Ziua mondială fără telefon. Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte

Pe data de 6 februarie, începând din 2001, este marcată Ziua mondială fără telefon mobil. Este o inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, care și-a propus să atragă atenția asupra pericolelor pe care le implică utilizarea excesivă a telefoanelor mobile și asupra dependenței pe care o creează.

Așadar, pe data de 6 februarie, fiecare dintre noi este încurajat să observe cât timp poate rezista fără să folosească vreuna dintre funcțiile telefonului mobil, cu excepția situațiilor de urgență, desigur.

Pentru noi, părinții, prezența ecranelor în viața copiilor noștri ridică numeroase provocări. Expunerea excesivă a copiilor mici la ecrane poate avea efecte devastatoare asupra dezvoltării acestora prin întârzieri în dezvoltarea unor abilități esențiale precum atenția, gândirea, conectarea, empatia, unele dintre ele fiind foarte greu de recuperat ulterior.

Timpul petrecut în fața ecranelor le face rău nu doar copiilor mici, ci și școlarilor și adolescenților, afectându-le abilitățile de gândire, de atenție, de comunicare și relaționare. Mai mult, la această vârstă, începe să fie afectat și corpul: medicii de la Medicover România estimează că aproximativ 20% dintre copiii unei clase din școala primară au probleme de coloană vertebrală precum cifoza sau scolioza, în multe cazuri fiind cauzate de poziția greșită a corpului în timpul folosirii telefonului mobil sau a tabletei.

Problemele se agravează în timp, în clasa a VIII-a, circa 70% dintre copii ajungând cu defecte de postură.

Citește și:

7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane

De ce să nu folosești telefonul pentru a liniști copilul mic. Riscurile sunt mai mari pentru băieți

Cu o atenție specială acordată acestei probleme, putem să ne ajutăm copiii să reducă timpul petrecut în fața ecranelor, mai ales în fața celor care le afectează sănătatea.

De aceea, îți propun ca astăzi, cu prilejul Zilei mondiale fără telefonul mobil, să petreci o după-amiază și o seară fără ecrane cu copilul tău/copiii tăi, în familie.

Cum ți se pare această idee?

Desigur, nu te las baltă cu provocarea, ci îți ofer în continuare câteva idei care să te ajute nu doar să-ți propui, ci chiar să reușești!

Cum e părintele cu care copilul adoră să petreacă timp

Unii părinți simt că nu sunt interesanți pentru copiii lor, care preferă să-și petreacă timpul în fața ecranelor.

Ce e important să știm, ca părinți, este că celor mici le place să petreacă timp cu părinții lor cel puțin până în perioada preadolescenței-adolescenței. Dar, în timp, pe măsură ce văd că adulții sunt ocupați, că îi amână, îi evită, că trec zile și săptămâni fără să le acorde timp pentru o activitate împreună, copiii ajung să se refugieze în ecrane, care sunt mereu disponibile pentru ei.

Așadar, un părinte cu care copilul adoră să-și petreacă timpul este un părinte pe cât posibil relaxat, detașat de probleme (chiar și pentru 30 de minute cât durează activitatea), conectat cu copilul, prezent în ceea ce face și deschis către comunicare.

Poate că nu ai în fiecare zi resursele să fii 100% prezent/ă în activitățile cu copilul, însă are sens să țintești să dezvolți abilitățile de mai sus, pentru a păstra o relație apropiată de conectare cu copilul.

Unele mame se simt copleșite de vinovăția că nu le-au oferit copiilor lor mai mult timp, mai multă atenție și mai multă conectare. Iar această vinovăție le distruge relația cu copilul și în prezent. Dacă simți că te regăsești în această situație, te încurajez să pui vinovăția pe pauză doar pentru o zi, sau doar pentru o jumătate de zi, astăzi, (vei putea să revii la ea imediat după ce adoarme copilul) timp în care să aplici câteva dintre ideile din acest articol. Și doar să observi ce se întâmplă.

Îți prezint, în continuare, 5 categorii de activități pe care le poți face cu copilul tău/copiii tăi în această după-amiază și ori de câte ori dorești să petreceți timp împreună departe ecrane.

Citește și:

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

Top 5 activități pentru care copilul va lăsa telefonul deoparte

1. Timpul petrecut afară

Posibilitățile de activități afară sunt literalmente nelimitate. Cu un pic de implicare și pregătire, poți găsi activități captivante pentru orice copil, în funcție de vârsta și de interesele lui.

Dacă te numeri printre părinții care abia reușesc să-și convingă copiii să intre în casă, poți să sari peste acest punct.

Dacă, însă, îți este greu să-l convingi să iasă afară, iată câteva idei care te-ar putea inspira:

  • O sesiune de joacă în curte/lângă bloc cu un alt copii/alți copii de vârste apropiate
  • Numărătoarea de căței/pisici – o activitate numai bună pentru o plimbare cu un copil căruia îi plac câinii și pisicile și nu le au acasă. Noi o practicăm cu succes!
  • Vânătoarea de comori în natură – desenează sau scoate la imprimantă o foaie cu diferite obiecte/ființe pe care copilul le poate întâlni în natură (o piatră rotundă, un fir de iarbă verde, o vrăbiuță, un porumbel, o frunză de arțar etc.), apoi ieșiți la „vânătoare”!
  • Joaca cu zăpada și gheața le oferă bucurie copiiilor de orice vârstă, atunci când avem parte de ele
  • Orice fel de sport – fotbal, baschet, volei, tenis, badminton, sărituri cu coarda, mersul cu bicicleta etc.
  • Desene cu creta pe asfalt – pentru a-l motiva pe copil, încurajează-l să deseneze personajele preferate din desene animate sau din jocurile pe care le joacă
  • De-a ascunselea
  • Urcatul în copaci – chiar și timpul pe care îl petreceți căutând copaci în care copilul să se poată urca este o aventură.

Citește și:

Ajută-l de mic să scrie corect. 10 activități distractive pentru învățarea gramaticii

“Nu ai niciun pic de răbdare!” 7 moduri simple de a educa răbdarea la copii

2. Activități de interior

La acest capitol, se deschide o nouă lume plină de posibilități. E important să ai în vedere preferințele copilului și să-i propui activități care să-i stârnească interesul.

Iată câteva idei care te-ar putea inspira:

  • Joaca cu jucăriile preferate ale copilului: mașinuțe, păpuși, plușuri, carduri, bucătăria de jucărie, Lego etc. De multe ori, copiii ne roagă să ne jucăm cu ei și tot ce avem de făcut este să ne facem timp
  • Orice fel de board game (joc de societate). Printre jocurile de societate iubite de mulți copii se numără Monopoly (care îi ajută să învețe despre gestionarea banilor), Nu te supăra, frate, Catan, Dixit, Remi și multe multe altele. Sunt atât de multe board games încât e imposibil să nu găsești ceva interesant pentru copilul tău. Sunt jocuri de societate și pentru copiii pasionați de Pokemoni, de istorie, de dinozauri, de roboți etc.
  • Șah sau dame
  • Domino
  • Jocuri de cărți – cu un singur set de cărți de joc aveți posibilitatea să vă distrați toată seara
  • Modelare din plastilină
  • Nisipul kinetic
  • Diferite experimente
  • De-a ascunselea prin casă
  • Desene – puteți desena împreună ceva după model sau pe o temă pe care o stabiliți și apoi puteți compara desenele
  • Cărți de colorat
  • Activități creative de decupat, aplicat, lipit etc.
  • Creații din tuburi de la hârtia igienică
  • Jocuri de rol
  • Crearea de bijuterii
  • Diferite seturi creative
  • Cortul din casă, folosind scaune, pături și perne
  • Jocuri de umbre pe perete, după ce apune soarele

Citește și:

„Mulți copii își trăiesc toată copilăria fără să fie văzuți.” Gáspár György explică de ce copiii poartă măști psihologice în fața părinților

Sărbătorește greșelile copilului tău. Dr. Shefali Tsabary spune cum să abordăm constructiv greșeala

3. Cuvinte și povești

Copiii adoră să asculte povești de la părinții lor! E o activitate importantă care îi ajută la dezvoltarea limbajului, a gândirii, a abilităților de comunicare, empatie și găsire de soluții.

Iată câteva idei și pentru această categorie de activități:

  • Citește-i dintr-o carte de povești, de poezii, de glume etc.
  • Cărți cu activități interesante potrivite vârstei copilului și intereselor lui
  • Jocuri de cuvinte – Fazan, găsirea rimelor, găsirea unor cuvinte care să înceapă cu o anumită literă etc.
  • Compunerea împreună a unei povești pornind de la un început precum “A fost odată ca niciodată…”, fiecare continuând cu câte o scenă

4. Bucurie în bucătărie

Bucătăria poate fi un tărâm plin de magie pentru o echipă gata să-i exploreze potențialul! Alegeți împreună rețeta pe care doriți să o pregătiți și la treabă! E important, însă, să nu fie o rețetă prea dificilă și nici care durează prea mult, deoarece copilul se va plictisi. Implică-l pe cât posibil în activitate și vei avea un ajutor de nădejde!

În lipsa altor idei, puteți face împreună clătite. Se fac repede și sunt tare gustoase!

5. Distracție și relaxare

Când părinții se distrează și se relaxează, copiii o vor face și ei! Așa că puteți organiza o seară de distracție cu muzică tare și liber la dansuri, pe muzica preferată a copilului și a voastră.

Sau puteți organiza o seară de relaxare: un Spa în baie, o mască de față, o muzică relaxantă și un bețișor parfumat la lumina lumânărilor ar putea face diferența.

 

Dacă vrei să afli mai multe despre impactul ecranelor asupra copiilor și despre cum stabilim limite sănătoase, te invit să te alături Grupului de Facebook dedicat:

COPIII ȘI ECRANELE

 

Citește și:

Când sunt ineficiente activitățile de recunoaștere a emoțiilor

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

 

La final, îți propun două cărți scrise special pentru părinții care doresc să facă activități interesante cu copiii lor fără telefon, fără tabletă și fără calculator:

„7 zile fără ecrane”

Cartea conține idei practice de activități și jocuri pentru întreaga familie, utile atunci când doriți să găsiți alternative la jocurile pe calculator, smartphone-uri, videoclipurile de pe YouTube, la filme si seriale TV. Sunt incluse și diverse ponturi pentru ca ziua să înceapa bine, precum și sfaturi demne de luat în seamă (și de reținut) pe parcursul unei zile aglomerate.

Fiecare pagină îți propune modalități de a reduce folosirea dispozitivelor electronice și de a mari timpul de socializare. Cartea este împărțită în capitole reprezentând cele 7 zile ale săptămânii, fiecare dintre ele cu sfaturi pentru ca ziua să înceapă bine, o serie de sugestii de activități, jocuri și povești, rime și ilustrații, cântece sau pagini dupa formatul „caută și găsește imaginea”, toate potrivite pentru lectura cu voce tare sau pentru a fi realizate în familie.

 

„Vraja ecranelor. Ema și Eric regăsesc placul de joc” de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Această carte se adresează copiilor de peste 3 ani pe care îi invită să descopere cum familia Pofticioșilor regăsește plăcerea de a se juca.

Ema și Eric, micii eroi ai cărților scrise de Prințesa Urbană, dezvăluie momentele prin care trece micul Eric din cauza ecranelor.

Din pricina pandemei și după multe ore de grădiniță online, Eric descoperă ceva care-i place chiar mai mult decat șnițelul, pastele cu sos și pizza caldă la un loc: ECRANUL, de care Eric nu se mai poate desprinde. Se pare că există două tratamente eficiente…

Sursa foto: Tima Miroshnichenko, Pexels

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,734FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole