Tehnica din 3 pași care te ajută să schimbi emoțiile copilului

În ciuda faptului că, în ultimii ani, se vorbește foarte mult despre gestionarea emoțiilor, trăirile dificile ale copiilor, cum ar fi furia, frica, agresivitatea, anxietatea sau crizele de plâns, reprezintă în continuare o mare provocare pentru numeroși părinți.

Dacă și tu ai dificultăți în a-ți ajuta copilul/copiii în momentele în care simt și manifestă anumite emoții dificile, te anunț de pe acum că vei descoperi în acest articol o tehnică simplă din 3 pași care te va ajuta să schimbi starea emoțională a copilului tău, oricare ar fi aceasta. Desigur, condiția este să descoperi această tehnică și să nu uiți să o aplici în momentele tensionate.

Acceptarea emoției copilului

Tehnica pe care vreau să ți-o împărtășesc în acest articol ca un instrument de modificare în bine a emoțiilor copilului este acceptarea emoției sale.

Pare că sună prea simplu? Sau pare contraintuitiv? Cum anume acceptarea emoției copilului ar putea aduce schimbarea ei?

Citește și:

Întrebarea care oprește instant isteria copilului. Funcționează de la 5 ani în sus

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

Hai să vedem care sunt cei 3 pași și cum funcționează această tehnică:

 

1. Renunță la temerea că acceptarea emoției copilului o va agrava

O frică răspândită în rândul multor părinți este că, dacă vor accepta emoția copilului, aceasta va escalada, se va agrava și va începe o nebunie mai mare decât este deja. Deoarece le este teamă de agravarea conflictului și/sau de un viitor nefericit care se prefigurează în cazul în care copilul nu își schimbă emoția și comportamentul, majoritatea părinților se blochează în proces, nereușind să depășească etapa de respingere a emoției neplăcute a copilului și dorind să o schimbe imediat.

 

2. Rezistă tentației de a te lupta cu emoția copilului

Când copilul simte că emoția sa este respinsă, se va strădui și mai tare să se facă auzit, văzut și înțeles de către părinte. Practic, începe o luptă în care părintele insistă ca cel mic să înceteze. Iar asta îl face pe copil să insiste și mai mult, în speranța că va fi auzit și acceptat.

Renunțând la tentația de a te lupta cu emoția dificilă a copilului, îi oferi ocazia să renunțe și el să se lupte cu tine pentru a-ți arăta ce simte.

 

3. Dă-ți voie să accepți că cel mic simte acum ceea ce simte

Atât este suficient pentru ca acceptarea să se producă: o singură clipă în care îți dai voie să admiți, să recunoști că: „Da, copilul meu simte acum exact această emoție (numește-o). Și este în regulă să simtă ceea ce simte, pentru că oricum deja o simte”.

Neacceptarea ta nu face ca emoția copilului să dispară, ci, dimpotrivă, după cum ai văzut, o accentuează. În schimb, pe măsură ce accepți pe deplin existența emoției copilului tău, intensitatea acesteia scade văzând cu ochii.

De multe ori, furia, frica sau enervarea copilului nu doar se reduce, ci chiar dispare ca prin minune în câteva minute de când copilul s-a simțit acceptat de părinte.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Gabor Maté: Cele 2 gânduri traumatizante ale copilului mic când părintele nu-i satisface nevoile

Urmând acești 3 pași și ajungând la acceptarea emoției copilului, îl vei ajuta să simtă cum trăirea sa dificilă se atenuează sau se calmează complet.

Te încurajez să încerci să aplici această tehnică pentru a vedea în mod practic cum funcționează și unde anume ai nevoie să mai perseverezi.

La final, te invit să descarci un scurt ghid în format pdf pe care l-am pregătit pentru părinți. Este o strategie din 5 pași care te va ajuta să-ți ghidezi copilul în momentele în care simte emoții dificile:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

Sursa foto: Timothy Eberly, Unsplash

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,271FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole