Încercarea de a forța copilul să fie autonom prea devreme poate duce la dependențe. 9 sfaturi de la Gáspár György

Încercările premature de a educa autonomia copilului pot genera comportamente adictive, avertizează cunoscutul psiholog Gáspár György. Potrivit acestuia, în această perioadă în care este încurajată independența cât mai rapidă a copiilor, părinții au nevoie de curaj pentru a crede în puterea relației de atașament.

El oferă, într-o postare pe contul său de Facebook, câteva precizări care pot ajuta părinții să simtă valoarea cultivării relației de atașament sigur cu copiii lor.

Gáspár György este psiholog clinician, psihoterapeut relațional, autor de cărți bestseller, președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și președintele Academiei Imago România.

„Relația cu părintele este sursa de energie și vitalitate pentru copil! Într-o epocă în care majoritatea „experților” încurajează independența și autonomizarea cât mai timpurie a copilului, este nevoie de ceva curaj ca părintele să aleagă ghidat de intuiție și să creadă în puterea relației de atașament”, afirmă specialistul.

Citește și:

Dr. Shefali Tsabary: „Nu există comportament rău al copiilor”. Ce se întâmplă de fapt când copilul are comportamente neplăcute

Psiholog Petronela Rotar: Dacă mama nu se conectează la copil și nu-i îndeplinește nevoile, cel mic învață că lumea e un loc înspăimîntător, în care nevoile sale nu contează

Gáspár György prezintă 9 idei care să ne pună pe gânduri în legătură că relația de atașament cu copiii noștri:

1. Esența ființei umane este conectarea. Încercările premature de autonomizare pot genera comportamente adictive, ca reacție la pierderea atașamentului față de părinte.

2. Dacă independența este principalul obiectiv al părintelui, adesea, copilul se va simți „forțat” să-și caute reperele și ghidajul în altă parte.

3. Dacă vrem să ajutăm copilul să-și gestioneze mai bine emoțiile și să-și controleze comportamentele, apropierea afectivă de acesta, – și nu separarea sau respingerea, – reprezintă cheia.

4. Când suntem mai dornici de pedeapsă sau de modificarea unui comportament – decât de conexiunea cu copilul – lezăm încrederea și atașamentul.

Citește și:

Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

5. Când ne simțim lipsiți de putere, „proiectăm” asupra copilului dorința de putere. Copilul nu încearcă să-și controleze părinții… aceasta este teama părinților, încă din mica lor pruncie.

6. Dacă ne dorim să creștem un copil care să se simtă iubit, „trebuie” să renunțăm la ambiția de a-l schimba. Transformarea bazată pe atașament presupune ca, înainte de orice, să-i transmitem copilului că este înțeles, iubit și acceptat.

7. Oricât ar părea de ciudat, cauza multor comportamente nedorite este „relația” disfuncțională dintre părinte și copil. Prin urmare, tot acolo este și soluția.

8. Când vine vorba despre atașamentul psihologic, contează mai puțin „cât de multe face” părintele, fiind mai important cine „este” părintele.

9. Dacă intenționăm să cultivăm atașamentul sănătos al copilului, avem de învățat să ne mutăm focusul de pe comportamentul copilului pe relația cu acesta.

Citește și:

Cele 29 de nevoi de bază ale copilului. Vezi câte puncte din listă bifezi

Când comportamentul copilului e mai important decât nevoile sale emoționale

O soluție simplă care rezolvă pentru totdeauna unele comportamente dificile ale copiilor

La finalul postării sale, pentru mai multe idei utile pe această temă, psihologul Gáspár György ne recomandă cartea „Ține-ți copiii aproape”, de Gordon Neufeld și Gabor Maté:

 

Într-o lume în care cantitatea de informații oferite atât părinților, cât și copiilor este atât de mare, încât a devenit prea greu de gestionat, această carte te învață să-ți asculți instinctele și să devii un observator atent al fiului sau al fiicei tale. Cu o extraordinară experiență clinică în domeniul dezvoltării copilului, Gordon Neufeld și Gabor Mate descompun în termeni simpli noțiuni interdisciplinare din psihologie, neurologie și antropologie, pe care le îmbină abil atât cu experiențele personale, cât și cu ale pacienților care i-au inspirat.

Vei afla de ce este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, cum să-l recâștigi pe cel mic, cum să restabilești bazele atașamentului, atât de important în relația cu el, și cum să contrabalansezi tendințele decadente ale societății, care țintesc direct la tineri.

 

Sursa foto: Captură YouTube Pagina de Psihologie

 

Dacă rezonezi cu abordarea Parenting 2.0 și dorești să afli mai multe despre calmarea emoțiilor dificile ale copilului tău, te invit să descarci un scurt ghid în format pdf care conține o strategie de 5 pași concreți. Poți intra în posesia ghidului chiar acum, abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,744FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole