Majoritatea medicamentelor pentru răceală și gripă conțin o substanță periculoasă! Dr. Sandra Alexiu: Risc de afectări cerebrale

Alertă de la Agenția națională a medicamentelor și dispozitivelor medicale (ANMDM) în privința unei substanțe periculoase prezente în majoritatea medicamentelor pentru răceală și gripă! Este vorba despre substanța pseudoefedrină, care se regăsește în preparate precum Nurofen Răceală și Gripă, Parasinus sau Clarinase.

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, a atras atenția, într-o postare pe contul de Facebook, asupra atenționării transmise de ANMDM.

Potrivit acesteia, în cazul pseudoefedrinei, „e vorba de o substanță care se găsește în aproape toate preparatele pe care le cumpărăm din farmacii sub denumirea de RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ și pe care românii le înghit în cantități impresionante pentru a-și trata răcelile fără sa mai discute cu medicii, în speranța că se vindecă mai repede…”

Citește și:

Nu toate amigdalitele copiilor se tratează cu antibiotic. Mihai Craiu: „Apare o erupție impresionantă”

Copilul tușește? Dr. Mihai Craiu prezintă lista medicamentelor de tuse periculoase pentru copii

Românii, convinși de reclame să ia anumite medicamente

„Nu doar că luăm fără să întrebăm, dar luam doze enorme!! Am avut pacienți care luau și Xrăceală și gripă și Xsinus și X-max și X-vex și alte minunății pe care LE VĂD ZILNIC LA TELEVIZOR ÎN RECLAME!!! Da, e vorba de bani, bani mulți, reclamele la medicamente la TV sunt sume importante”, constată medicul de familie Sanda Alexiu.

„La fel și pastile de supt, 3-4 feluri, cu pumnul, distrugând ce trebuie să rămână întreg și nevătămat pe limbă!”, avertizează specialista citată.

Ea spune că le recomandă pacienților săi să folosească lămâia și mierea în tratarea unei răceli simple: „Pacienților mei le repet cu multă răbdare de fiecare dată aceleași poezii învățate din bătrâni, că o răceală obișnuită trece în șapte zile dacă te duci la medic și într-o săptămână dacă NU te duci la medic și că lămâia și mierea sunt cele mai importante medicamente de răceală simplă.”

În opinia Sandrei Alexiu, este greu „să concurezi cu niște clipuri colorate care promit marea și sarea, practic nici nu mai trebuie să treci pe la medic dacă ai constipație, răceală, frisoane, chalazion, „ți-e frig și-ai strănutat”, probleme de potență, rinită, inflamație a mucoasei nazale, ficat gras, ficat obosit, probleme de memorie, concentrare și capacitate de învățare, ochi uscați și obosiți (picături fără conservanți care pot fi folosite un an), energie pentru întreaga zi, scăderea colesterolului cu doar câțiva lei și cincizeci de bănuți (astea s-au derulat adineauri într-un calup publicitar la TELEVIZIUNEA NAȚIONALĂ)…”

Citește și:

Copilul lovește și este agresiv cu alți copii? Cum schimbi acest comportament

Farmaciile pot vinde antibiotice fără rețetă! Dr. Mihai Craiu: „O să vedem efectele repede. Nu vor fi cele pe care le așteptăm”

Pseudoefedrina, periculoasă la pacienții cu boli de inimă și rinichi și provoacă afectări cerebrale

Conform medicului citat, „principala substanță care se găsește în medicamentele de „răceală și gripă”, PSEUDOEFEDRINA, vine cu atenționări importante! Nu doar că este periculoasă la pacienții cu boli de inimă și rinichi, dar acum vine și cu vești mai grave: afectări cerebrale reversibile e drept, dar serioase.”

Iată fragmentul de bază al comunicării ANMDM:

„Rezumat:

A fost raportat un număr mic de cazuri de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS) în asociere cu utilizarea medicamentelor care conțin pseudoefedrină.

Medicamentele care conțin pseudoefedrină sunt contraindicate la pacienții cu hipertensiune arterială severă sau necontrolată, precum și la cei cu insuficiență renală/boală renală acută sau cronică severă, deoarece aceste afecțiuni cresc riscurile de apariție a PRES și RCVS.

Simptomele PRES și RCVS includ cefalee severă apărută brusc sau cefalee fulgerătoare, greață, vărsături, confuzie, convulsii și/sau tulburări de vedere.

Pacienții trebuie sfătuiți să oprească imediat utilizarea acestor medicamente și să solicite asistență medicală, dacă apar semne sau simptome de PRES sau RCVS.”

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Medicamentul obișnuit cu cea mai gravă toxicitate asupra ficatului copiilor!

De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

Iată, așadar, vorbim despre:

  • Convulsii de la excesul de prafuri de răceală și gripă
  • Dureri de cap ca niște cuțite înfipte în creier
  • Confuzii, vărsături!

„Câte prostii băgăm în copii”. Ce ajută de fapt la tratarea răcelilor copiilor

„Nu vă mai spun câte prostii băgăm în copii, din disperarea de a îi trimite mai repede la școală, în ochi, nas, urechi, supozitoare și desigur un telefon în mână. De fapt, ar trebui să le curețe năsucurile pline și să le dea să bea cu paiul limonadă de casă și să umfle baloane, să le facă duș dacă au febră, să aerisească bine camera și să le gătească supă de aripi de curcan”, recomandă Dr. Sandra Alexiu.

Iată care este îndemnul ei pentru români: „Fiți cumpătați! Fiți atenți! Nu forțați natura, fiindcă în lupta aceasta omul nu câștigă niciodată!”

La final, ea îi roagă pe toți cei care află aceste informații „dacă puteți, faceți să ajungă atenționarea ANMDM și la CNA. Poate din mai multe voci se va ridica în sfârșit aceea care va spune AJUNGE reclamelor la medicamente, farmacii și clinici la televizor. Oricare din bunicii și copiii noștri pot ajunge atât de ușor victime!”

Citește și:

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Manager de spital, despre cum se administrează antibioticele la copii: „Eu, ca părinte, nu aș face asta”

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Captură video Facebook Sandra Alexiu

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,736FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole