Dezvoltarea atenției copilului din primii ani de viață, cu mult înainte de a merge la școală, este foarte importantă, deoarece toate progresele sale ulterioare vor depinde de cât de atent va reuși să fie copilul.
De aceea este important ca noi, părinții și educatorii, să ținem cont de acest aspect, mai ales că avem la îndemână numeroase posibilități amuzante și interesante de a ne ajuta copiii să-și dezvolte atenția. Nu este deloc dificil să-ți înveți copilul să se concentreze asupra unei anumite activități.
Înainte de a-ți prezenta câteva jocuri interesante care contribuie la dezvoltarea atenției copilului, trebuie să știi că, oricâte activități pentru dezvoltarea atenției ai face, eforturile tale vor fi sabotate dacă cel mic petrece depășește limita de timp sigură în fața ecranelor și dacă are acces la un conținut nepotrivit vârstei.
Dacă limitarea timpului la ecrane a copilului tău este o provocare pentru tine, te invit să te inspiri din aceste articole:
7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane
“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul
Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte
În continuare, te invit să descoperi 5 jocuri care ajută la dezvoltarea atenției copilului tău:
Aceste activități nu sunt doar distractive, ci îl ajută pe micuț să învețe să observe câte lucruri noi și interesante se petrec în jurul lui. Iar acest exercițiu îi va fi de folos în viitor.
1. Descrie ce vezi
În timp ce ești cu cel mic la plimbare, arată-i cât de frumoase sunt frunzele copacilor, ce mașină mare a trecut pe stradă, ce pălărioară frumoasă are fetița din autobuz etc. Cu cât vei vorbi mai mult cu copilul, descriindu-i realitatea din jur, cu atât el te va asculta mai atent, concentrându-se pe ceea ce îi spui. Iar în timp îți va povesti singur ce îl impresionează.
2. Descrie acțiunile pe care le faci
Poți învăța copilul să-și concentreze atenția chiar și în timpul unor activități simple, cum ar fi pictura sau sculptura. Comentează cu voce tare acțiunile sale. Îi poți face mici sugestii și, foarte curând, copilul va învăța să efectueze singur anumite acțiuni fără niciun ajutor sau comentariu din partea ta.
3. Găsește un obiect
Un joc excelent pentru dezvoltarea atenției este să descrii un anumit obiect, misiunea copilului fiind să găsească acel obiect. Descrie cu voce tare un obiect din încăpere, în timp ce copilul se uită în jur și încearcă să ghicească despre ce obiect este vorba. O alta formă a acestui joc este să găsească asemănările și deosebirile dintre două imagini.
Citește și:
Cum înveți copilul mic să nu facă crize atunci când se înfurie?
Copilul nu ascultă? 5 greșeli de comunicare ale părinților care provoacă neascultarea copiilor
4. Privește cu atenție!
Acest joc poate fi foarte distractiv, ajutându-l totodată pe copil să-și antreneze atenția. Micuțul o privește pe mama lui timp de câteva secunde, apoi se întoarce cu spatele și mama îl pune întrebări referitoare la diferite detalii, cum ar fi „Ce culoare are fusta mea?”, „Port mărgele sau nu?”, „Câte buzunare are jacheta mea: unul sau două?”. Apoi, rolurile se inversează.
5. Deranjează-mă
Este un joc care îl ajută pe copil să învețe să nu fie distras de la activitatea lui. De exemplu, micuțul spune o poezie pe care a învățat-o pe de rost sau numără de la 1 la 10, iar părintele încearcă să-i distragă atenția prin diferite mijloace. La final, dacă a rezistat și și-a spus corect poezia sau a numărat fără să se întrerupă, copilul poate primi un mic premiu. Acest joc poate fi jucat și în trei. De exemplu, tatăl pune întrebări la care copilul trebuie să răspundă rapid, în timp ce mama încearcă să-i distragă atenția.
Citește și:
„De câte ori să-ți spun?!” 10 cauze de ce nu ne ascultă copiii
Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei
“Mamă, nu mă grăbi să devin adult.” 14 lucruri pe copiii ni le-ar cere dacă ar fi conștienți de nevoile lor
Care dintre aceste jocuri ți-a plăcut și îl vei folosi și tu cu copilul tău?
Sursa foto: Ivan Samkov, Pexels