Oana Moraru: „Ne petrecem ore în lupte pentru a-i convinge să lase tableta. Nu este despre ce argumente îi conving”

Copiii din ziua de astăzi, în special cei care locuiesc în orașe, fac insuficientă mișcare și prea puțină activitate fizică pentru nevoia lor de dezvoltare. Acesta este principalul motiv pentru care copiii se desprind atât de greu de ecrane, consideră consultantul educațional Oana Moraru.

Oana Moraru este pedagog cu o experiență de predare de peste 30 de ani și autoare de carte. De asemenea, a fondat sistemul privat de educație Helikon, fiind implicată constant în procesul educațional atât la clasă, cât și în tabere școlare.

Pe perioada verii, Oana Moraru este implicată în organizarea de tabere școlare pentru elevi, la Snagov, desfășurând cu ei activități și observându-le comportamentul.

Citește și:

Oana Moraru: Tabăra nu este sejur de vacanță. Când să NU trimiți copilul în tabără

2 sfaturi de la Poliția Română pentru siguranța copiilor în vacanță la mare

Copilul care are suficientă activitate fizică nu are nevoie să stea pe ecrane

„Dacă ați petrece o săptămână cu un grup de copii, ați înțelege cu adevărat care este nivelul de activitate fizică de care au nevoie, în general, ca să nu întrebe de console, telefon sau tabletă. Există un prag de ocupare și de angajare a energiei fizice care consumă complet pofta de a butona”, scrie consultantul educațional, într-o postare pe contul de Facebook.

Este vorba despre peste 6 ore de mișcare fizică pe zi, cu mult peste capacitatea multor părinți.

Iată ce spune Oana Moraru: „Doar că adultul e prea obosit să își imagineze cât anume din ziua unui copil trebuie petrecută activ, în mișcare. Numai gândul în sine îl obosește – acela că între 7 şi 16 ani, omul ar trebui să alerge, să se cațere, să construiască, să înoate, să vâslească, să cerceteze, să cânte, să danseze – cam 6 -7 ore pe zi. Afară, în natură, cu prietenii. Cu pietre aruncate în băltoace. Cu genunchii juliți. Cu fața arsă de vânt.”

Citește și:

Oana Moraru: „Când îți arde telefonul în buzunar, ești, de fapt, cu mami în tabără”. 3 greșeli ale părinților când își trimit copiii în tabără

O vacanță de vară plăcută și eficientă cu copiii. 7 secrete de organizare

Potrivit specialistei citate, „Pentru asta este construit corpul uman. Pentru descoperirea limitelor fizice, pentru oboseala aceea bună care te adoarme neîntors”.

Care e motivul pentru care copiii refuză să se desprindă de ecrane

Consultantul educațional afirmă că „ne petrecem ore în șir în lupte pentru a-i convinge să lase tableta. Nu este deloc despre ce argumente îi conving, nici despre disciplină sau responsabilizarea lor. E mai degrabă vorba despre un adevăr biologic pe care nu îl respectăm.”

Potrivit acesteia, copiii refuză să se desprindă de ecrane deoarece nu sunt suficient provocați din punct de vedere al mișcării fizice:

„Cea mai mare boală a lumii noastre este inactivitatea. Canapeaua și serialele tv. Tableta pentru copii și sentimentul că tot suntem obosiți și că avem nevoie de odihnă. Certurile. Argumentările. Explicațiile. Rugămințile. Amenințările. Toate sunt simptomele unui corp insuficient provocat fizic.”

Citește și:

Psihologul Gáspár György: 5 comportamente ale părintelui care duc la neglijarea emoțională din copilărie

40 de idei ieftine sau gratuite cum să-ți petreci vacanța de vară cu copilul

Astfel, potrivit Oanei Moraru, „un copil obosit are nevoie de multă mișcare. Un copil pe care îl cerți că nu respectă limita de timp la calculator nu are, de fapt, program activ, clar și angajant dinspre părinții lui. N-a învățat încă ce poate face cu propriul corp.”

Copiii aflați în tabără nu cer telefonul

Pentru a dovedi cele afirmate, specialista în educație spune că, în cele 5 săptămâni de tabere școlare, niciunul dintre copiii participanți nu a cerut telefonul, deoarece sunt suficient de ocupați să facă mișcare fizică:

„De 5 săptămâni, de când sunt în tabără, cu grupuri de copii până la 14-15 ani, unul nu a întrebat de telefon. Când i-au întrebat părinții de ce, răspunsul a fost mereu același: „Păi, dacă am avut tot timpul ce face!!””

Citește și:

PARENTING ÎN VACANȚĂ: Cum creăm amintiri frumoase

5 lucruri de făcut în vacanța de vară pentru amintiri de neuitat

Miza este foarte mare

În unul dintre comentariile la această postare, Oana Moraru a fost întrebată:

„Și după ce pleacă din tabără, ce fac? Ce familie își poate permite să asigure aceste condiții încontinuu trăind într-un oraș ca București? 6-7 ore pe zi??”

Iată răspunsul pe care l-a oferit consultantul educațional Oana Moraru:

„Nu știu. Dar cred că e o miză de viață și de moarte aici, în anii formativi. Psihologic vorbind, ori suntem vii, ori adormiți. Energia vitală în intervalul 7-12 ani este doza stabilă pentru tot restul vieții. Se configurează activ sau pâlpâit așa, la foc mic, pe termen lung. Ori-ori.”

Citește și:

PARENTING ÎN VACANȚĂ: Deconectarea de tehnologie și mai multă conectare și comunicare cu copilul

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Fenomen periculos în vacanță: inactivitatea copiilor ca mod de petrecere a timpului liber

 

Dacă dorești să afli mai multe informații de la specialiști despre efectele ecranelor asupra copiilor și despre cum să punem limite sănătoase, te invit să te alături grupului nostru de Facebook dedicat, unde poți accesa gratuit materialele (articole și webinarii cu psihologi, logoped, directoarea Agenției Naționale Antidrog) din cadrul campaniei de conștientizare “Copiii și ecranele. Cum să creștem copiii sănătoși și echilibrați în era tehnologiei”:

Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”

 

Sursa foto: Captură YouTube ZUnivers Podcasts

 

Dacă dorești să afli mai multe despre gestionarea emoțiilor copiilor și despre reglarea emoțională, te invităm să participi la Webinarul Gratuit de marți, 23 iulie, ora 19:00:

Webinar Gratuit “5 secrete despre emoții pe care copilul tău vrea să le afli până devine adult”

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole