Acasă, în familie, copilul este deschis, jucăuș, cântă și dansează în voie, însă, când se află în fața unor persoane cu care nu este foarte familiar, nu mai poate scoate niciun cuvânt și nu reușește să facă nicio mișcare naturală, de parcă ar fi un cu totul alt copil.
Poate că și copilul tău se află în această situație sau ai văzut destule situații de acest gen.
Mulți copii și chiar mulți adulți întâmpină mari dificultăți atunci când vine vorba să se exprime în fața unui public. Pentru unele persoane nici măcar nu mai contează dacă în față lor sunt 20 sau doar 5 persoane. Cât timp sunt persoane străine, colegi de clasă sau grădiniță, blocajul este același.
Când vorbim despre frica de a vorbi în public, ne referim la diverse cazuri în care copilul este pus în situația de a spune ceva în fața mai multor oameni, precum să răspundă la ore, să recite o poezie, să vorbească la un concurs sportiv, să participe la o piesă de teatru sau la o serbare etc.
În general, la baza fricii copilului de a se exprima în public se află temerea de a nu greși. Copilul își imaginează că, dacă greșește în fața unui număr mare de oameni, nu va fi adecvat în societate, nu va corespunde normelor sociale și își va supăra, întrista și dezamăgi părinții și apropiații.
Citește și:
Ce poți face azi pentru ca, în viitor, copilul tău să aibă succes? 10 moduri în care să-i antrenezi abilitatea simplă care îl ajută
Cele 5 emoții care îi blochează pe copii în mediocritate
Vestea bună este că această frică, deși este o emoție și nu poate fi controlată în mod conștient, oricât ne-am dori, poate fi depășită.
Iată câteva lucruri importante pe care le pot face părinții care vor să-și ajute copiii să-și depășească frica de a vorbi în public:
1. Fără obligații
Nu îl obliga pe copil să spună o poezie, să cânte sau să vorbească în public, dacă el refuză insistent să o facă.
2. Uită de recompense
Nu încerca să-l mituiești pe copil atunci când refuză să vorbească în public, promițându-i o jucărie nouă sau o distracție pe care știi că și-o dorește. Sunt prea puține șanse să aibă vreun efect și, în plus, nu rezolvă frică reală, diminuând motivația intrinsecă a copilului.
3. Amenințările și pedepsele accentuează frica
Unii părinți, dorindu-și că cel mic să participe la o serbare sau la un spectacol la care acesta nu dorește să participe, pot recurge la amenințări cu retragerea unor avantaje: „Dacă nu participi, n-o să mai primești deșert și nu te vei mai uita la desene animate”. Amenințările nu fac decât să pună o presiune suplimentară pe copil, el devenind și mai anxios.
Citește și:
Psihologul Gáspár György: „Când le oglindim emoțiile și le validăm experiența, copiii își găsesc forța de-a înfrunta greutățile”
Două lucruri esențiale pe care doar tatăl le poate oferi copiilor. Toți tații buni trebuie să le știe
4. Observarea
Atunci când copilul refuză să participe la un eveniment ce presupune vorbitul în public, acceptă-i alegerea și propune-i doar să mergeți să vedeți spectacolul sau serbarea. Astfel, îi oferi ocazia să-i observe detașat pe copiii care participă la spectacol și să conștientizeze că toți participanții sunt în siguranță și că nu li se întâmplă nimic rău.
5. Acceptarea emoțiilor
Îi poți explica celui mic că este normal și natural să se simtă emoționat înainte de un eveniment în care urmează să se expună în public. Spune-i că nu doar copiii, ci și majoritatea adulților au emoții înainte de a vorbi în fața altor oameni, doar că unele persoane reușesc să-și ascundă sau să-și depășească aceste emoții, motiv pentru care, de multe ori, ele nu sunt vizibile din exterior.
6. Exerciții de relaxare
Învață-l pe copil câteva exerciții simple de relaxare pe care să le poată practica înainte de a vorbi în public, fie că urmează să iasă pe scenă sau la tablă. De exemplu, copilul poate respira adânc de câteva ori, poate să-și acorde câteva secunde de conștientizare, în care să fie atent la detaliile din jur (ce vede, sunetele pe care le aude, poziția corpului, temperatura din jur, senzațiile din corp etc.) sau poate alege să se gândească la un moment plăcut din viața lui.
Citește și:
Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri
8 fraze pe care le spun copiii și care ascund frica și anxietatea
7. Fii alături de copil atunci când vorbește în public de fiecare dată când e posibil
În timp ce se manifestă în fața unui număr mare de oameni, copiii îi caută printre spectatori pe părinții lor, deoarece prezența lor le conferă un sentiment de siguranță și de încredere. În ceea ce privește situațiile în care nu este posibil să fii alături de copil (când răspunde la școală, la examene, la concursuri academice etc.), spune-i că, deși nu ești de față să-l vezi, vei fi cu gândul la el și îl vei susține mereu de la distanță.
8. Antrenamentul de acasă
Copilul care are exercițiul de a se manifesta într-un cadru mai mult sau mai puțin organizat, chiar și acasă, își va dezvolta această abilitate, care îl va ajuta să se manifeste mai ușor și în public. Concret, puteți organiza o dată pe săptămână show-uri în prezența rudelor sau a prietenilor, în cadrul cărora copiii pot să interpreteze melodii, să joace o piesă de teatru, să arate numere de magie etc.
9. Repetiția, mama învățării
Chiar dacă în fața copilului se află mama, tatăl, sora și bunicii, este deja un public în fața căruia el trebuie să se prezinte. O repetiție în acest mod îl va ajuta să depășească mai ușor emoțiile din fața unui public mai mare.
Citește și:
Pune baza succesului copilului în viață. 3 pași pentru a-i descoperi talentele de mic
Copilul simte frică și nesiguranță? De ce mesajul “Ești în siguranță” nu ajunge la copil
10. Încurajează-ți copilul
Știi că, dacă el crede că va reuși, va reuși, iar dacă nu are încredere că poate, nu va putea face acel lucru. Și principala sursă de încredere a copiilor în ei înșiși suntem noi, părinții lor. Atunci când se pregătesc pentru o apariție în public, le putem transmite încrederea prin încurajări. Pentru a-l ajuta pe copil să-și acceseze resursele de succes, amintește-i de momentele în care a reușit să facă bine ceva ce și-a propus, ajută-l să găsească în viața lui contexte în care a avut încredere în forțele proprii și a fost mândru de el.
11. Trucuri de Public Speaking
De multe ori, copiii se emoționează și din cauză că simt că pierd total controlul. În acest caz, ne vin în ajutor câteva tehnici pe care le folosesc speakerii celebri pentru a crea o relație cu audiența. Spune-i să privească la spectatori, nu pe peretele din spate al sălii, și să își arunce privirea în diverse părți ale sălii, să zâmbească și să-și permită să gesticuleze cât mai natural. În felul acesta, copilul va simți că deține controlul comunicării cu publicul.
12. Nu îl certa dacă nu s-a prezentat bine
Chiar dacă, în ciuda acestor eforturi, copilul a avut emoții prea mari, s-a bâlbâit, a uitat un vers sau orice s-ar întâmpla, nu îl certa și nu îi spune că te-a dezamăgit. Făcând aceste lucruri, nu vei face decât să-i creezi și mai multă teamă și anxietate legată de participarea la evenimente în fața publicului. Dacă observi că el se judecă și se critică, insistă asupra faptului că participarea este foarte importantă și pune accent asupra evoluției sale, subliniind că a ieșit în fața atâtor oameni. De asemenea, îl poți ajuta să înțeleagă ce nu a funcționat, astfel încât, data viitoare, să știe ce poate face diferit.
Citește și:
Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii
Cercetătoarea Ellen Galinsky prezintă abilitățile de bază fără de care învățarea nu e posibilă
De cele mai multe ori, frică oamenilor de a vorbi în public își are rădăcinile în copilărie. Însă, dacă vei alege o abordare prietenoasă și sănătoasă a acestei probleme, copilul tău are toate șansele să o rezolve de mic, astfel încât la maturitate să se poată exprima dezinvolt pe scenă, la un interviu, la o conferință sau la o prezentare profesională.
Dintre toate lucrurile enumerate mai sus, esențial este unul singur, care este și cel care va determina atitudinea din spatele acțiunilor: lipsa criticii și a judecății. Este suficient să fii alături de copil și să-l susțîi necondiționat, fără să-l cerți, fără să-l critici și fără nici măcar să-l judeci în sinea ta.
Această atitudine de deschidere, smerenie și empatie te va ajuta să-i transmiți cele mai calde sentimente, astfel încât copilul va simți alături de tine acea liniște interioară care îi permite să se dezvolte armonios.
Citește și:
16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor
Dr. Shefali Tsabary: “Să fii un părinte bun înseamnă să-l înveți pe copil să gândească singur”
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Max Fischer, Pexels