Din 15 martie, vom ști exact ce mâncăm la restaurant: ingrediente, E-uri, valori nutriționale

Se schimbă regulile în alimentația publică, ceea ce va face mai ușoară alegerea felurilor de mâncare mai sănătoase atunci când mergem cu copiii la restaurant. Începând cu data de 15 martie, vom ști exact ce conține fiecare fel de mâncare pe care îl comandăm la restaurant.

Fie că este vorba de restaurantele clasice, de cantine sau de unități fast-food, toate vor fi obligate să scrie pe meniu toate ingredientele folosite în procesul de preparare a mâncărurilor, cantitatea acestora, valorile nutriționale, dar și E-urile.

Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a declarat că ordinul în acest sens a fost deja emis.

„Ordinul care stabilește detalierea informațiilor din meniurile restaurantelor a fost emis după ce am stabilit abordarea la nivel european, iar alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză și numărul de E-uri ca să știi că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieții”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu, ieri, într-o conferință de presă, transmite Agerpres.

Citește și:

Cu copiii la restaurant. 5 reguli nescrise ale „parentingului modern”

Țipete și tantrumuri la restaurant? 6+5 soluții pentru părinți

Perișoarele „pot să fie făcute și din greieri, dar măcar să știm acest lucru”

El a precizat că noul Ordin stabilește ce informații trebuie să pună la dispoziția consumatorilor operatorul economic din alimentația publică, „fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unități de alimentație de tip fast-food”. Ordinul a fost emis în urma discuțiilor cu asociațiile care protejează interesele consumatorilor, ținând cont și de abordarea la nivel european.

„Consider și acum necesar ca pentru ciorba de perișoare să ne fie comunicate toate informațiile de care cu siguranță avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perișoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute și din greieri, dar măcar să știm acest lucru”, a declarat șeful ANPC.

Declarația vine în contextul în care, recent, Comisia Europeană a aprobat includerea larvei gândacului de bălegar în lista alimentelor aprobate pentru consum. Aceste larve vor putea fi utilizate în batoanele de cereale, pastele făinoase și în produse de panificație.

Larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă aprobată de forul european pentru a fi consumată în alimentație în statele Uniunii Europene, după viermele de făină, lăcusta migratoare și greierele de casă.

Citește și:

De ce să nu folosești telefonul pentru a liniști copilul mic. Riscurile sunt mai mari pentru băieți

Sărbătorește greșelile copilului tău. Dr. Shefali Tsabary spune cum să abordăm constructiv greșeala

Cremă vegetală din ulei de palmier, prezentată ca smântână

Horia Constantinescu a argumentat necesitatea prezentării informațiilor esențiale în meniu prin faptul că sunt restaurante care servesc produse de o calitate mai proastă decât cele prezentate în meniu.

„Mulți operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect și ca gust produselor cu care suntem familiarizați, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect și ca textură, în condițiile în care și acestea sunt făcute cu puțin zer și foarte multă grăsime de palmier”, a avertizat acesta.

„Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spațiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranță am fi avut pe dealurile țării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a spus oficialul ANPC.

Gyros cu 27 de E-uri

În viziunea sa, acestea sunt practici înșelătoare. După intrarea în vigoare a Ordinului emis, adică începând cu 15 martie 2023, restaurantele și cantinele vor fi obligate să scrie în meniu „cremă vegetală”, precizând și din ce anume este compus fiecare produs, astfel încât consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză.

„Citeam dimineață un mesaj primit din partea FIHR – Federației Industriei Hoteliere din România, care dorește să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, dorește să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziție calorică are (un produs – n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condițiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public „Evitați consumul de sare, zahăr sau grăsimi”. Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă „Bună ziua, sunt zahărul! Evită-mă!”… Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constatați numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri”, a relatat Horia Constantinescu.

Potrivit acestuia, în acest Ordin, „alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză și numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocănița de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să știi că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieții”.

Președintele ANPC a spus că intenționează să-i trezească la realitate atât pe cei care gătesc și comercializează mâncarea, cât și pe cei care o consumă.

„Voi duce toate aceste „bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât și operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a spus acesta.

Ordinul care stabilește lista informațiilor pe care trebuie să le pună la dispoziție operatorul economic din alimentația publică va intra în vigoare pe data de 15 martie 2023, de Ziua Consumatorului, la nivel mondial. Ordinul este semnat, emis și publicat în Monitorul Oficial, după ce a fost în dezbatere publică.

Citește și:

Ajută-ți copilul să te asculte. 5 tehnici care funcționează, testate de părinți

Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei

“Nu ai niciun pic de răbdare!” 7 moduri simple de a educa răbdarea la copii

Sursa foto: Pixabay

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,213FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole