Un gest simplu pe care îl facem în toaletă „este asociat cu un mare risc de îmbolnăvire”, avertizează Dr. Mihai Craiu, făcând referire la un articol care citează experții de la Universitatea Boulder din Colorado.
Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale, medic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, explică, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, în ce constă pericolul la care copiii sunt expuși într-o măsură mai mare decât adulții.
„Atunci când tragem apa, la aceste toalete moderne, va lua naștere un nor de particule foarte fine, invizibile cu ochiul liber. Cercetătorii americani au dovedit, cu ajutorul unor lasere de mare energie, cum apare acest nor de aerosoli, imediat după ce tragem apa.
Pentru copiii mici acest nor este și mai periculos, deoarece concentrația maximă de aerosoli (ce pot căra virusi gripali sau SARS-CoV-2 sau alte virusuri cu manifestare digestivă, cum este norovirusul) apare imediat, la o înălțime mică, în vecinătatea toaletei”, explică specialistul.
Citește și:
De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu
Întrebarea care oprește instant isteria copilului. Funcționează de la 5 ani în sus
De ce particulele de apă din toaletă urcă în loc să coboare
Înțelegerea științifică a răspândirii particulelor fine de apă din toaletă – și conștientizarea publicului cu privire la existența lor – a fost împiedicată de faptul că acestea sunt în mod normal invizibile, afirmă un grup de cercetători, într-un articol pe TheConversation.com.
Aceștia au folosit lasere de mare putere pentru a ilumina aceste particule de apă, ceea ce le-a permis să măsoare mișcarea particulelor care se răspândesc atunci când tragem apa la toaletă.
În mod normal, toaletele sunt proiectate pentru a goli eficient conținutul din interiorul vasului printr-o mișcare în jos în conducta de scurgere. Totuși, pe parcursul ciclului de spălare, apa intră în contact puternic cu conținutul din interiorul vasului și creează o pulverizare a particulelor fine în aer.
„Am descoperit că o toaletă comercială tipică generează un jet puternic de aer ascendent cu viteze care depășesc 2 metri pe secundă, transportând rapid aceste particule până la înălțimea de 1,5 metri deasupra vasului în decurs de 8 secunde de la tragerea apei”, relatează cercetătorii.
Citește și:
Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol
Nu toate amigdalitele copiilor se tratează cu antibiotic. Mihai Craiu: „Apare o erupție impresionantă”
Agenții patogeni din vasul de WC
Potrivit acestora, particulele de aerosoli care conțin agenți patogeni sunt vectori importanți ai transmiterii bolilor umane.
Particulele mai mici care rămân suspendate în aer pentru o perioadă de timp pot expune oamenii, prin inhalarea lor, la boli respiratorii precum gripa și COVID-19.
Particulele mai mari care se depun rapid pe suprafețe pot răspândi boli intestinale precum norovirusul, prin contactul cu mâinile și cu gura.
„Apa vasului de toaletă contaminată cu materii fecale poate avea concentrații de patogeni care persistă după zeci de spălări”, mai avertizează cercetătorii.
Citește și:
De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți
Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie
Cum ne protejăm pe noi și pe copii de infecțiile transmise prin vasul de toaletă
Ce avem de făcut, în aceste condiții, pentru a ne feri de riscurile de îmbolnăvire din cauza particulelor de apă purtătoare de agenți patogeni?
Iată care sunt cele 4 lucruri importante care ne pot proteja, potrivit cercetătorilor citați și potrivit Dr. Mihai Craiu:
1. Să lăsăm capacul de la vasul de WC înainte de a trage apa. Putem face asta doar atunci când toaleta are capac. De multe ori, toaletele din locurile publice nu au capac.
2. Aerisirea frecventă a camerelor de toaletă prin sisteme de ventilație sau deschiderea geamului, care atenuează expunerea la vaporii minusculi de apă din vasul de toaletă.
3. Dezinfecția toaletelor cu lămpi de ultraviolete
4. Spălatul pe mâini după folosirea toaletei
Vizionează înregistrarea experimentului cercetătorilor care dovedește prezența particulelor de apă la o înălțime considerabilă deasupra vasului de toaletă:
Citește și:
11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii
Gáspár György: În lipsa unui parentaj conștient, copilul primește moștenirea psihologică a traumelor părintelui
„Bleah! Nu vreau!” 14 idei salvatoare când copilul bolnav refuză tratamentul
Sursa foto: Pixabay