O copilărie poate fi traumatică în orice familie, indiferent de venit și de statutul social. Mai mult, regulile și rigorile caselor regale îi pot afecta puternic pe copiii acestor familii, așa cum este cazul Prințului Harry al Marii Britanii. El a făcut dezvăluiri despre traumele din copilăria sa în autobiografia sa intitulată „Rezervă” (engl. „Spare”), publicată la nivel internațional în 15 limbi pe 10 ianuarie.
La numai o zi de la lansarea în România, tirajul de 15.000 de exemplare ale cărții scrise de a fost epuizat, după cum a anunțat Editura Nemira, cea care a publicat cartea. Va urma un al doilea tiraj al cărții. Până atunci, cartea mai poate fi găsită în unele librării fizice și pe audiotribe.ro, în format audiobook.
Al doilea tiraj va fi disponibil din 20 ianuarie și se poate face precomandă la Libris.ro, la Elefant.ro, sau pe site-ul Editurii Nemira.
„REZERVĂ îi poartă pe cititori înapoi în timp, amintindu-le una dintre cele mai impresionante imagini din secolul trecut: doi băieți, doi prinți care merg în urma sicriului mamei lor, în timp ce întreaga lume îi urmărește cuprinsă de tristețe – și de teamă. După ce Diana, prințesa de Wales, a fost condusă pe ultimul drum, miliarde de oameni s-au întrebat ce era în mintea și în sufletul lor – și cum avea să fie viața lor mai departe”, scrie în descrierea cărții.
Citește și:
Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune
1 din 5 tineri își dorește să devină celebru. Efectele social media asupra Generației Z
Moartea mamei la doar 12 ani
O mare traumă pentru Prințul Harry a fost decesul mamei sale într-un accident rutier în Paris, în anul 1997, pe când el avea doar 12 ani. Decenii mai târziu, la vârsta de 38 de ani, Harry își amintește cu exactitate momentul în care a primit tragica veste de la tatăl lui, actualul Rege Charles al Marii Britanii, care i-a spus: „Au încercat, dragul meu băiat. Mi-e teamă că nu au reușit”.
Prințul Harry, duce de Sussex, își mai amintește că nu a vărsat atunci nicio lacrimă și că tatăl lui nu l-a îmbrățișat.
Singura dată când a plâns pierderea mamei sale a fost la înmormântare.
Ulterior, a regretat faptul că a fost grăbit cu mama sa, Lady Diana, în ultima lor convorbire telefonică, ce a avut loc chiar în seara accidentului.
Citește și:
11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii
Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii
„Am fost făcut să asigur o rezervă”
Un detaliu care i-a marcat semnificativ viața Prințului Harry este rivalitatea cu fratele său mai mare, Prințul William, care a fost întreținută indirect chiar de tatăl lor, precum și de alte persoane din anturaj.
„Am fost născut pentru eventualitatea în care ceva i se întâmplă lui Willy”, scrie răspicat în memoriile sale. „Am fost făcut să asigur o rezervă, o distragere, o diversiune și, în caz de nevoie, o parte de rezervă. Poate rinichi. Poate transfuzie de sânge. Sau o bucată de măduvă osoasă”, citează vox.com.
O anecdotă pe care a auzit-o în familie este că tatăl său, pe atunci Prințul Charles, i-a spus soției sale Diana, în ziua în care s-a născut Harry: „Minunat! Mi-ai dat deja un moștenitor și o rezervă; mi-am făcut treaba”.
De la această suferință a lui Harry vine și titlul cărții, „Rezervă”.
Tensiunea cu fratele său s-a adâncit la maturitate
Încă din copilărie cei doi frați obișnuiau să se bată, iar William îl ignora pe fratele mai mic în timpul școlii.
Totuși, tensiunea și conflictele dintre ei au luat amploare după ce ce Harry a format un cuplu cu actrița americană metisă divorțată Meghan Markle. Deși nu i-a spus niciodată să nu se căsătorească cu Meghan, William „și-a exprimat totuși, anumite îngrijorări” în legătură cu acest lucru, scrie ducele de Sussex în cartea sa.
S-a ajuns până la o altercație fizică între cei doi frați după ce Harry l-a acuzat pe William că a crezut cu naivitate în felul în care tabloidele britanice o descriau pe Meghan Markle.
Citește și:
„Nu are cum să iasă ceva frumos dacă e presiune și rigiditate”. Sfaturile lui David Popovici pentru părinți
7 pași pentru o relație bună cu adolescentul
Detalii personale despre Regele Charles
În cartea sa, ducele de Sussex povestește diferite detalii personale incomode pentru familia regală.
Prințul Harry spune că tatăl lui, Regele Charles al III-lea, a fost foarte singur în copilăria lui, reușind să supraviețuiască anilor petrecuți în internatul Gordonstoun doar pentru că ducea cu el peste tot un ursuleț de pluș la care ținea foarte mult deoarece îl ajuta să-și găsească confortul și căruia ajunsese să-i iasă firele și să i se rupă brațele.
Prințul Harry mai relatează că l-a rugat pe tatăl lui să nu se căsătorească cu Camilla, femeia cu care a avut o relație încă dinaintea căsătoriei cu Diana și pe care a continuat-o pe tot parcursul timpului.
El a acuzat-o pe Camilla că a oferit presei informații din conversațiile personale pentru a obține ceea ce voia.
„Tăcerea îi protejează doar pe abuzatori”
Într-un interviu video despre cartea sa, Prințul Harry s-a referit la monarhia din Marea Britanie ca la niște „abuzatori”. Întrebat despre motivul pentru care a ales să-și publice memoriile în loc să solicite presei să-i respecte intimitatea, el a răspuns: „Tăcerea îi protejează doar pe abuzatori”.
În 2020, ducele și ducesa de Sussex au părăsit familia regală și Marea Britanie, mutându-se în California, SUA.
Întrebat dacă va participa la ceremonia de încoronare a tatălui său ca rege al Marii Britanii, programată pentru data de 6 mai, prințul Harry a evitat să dea un răspuns concret: „Multe se pot întâmpla între timp”.
Citește și:
Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă
Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți
Psihologii britanici: Prințul Harry își reactivează traumele
Deși Harry a afirmat că experiența sa de terapie l-a determinat să-și împărtășească amintirile public, psihologul comportamental Jo Hemmings și-a exprimat îngrijorarea că prințul nu pare să fi procesat cu adevărat trauma și să se împace cu ea.
„Terapia ar trebui să fie un proces de vindecare care să ofere un oarecare final sau o oarecare liniște, astfel încât să puteți merge mai departe în continuarea vieții. Acest lucru nu pare să se fi întâmplat cu el. El este încă furios și are așteptarea complet nerealistă că, după toate aceste acuzații, familia sa îl va contacta, își va cere scuze și se va împăca cu el”, a spus psihologul Jo Hemmings, pentru The Guardian.
Aceeași publicație britanică o citează și pe Cate Campbell, terapeută specializată în relații de cuplu și traumă, care spune că oamenii pot rămâne blocați psihologic la vârsta la care au suferit trauma. În ceea ce-l privește pe Harry, este vorba nu doar despre moartea mamei sale, dar și despre aventurile extraconjugale ale părinților săi și separarea lor, toate acestea fiind făcute publice.
„Având în vedere că el a avut atât de multă traumă, îi va fi mult mai dificil să vadă punctul de vedere al altor persoane”, spune specialistul citat.
Citește și:
Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol
De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu
Dacă dorești să citești personal autobiografia Prințului Harry al Marii Britanii, poți comanda cartea aici:
Comandă cartea la librăriile online:
Sursa foto: Facebook Prince Harry, Duke of Sussex