Dr. Irina Costache: Anul acesta nu este doar virusul sincițial respirator, ci toate virusurile care au dormit 2 ani și jumătate

În contextul în care virusul sincițial respirator se răspândește rapid provocând bronșiolite în rândul copiilor mici, medicul pediatru Irina Costache avertizează că acest virus nu este singurul care se reactivează în acest sezon. Potrivit acesteia, în acest sezon de toamnă-iarnă vom avea și alte virusuri care nu s-au manifestat de la venirea pandemiei COVID-19, datorită protecției sporite.

„Anul ăsta nu va fi doar el (virusul sincițial respirator – n.r.), va fi și gripa, va fi și covid, vor fi și rhinovirusurile, și toate virusurile vieții care au dormit 2 ani jumătate”, a scris  Irina Costache, medic primar pediatrie, pe blogul său Mămica Pediatru.

Cifrele oficiale arată că, în săptămâna 21 – 27 noiembrie 2022, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 97.272, comparativ cu 96.996 înregistrate în săptămâna anterioară. Infecțiile respiratorii cuprind cazurile de gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii.

Numărul de cazuri a crescut de peste 3 ori față de săptămâna corespondentă de anul trecut, când au fost 36.586 de cazuri înregistrate, conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Ministerului Sănătății.

Citește și:

A început valul de bronșiolite! 6 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru părinții cu copii mici

Tratamentul bronșiolitei la domiciliu. Pediatrul Mihai Craiu spune care sunt 3 lucruri obligatorii

De ce sunt atâția copii bolnavi de infecții respiratorii

Într-un alt articol recent pe blog intitulat „De ce sunt atâția copii bolnavi în toamna-iarna 2022 și ce putem face?”, medicul prezintă explicația acestui fenomen:

„Experții în boli infecțioase pediatrice au concluzionat faptul că există un nou fenomen numit „DATORIA IMUNOLOGICĂ” sau „immunity debt”. Acest concept a fost introdus publicului inițial în vara lui 2021. Ce înseamnă datoria imună la care se face referire: toate acțiunile de prevenție legate de Covid-19 au limitat circulația virusurilor respiratorii și au provocat o „lipsă de stimulare imunitară în populație. Acest fenomen, împreună cu o acoperire mai mică de vaccinare în rândul copiilor (pentru bolile obișnuite, vaccinările din calendarul așa-zis obligatoriu) a indus o „datorie imunitară” care ar putea avea consecințe negative odată ce pandemia este sub control”. Pentru a o spune mai direct din 2020, mai puțini copii au fost bolnavi, nu s-au mai întâlnit nici cu virusul respirator sincițial (RSV) nici cu rhinovirusurile, mai cu nimic de altfel. Populația naivă care în 2022 ar putea trece prin boală este, prin urmare, mai mare decât de obicei, ceea ce explică parțial nivelurile observate astăzi.”

Dr. Irina Costache spune că virusul respirator sincițial (VSR) este principala cauză a infecțiilor tractului respirator inferior la sugari și copii mici. Cel mai frecvent, acest virus afectează copiii foarte mici și vârstnicii.

Citește și:

Mihai Craiu: 10% dintre copiii care se prezintă la camera de gardă au insuficiență respiratorie

Simptomele bronșiolitei. Cum deosebești bronșiolita de o simplă răceală

Bronșiolita acută. 7 simptome când trebuie să duci copilul la Urgență

„VSR este virus sezonier, la noi în țară îl găsim mai degrabă toamna-iarna, din octombrie-noiembrie până la sfârșit de februarie. Există infecții cu VSR și în extra sezon, mai ales după pandemia de coronavirus care a perturbat major circulația obișnuită a virusurilor”, mai spune medicul.

Potrivit acesteia, „VSR nu dă imunitate”, ceea ce înseamnă că este posibilă reinfectarea în același sezon.

Copiii foarte mici fac cele mai severe forme ale bolii care implică și tractul respirator inferior (pneumonii, bronșiolite etc). Reinfecțiile la copiii mai mari, care au trecut deja prin boală se limitează, de regulă, la tractul respirator superior, cea mai frecventă formă fiind rinofaringite simple.

Pentru părinții care doresc să prevină răspândirea acestui virus, medicul precizează că, în prezent „nu există vaccin împotriva VRS”.

Care sunt factorii de risc pentru imbolnavirea cu virusul sincițial respirator:

  • Mersul în colectivitate la creță sau grădiniță
  • Prezența fraților mai mari care frecventează colectivități
  • Aglomerația în familie – mulți membri care locuiesc în puține camere
  • Expunerea copiilor la fumatul pasiv. Expunerea are loc dacă părinții fumează, chiar dacă nu fumează în prezența copiilor
  • Alimentația artificială, comparativ cu cea naturală, care este mai protectivă
  • Orice prematur are un risc mult mai mare de a face forme complicate de VRS, precum și copiii cu boală cronică pulmonară sau cardiacă, orice sugar mic

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

Medicul Sandra Alexiu: E criză mare de medicamente. Se găsesc greu antitermice și antibiotice pentru copii

Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”

Nu există nicăieri în lume un medicament minune pentru virusul care provoacă bronșiolita

Potrivit medicului citat, CSR este „ca orice viroză, mai gravă la cei mici și cei cu boli cronice”. Iar anul acesta lucrurile par să scape de sub control: „Sunt multe cazuri, muuuult mai multe decât obișnuit. Și surprinzător mult mai grave”.

„Că febra e de obicei mică (până în 39 grade Celsius), că inițial seamănă ca orice răceală (tuse, rinoree – muci) și că în evoluție se poate complica, așa cum spuneam, nu se limitează la căile aeriene superioare, ci „coboară spre plămân” și se dezvoltă o BRONȘIOLITĂ CU virus sincițial respirator. Care tot bronșiolită este (doar că știm agentul etiologic și NE AȘTEPTĂM să aibă o evoluție mai nefericită la sugarii mici și copiii cu boli cronice, pulmonare etc.). Semnele clinice devin mai importante: wheezing, respirație dificilă, retracții costale, respirație frecventă – tahipnee, tuse mai frecventă, uneori cvasicontinuu”, descrie Irina Costache simptomele bolii.

Aceasta spune că ghidurile medicale nu recomandă internarea dacă saturația cu oxigen nu scade sub 90%. Totodată, ghidurile nu indică un tratament specific, „că e infecție cu VSR și nu avem un medicament minune pentru VSR. Pentru că NU EXISTĂ nicăieri în lume”.

Ce recomandă ghidurile medicale:

  • Oxigen, în cazul în care copilul este internat
  • Hidratare intravenoasă – de obicei, copiii afectați nu se pot alimenta din cauza tusei
  • Antiviral în cazurile severe – „nu știu să-l folosească concret în țară cineva”, spune Irina Costache
  • Bronhodilatatoare (salbutamol = ventolin), care reprezintă un tratament controversat, adrenalina sau corticoterapia – toate acestea fiind cu recomandare la limită și doar în spital

Citește și:

Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka

Oana Moraru: „Copiii își schimbă comportamentele când adulții sparg tiparul”

Dr. Irina Costache: Tusea rea, supărătoare de cauză virală trece fără antibiotic

Pediatrul Irina Costache insistă asupra faptului că tusea care are o cauză virală, oricât ar fi de neplăcută și supărătoare, trece fără administrarea de antibiotic.

„Deci cum ieșim noi din dilema „tușește doamna doctor”? Cum să le explicăm pacienților că nu e nevoie de antibiotic, că tusea rea, enervantă, supărătoare de cauză virală va trece când va fi să treacă? Sau cum m-a învățat doamna mea doctor va trece CÂND VA VREA EA? Eu nu văd soluția acestei dileme”, scrie medicul citat.

Irina Costache subliniază că nu suntem două baricade: medicii și pacienții. „Dacă nu vom avea aceleași scopuri, nu vom respira ușurați în primăvară”, spune medicul.

Potrivit acesteia, prevenția este cea mai bună soluție:

  • Copilul bolnav stă acasă
  • Copilul răcit NU merge la petreceri. Petrecerile NU trebuie toate bifate.
  • Purtarea măștii de protecție
  • Copiii mici nu au ce căuta în magazine, în aglomerație
  • Un copil de 2-3 ani cu frate mic acasă poate sta acasă și el, pentru a-și proteja fratele
  • Un copil de 5 ani, care a pierdut enorm în pandemie, care nu a mers poate deloc la grădiniță, trebuie să meargă în colectivitate, indiferent dacă are sau nu frați mici acasă

„Nu există o rețetă universală, există nuanțe și există abordare individuală. Dar înainte de orice ar trebui să existe conștiință și respect”, conchide mămica pediatru Irina Costache.

Citește și:

Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György

Secretul care te ajută să adormi rapid un bebeluș

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole