Copilul tău merge la grădiniță sau la creșă și te gândești că există riscul să fie agresat de educatoare su de îngrijitoare? Este o temere pe care o au mulți părinți. De altfel, din timp în timp, apar public informații despre acte de agresivitate și comportament violent și umilitor pentru copii în instituțiile pentru preșcolari.
Așa ajungem, fără să intenționăm, să ne punem o întrebare justificată:
În cazul în care copilul meu ar fi agresat de educatoare sau îngrijitoare, cum mi-aș putea da seama?
Tu, părintele lui, mama lui, ești persoana care îl cunoaște cel mai bine. Știi care este ritmul în care s-a dezvoltat copilul până acum, știi ce face și ce nu face, ce spune și ce nu spune, știi ce comportamente și ce reacții are, știi care este privirea lui și tonalitatea vocii.
Descoperă 17 semne care, dacă apar, este cazul să te alarmezi sau chiar să vezi urgent ce s-a întâmplat la grădiniță:
1. Copilul pleacă de la grădiniță cu semne de abuz fizic
Semnele de abuz fizic sunt vânătăile, diferite răni, zgârieturi, arsuri. Sigur, copiii se pot răni la grădiniță. Însă, este suspect când acest lucru se întâmplă frecvent și în locuri în care nu apar de obicei după interacțiunile cu alți copii.
2. Comportamentul copilului se schimbă
Comportamentul celui mic se poate modifica brusc sau treptat. Nu ignora nicio schimbare de comportament și nu o neglija. Dimpotrivă, preocupă-te să descoperi mai multe despre ce se întâmplă în timpul programului de la grădiniță.
3. Scăderea concentrării
Este cazul să te îngrijorezi când observă că cel mic a început să se concentrezde mai greu la activități fără a avea vreo afecțiune sau o altă cauză plauzibilă.
Citește și:
Greșeala pe care mulți părinți o fac în procesul de adaptare a copiilor la grădiniță
Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György
4. Copilul devine speriat și are multe frici
Un alt semnal de alarmă este atunci când copilul se sperie ușor, de parcă s-ar aștepta să se întâmple ceva rău. Dacă fricile cresc pe măsură ce merge la grădiniță, în loc să se diminueze și să dispară, e posibil să fie ceva în neregulă.
5. Copilul devine retras și pasiv
Dacă observi că cel mic a început să devină retras, rezervat și pasiv în prezența adulților, e posibil să simtă nevoia să se ascundă, să reprime ceva. În mod cert, simte un disconfort și e nevoie să descoperi sursa acestuia.
6. Scăderea nevoii de socializare
Un alt semn negativ este când copilul refuză contactul cu alți copii care îi plăceau până de curând fără a avea un motiv anume. De exemplu, nu e cazul să-ți faci griji dacă cel mic refuză să se joace cu un copilaș care i-a luat o jucărie sau cu care a avut un alt conflict.
7. Cel mic refuză să facă lucruri care înainte îi plăceau
O schimbare bruscă a preferințelor copilului poate să denote o scădere a interesului pentru activitățile sale, pe fondul orientării atenției către provocările emoționale cu care se confruntă.
8. Copilul devine agresiv cu părinții
Uneori, când vede la grădiniță comportamente agresive ale educatoarelor sau îngrijitoarelor, la finalul programului, când este în compania părinților, copilul poate să manifeste comportamente foarte agresive.
9. Revoltă și opoziționism neobișnuit pentru copil
Dacă celui mic nu îi stătea în fire să refuze să urmeze regulile, dacă a început să manifeste comportamente de revoltă și acțiuni demonstrative, sursa acestora poate fi descoperită la grădiniță.
10. Cel mic are regrese în dezvoltare
În numeroase cazuri, abuzurile personalului de la grădiniță sau creșă se văd prin regres în abilitățile și manifestările copilului. Cel mic poate deveni infantil și poate manifesta întârziere în dezvoltare din cauza dificultăților emoționale pe care le resimte.
11. Isterii și crize de tantrum
Copilul face deseori isterii, țipă tare și manifestă un comportament agresiv de când a început să meargă în colectivitate? E de cercetat ce anume se întâmplă în acel mediu ce i-ar fi putut influența starea emoțională și comportamentul?
12. Copilul intră în panică atunci când face o greșeală
Este o reacție instinctivă a copilului care este pedepsit, agresat, poate chiar lovit la grădiniță când face o greșeală, când face cea nepermis de educatoare.
13. Modificarea obiceiurilor alimentare
Pe fond de stres, cel mic poate începe să refuze mâncarea. Sau, dimpotrivă, poate începe să mănânce în exces, pe fond emoțional.
14. Apariția unor simptome fizice
Unii copii își manifestă stresul prin simptome psiho-somatice. Astfel, cei mici pot acuza dureri de cap sau dureri de burtă inexplicabile din punct de vedere medical.
15. Probleme cu somnul
Un semnal de alarmă evident este atunci când copilul începe să aibă dificultăți la adormire și când are coșmaruri.
16. Dezvoltarea unor obsesii sau fobii
Fiecare element stresant de la grădiniță se poate transforma într-o obsesie sau cel mic poate dezvolta o fobie la adresa lui. De aceea, e important să observi primele semne ale acestor manifestări.
17. Scăderea încrederii în sine
Stresul pe care copilul nu este capabil să-l gestioneze și emoțiile dificile pe care le simte îi pot eroda încrederea în sine. De aceea, cel mic poate deveni timid și retras în mod aparent inexplicabil.
Citește și:
De ce părinții cedează și nu reușesc să impună limite? Soluția simplă care te va ajuta | VIDEO
„Copilul plânge atunci când îl las dimineața la grădiniță. Ce să fac?”
Atenție la manifestările copilului
O parte dintre indiciile enumerate mai sus sunt mai puțin evidente și pot fi observate doar atunci când ești în permanență atent/ă la copil, la stările și la comportamentul lui.
Totodată, e important să ai încredere în intuiția ta de părinte și să ai încredere în copil.
Poți alege să ai încredere în copil ca un mod de gândire, ca un element din atitudinea ta ca părinte. Atunci când ai încredere în copilul tău, îți dorești să-i înțelegi nevoile și trăirile reale și să-i fii alături și la bine, și la greu.
Pentru aceasta, e nevoie să lași deoparte propriile tale principii și reguli și, pentru câteva momente, să intri în papucii și în lumea copilului. Pe măsură ce îl înțelegi și îl accepți așa cum este, cu nevoile și dorințele sale, poți avea încredere în el și poți găsi cea mai bună soluție la provocări.
Și, desigur, având construită o relație de conectare cu copilul, poți descoperi din timp eventualele probleme legate de agresiune și abuzuri care pot apărea odată cu intrarea în colectivitate.
Sursa foto: Pixabay