Despre iertare. Calea către liniștea sufletească și către puterea de a te conecta cu copilul

Sărbătorile și vacanțele, dacă nu implică mai multă agitație ca de obicei și îți lasă un pic de timp pentru introspecție, sunt un bun prilej pentru a evalua mersul lucrurilor din viața ta, astfel încât să știi ce ai de făcut în continuare și care sunt pașii următori în drumul tău.

De multe ori, oamenii își mențin fără să vrea anumite blocaje emoționale din cauza faptului că nu reușesc să ierte anumite persoane în relația cu care au simțit suferință. Orice blocaj emoțional consumă resurse, adică energia persoanei, astfel încât, dacă această persoană este părinte, ar putea avea dificultăți inclusiv în ceea ce privește comunicarea cu copilul și conectarea cu el.

În plus, abilitatea de a ierta este una de care avem atâta nevoie și în relația cu copiii noștri, pentru a-i educa și pentru a le transmite valorile noastre.

Dacă simți că sunt persoane pe care îți vine greu să le ierți și că îți dorești să faci acest lucru, citește în continuare acest articol pentru a descoperi anumiți pași care să te ajute.

Citește și:

Vrei un copil sincer și încrezător? E interzis să-l forțezi să facă aceste 5 lucruri

Psihologul Gáspár György spune de ce are nevoie un copil pentru a-și descoperi drumul în viață

A recunoaște că ai suferit

Unul dintre rolurile pe care le are mintea omului este de a ne proteja de suferință. Cu alte cuvinte, mintea ta va face tot ce îi stă în putință pentru a te feri de suferință. Din acest punct de vedere, atunci când pare evident că o persoană ți-a provocat suferință, este destul de greu să treci peste. Și știi ceva? Nici nu este nevoie să faci asta direct, din prima.

Acum câțiva ani, unul dintre mentorii mei a spus, în timpul unui curs de vindecare emoțională, că, pentru a depăși dificultățile emoționale pe care le implică lipsa iertării, e suficient să recunoști că ai suferit. Este vorba despre a recunoaște acest lucru în principal și în primul rând în fața ta. Odată ce ți-l asumi în fața ta, îți va fi ușor să-l recunoșți și în fața celorlalți.

La ce ajută să recunoști că ai suferit?

Făcând asta, faci distincția dintre acțiunea celuilalt și reacția ta emoțională la acțiunea lui.

În al doilea rând, dacă ai luptat până acum să-ți depășești suferința, să treci peste, să faci să nu te mai doară, simpla recunoaștere a suferinței îți va aduce o liniște, un sentiment de ușurare, de pace în suflet. Asta deoarece vei înceta să negi un lucru care oricum există în tine, adică această suferință.

Citește și:

5 lucruri pe care le fac părinții care își iubesc necondiționat copiii

Încercarea de a forța copilul să fie autonom prea devreme poate duce la dependențe. 9 sfaturi de la Gáspár György

Până la urmă, a-ți recunoaște propria suferință reprezintă o asumare a stării tale emoționale, o acceptare a realității tale din acest moment, ceea ce îți aduce liniște sufletească și o nouă perspectiva asupra realității tale actuale.

Chiar dacă a recunoaște că ai suferit aduce o împăcare cu situația, nu este suficient. Este nevoie și de iertare.

De ce avem nevoie de iertare, odată ce acceptăm realitatea?

Avem nevoie și să iertăm, deoarece lipsa iertării nu îi face niciun rău celuilalt, în schimb ne face rău nouă înșine. Și, în lipsa iertării, nu facem decât să cărăm în spate după noi tot balastul emoțional asociat evenimentelor traumatice.

Citește și:

“Folosim rușinea ca pe o tehnică de parenting”. Gabor Maté, despre Time-out și rușinea care traumatizează copiii

7 moduri în care trauma afectează copiii și adulții. Gáspár György: Trauma scade abilitățile de autoreglare

Iertarea de sine

Multe persoane spun că vor să ierte, însă că nu reușesc să-i ierte pe ceilalți. Asta deoarece primul pas pentru a-i ierta pe alții este să te ierți pe tine. Nu poți să-i oferi unei alte persoane ceea ce nu știi să oferi.

Este la fel că iubirea: dacă nu te iubești pe tine necondiționat, nu vei putea nici să iubești o altă persoană necondiționat, nici măcar pe copilul tău.

Chiar dacă pare mai ușor să-i ierți pe alții decât să te ierți pe tine, nu vei putea ierta o altă persoană cu adevărat până când nu te ierți pe tine cu adevărat.

A te ierta pe tine înseamnă să te primești așa cum ești, să îți acorzi acceptare, compasiune și iubire.

Citește și:

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii

Cele 8 fraze care trebuie să dispară din vocabularul copilului tău

Iată 8 gânduri care te vor ajuta în procesul de iertare de sine:

1. A te ierta înseamnă a te accepta așa cum ești, cu bune și cu mai puțin bune, știind că poți evolua în direcția pe care ți-o dorești.

2. A te ierta înseamnă să îți acorzi compasiune, știind că ești om, că ai limitările tale și că ai făcut tot ce a ținut de tine pentru ca lucrurile să fie cât mai bune posibil.

3. Nu uita: în fiecare clipă a vieții tale, dai maximum posibil din ce poți să dai, ești maximum posibil din ce poți să fii și ești cât se poate de bună, autentică și performantă, cu resursele pe care le ai. Meriți iertarea ta. Meriți iubirea ta. Meriți totul.

4. A te ierta înseamnă să îți oferi iubire necondiționată. Un exercițiu prin care poți face asta este să te imaginezi pe tine stând în fața ta, apoi imaginează-ți cum îți acorzi iubire necondiționată, care topește toate reproșurile, toată vinovăția, toate imperfecțiunile pe care le vezi la persoana din fața ta.

Citește și:

5 lucruri esențiale în relația părinte-copil

Copiii noștri, liberi la aroganță și lipsă de respect? Cu ce înlocuim metodele de educație moștenite

5. Alege să lași în spate trecutul și să mergi către viitor. A regreta, a nu putea să ierți înseamnă a rămâne blocată în trecut, a aloca trecutului mult mai mult timp și energie decât este necesar. Asta înseamnă că nu îți mai rămâne suficientă energie pentru provocările din prezent, pentru relațiile cu cei dragi, inclusiv pentru relația cu copilul, nici pentru job sau pentru alte activități pe care le ai.

6. Învață lecțiile trecutului. De multe ori, persoanelor cu care lucrez în procesele de Coaching le vine foarte greu să extragă o lecție pozitivă dintr-o întâmplare care le-a provocat suferință. Totuși, având intenția de a găsi lecția pozitivă și insistând asupra acestei intenții, vine și răspunsul. Gândește-te ce anume ai învățat din respectiva experiență și cum te-a ajutat ulterior. Poți alege să înveți lecția și să mergi mai departe.

7. Alege să ai încredere în Dumnezeu, în Univers, în Sursa tuturor lucrurilor, că viața ta se derulează în cel mai potrivit mod pentru tine, chiar dacă este sau a fost nevoie să treci prin experiențe neplăcute. Odată ce ai învățat lecția, nu mai ai nevoie de ele. Îți faci rău singură dacă te blochezi în ele și nu le lași să plece. Lasă-le să plece în trecut, nu le mai ține în prezent gândindu-te la ele.

8. Poți să-ți spui în fiecare dimineață sau în fiecare zi o afirmație legată de iertare, de iertarea de sine. Formuleaz-o cum simți că sună cel mai potrivit pentru tine și spune-ți-o în fiecare dimineață până când simți că iertarea s-a așezat în sufletul tău. Iată un exemplu: „Mă iert și mă eliberez de trecut. Trăiesc în prezent.”

Citește și:

Coaching emoțional în parenting. Psihologul Gáspár György prezintă o soluție eficientă din 5 pași

3 lucruri pe care mulți copii le aud zilnic și le afectează încrederea în sine

Lecția pe care o învață un copil atunci când este pedepsit. Ce spune Alfie Kohn, autorul bestsellerului „Parenting necondiționat”

Așadar, poți alege să nu îți irosești timpul și energia cu regrete. Oferă-ți iertarea ta, primește-ți iertarea și eliberează-te. Poți face asta chiar acum!

Dacă simți că îți este greu sau că ți-ar lua mult timp să treci prin aceste procese de una singură, îți pot fi alături într-un proces individual de Coaching. Dacă îți dorești să mă ai alături în acest proces, începe prin a-mi scrie un email pe adresa ana.batca@parenting20.ro. E important să știi că nu ești singură și că îți sunt alături ca să reușești!

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Yan Krukau, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole