte părți ale creierului, aducând împreună capacitățile noastre sociale, emoționale și cognitive pentru a rezolva probleme și pentru a învăța.

“Nu facem nicio acțiune intenționată fără a folosi abilitățile executive”, afirmă specialista americană.

Citește și:

Dr. Lawrence J. Cohen: Cele două limbaje care ne ajută să construim o legătură strânsă cu copiii

Profesorii din școală despre Richard Branson: „Handicapat de o memorie slabă”. În ciuda afecțiunii sale, a devenit miliardar

Potrivit cercetătoarei, funcțiile executive ale creierului reprezintă un concept umbrelă, care cuprinde 4 elemente:

  1. Abilități precum concentrarea, reglarea atenției, abilități neuro-cognitive, memoria funcțională ce presupune a folosi ceea ce știi
  2. Flexibilitatea gândirii, flexibilitate cognitivă, necesară în condițiile în care circumstanțele sunt într-o permanentă schimbare
  3. Abilitatea reflexivă, ce presupune a lua o pauză, a face un pas în spate și a te gândi înainte de a acționa
  4. Autocontrolul, sau controlul obiceiurilor, care presupune să nu faci lucrurile din automatism, ci să faci ceea ce trebuie să faci pentru a-ți atinge obiectivul sau pentru a rezolva o problemă

Aceste patru subabilități neurocognitive presupun noțiunea abilității funcțiilor executive.

Citește și:

Pregătește copilul pentru școală: 5 jocuri pentru dezvoltarea atenției

Cele 5 emoții care îi blochează pe copii în mediocritate

Ellen Galinsky prezintă care sunt cele 5 abilități esențiale pentru viață:

1. Stabilirea scopurilor și a strategiilor

Potrivit lui Ellen Galinsky, formarea acestei abilități poate începe de la vârste fragede: de exemplu, educatoarea întrebând copilul mic “Care este planul tău pentru astăzi? La ce vei lucra astăzi?”, ceea ce presupune stabilirea unui scop.

“Începând cu vârstele mici, stabilirea scopului este importantă, urmată de găsirea modalității prin care îți vei atinge scopul”, subliniază experta citată.

 

2. Clarificarea perspectivei

A clarifica perspectiva presupune a înțelege cum înțelegi și simți tu lucrurile, dar și cum le înțeleg și le simt ceilalți oameni, prin ce se aseamănă și prin ce se deosebesc aceste perspective, explică cercetătoarea americană.

Clarificarea perspectivei “ne ajută să citim, să înțelegem și să răspundem la ceea ce fac alte persoane, fiind o abilitate critică”.

Citește și:

Oana Moraru spune cum să creștem copii apți pentru „lumea asta nebună”, dispuși să se ridice repede de jos

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

3. Comunicare și colaborare

Acum, că suntem atenți, că știm ce vrem să obținem, că înțelegem peisajul și oamenii din jurul nostru, ne întrebăm cum se va întâmpla ce ne dorim?

“Comunicăm ceea ce gândim și simțim și conlucrăm cu alți oameni pentru a face lucrurile să se întâmple”, spune Ellen Galinsky. Conform acesteia, comunicarea nu este doar despre a învăța să citești, ci este despre mesajul pe care vrei să-l transmiți, acel “elevator pitch”: cum spui ceea ce dorești să spui în moduri în care să fii auzit.

 

4. Rezolvarea problemelor

Potrivit specialistei citate, acest domeniu cuprinde mai multe abilități. În primul rând, trebuie să înțelegi care este problema.

Apoi, de regulă, este nevoie să faci brainstorming, găsind toate soluțiile posibile la această problemă – și aici vorbim deja ce gândire creativă.

Urmează apoi raportarea ideilor tale la realitate, evaluarea ideilor din perspectiva care dintre ele va funcționa și care nu.

În fine, este gândirea critică, ce presupune să clarifici ce anume vei face.

 

5. Asumarea provocărilor

Ellen Galinsky afirmă că reziliența presupune doar a face față evenimentelor care ți se întâmplă. Însă, într-o lume în continuă schimbare, este nevoie să facem și pasul următor, cum ar fi să încercăm ceva ce ni se pare dificil și este diferit de ce am făcut până acum.

Citește și:

Oana Moraru prezintă 6 tipuri de părinți, în funcție de implicarea în parcursul școlar al copilului. În care dintre ele te regăsești?

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

Cercetătoarea Ellen Galinsky susține că ne-am născut cu capacitatea de a dezvolta aceste abilități, pe care este nevoie să le antrenăm.

Așadar, pentru a-ți ajuta copilul să învețe mai ușor și mai bine, astfel încât să aibă rezultate școlare mai bune, este nevoie să-l ajuți să-și dezvolte abilitățile prezentate mai sus.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Captură video Empowered Parents Summit

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole